Hello Qello!

Vi har redan konstaterat att strömmade tjänster är här för att stanna. Vi har testat Netflix, iTunes och SVTs öppna arkiv för att ta några exempel. För en musiknörd som undertecknad är dock Qello kanske den tjänst som lockar mest.

Qello 01

Qello är en strömningstjänst som kan spelas upp på diverse plattformar så som iOS, Android och via webben. Nyligen blev Qello också tillgängligt på Apple TV. Tjänsten påminner alltså till stor del om Netflix fast innehållet bara är musikfilmer. Det är konserter och dokumentärer och en del av innehållet erbjuds i HD-kvalitet. Prislappen ligger på ytterst humana 39:- i månaden.

Jag har primärt testat tjänsten via Apple TV. Kvalitetsmässigt tycker jag att tjänsten haltar lite. Om det beror på att min uppkoppling bara mäktar med ca 13-14 Mbit/s eller om det beror på att delar av materialet är inspelat för länge sedan och allt som oftast också live vet jag inte, men stundom upplever jag att kvaliteten inte riktigt är i HD-häradet. Det ser ut och låter bra, men inte lika bra som Netflix på exakt samma anläggning. Netflix flyter bättre och har mindre störningar i strömningen än vad Qello levererar. Precis som när det gäller Netflix är sökfunktionen undermålig. I Netflix fall kan man åtminstone fritextsöka och hitta det man söker. I Qellos fall kan material som uppenbarligen finns där vara svårt att hitta. Exempelvis returnerar en sökning på ”Bach” inget, medan man genom att bläddra genom kategorierna kan hitta den gode Bach ändå. På appen som finns till iPad går sökningen bättre.

Fördelarna med tjänsten är uppenbara. Tillgång till en massa musikfilmer till ett vettigt pris. Många genrer finns med, men givetvis saknas en hel del också. Jämför jag med det utbud som går att köpa på Blu-ray i butik framstår utbudet på Qello ändå som fylligt. Som svensk saknar jag svensk musik som nästan helt lyser med sin frånvaro. Abba finns med genom några dokumentärer annars hittar jag inget vid den första anblicken. Givetvis finns det andra luckor också. Men framför allt finns det en hel del innehåll.

Qello 02

Qello är som jag redan antytt inte speciellt anpassat till Sverige. Inte konstigt med tanke på att musikdokumentärer och konsertfilmer har en relativt liten skara intresserade och den svenska marknaden är givetvis ännu mindre. Så att det saknas svenskt innehåll är inte konstigt och stör mig egentligen inte heller även om det hade varit trevligt. Vad som däremot är lite störande är att det saknas svensk text. Vän av ordning kanske frågar sig varför man ska ha svensk text när det är musik det rör sig om? Jo, det är inte bara konserter utan även dokumentärfilmer och där hade det inte skadat med textning ibland. Även en engelsk textning hade hjälpt till. Någon enstaka dokumentär har dessutom inte engelska som språk och där är jag helt borta.

Omfattningen på utbudet är relativt imponerande och trots att jag bara har använt tjänsten i ett par dagar har jag sett flera intressanta dokumentärer och konserter. Jag skulle personligen velat ha sett ett ännu större utbud av HD-material, men är du intresserad av musik finns det en hel del att grotta ner sig i. För att vara perfekt skulle den tekniska kvaliteten behöva vara lite bättre och utbudet större, men redan som det är idag är jag nöjd för de 39:- per månad som tjänsten kostar.

 

Här kommer några tips på konserter och musikfilmer:

The The – Versus the world

Underbar pop från början av 90-talet. Bilden är i 4:3-format och mer än lovligt grynig, men konserten är bra

Slightly stoopid – Live at TRI studios

Reggae som jag aldrig hört talas om förut. Skönt gung.

Florence and the Machine – Live at the Hammmersmith Apollo

Också helt nytt för mig. Bra bild och ljud och något jag garanterat hade hakat på när jag var lite yngre och mindre konservativ.

Blandade artister – Newport Folk Festival

Denna klassiska festival som på något sätt satte starkskottet för hela popen. Bob Dylan gör sitt första elektrifierade framträdande och blir utbuad av publiken. Bara en sån sak.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

3 comments

  1. Svensk, svensk, svensk…
    Tycker du tjatar som in i… om brist på svensk innehåll, vad skulle du vilja se? Per Gessle och hans: tja la la la la? Var nöjd att du har möjlighet att se världens bästa artister med hyfsat bra kvalitet för billig peng.

  2. Så mycket tjat är det väl ändå inte, jag konstaterar att det svenska innehållet är minimalt och att det saknas text. Både svensk sådan eller engelsk dito.

    Största anledningen att jag så småning om slutade prenumerera på Quello var ändå att strömningen funkade sisådär.

  3. Fast vid en koll nu verkar både sökfunktionen och strömningen förbättrats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.