Hearts of Iron IV: Death or Dishonor

Paradox har ett väldigt tydligt sätt att arbeta. Först släpper man ett spel, sedan förbättrar man det under de kommande åren genom att släppa expansioner till det hela. Vid varje expansion så kommer det också förbättringar som är gratis så varje spelare kan bestämma själva om de vill köpa eller bara använda det som kommer med den senaste patchen. Senaste expansionen till Hearts of Iron IV (nedan HoI IV) är Death or Dishonor.

När HoI IV kom ut fick det en hel del kritik från många äldre spelare som tyckte att Paradox hade fördummat sitt spel och skapat ett spel som för anpassat för att nya spelare skulle ha lättare att kom in i det hela. Jag tyckte precis tvärtom, HoI IV låg på den nivå som behövdes för att kunna spela spelet. Jag hade fullt upp ändå med alla saker som var nytt och komplexiteten som ett spel om andra världskriget innebär.

Denna expansion lägger fokus på de mindre länderna i östra Europa. Precis mellan Sovjet, Tyskland och Italien har de sällan någon lätt start men nu har det fått lite egna fokus som gör det mer intressant att spela dem. Jag vet inte om det blivit lättare men du kan nu i varje fall försöka bygga upp ett land som kan klara av att stå emot ett första angrepp innan understödet kommer. För oavsett om du spelar Tjeckoslovakien, Rumänien, Ungern, Bulgarien eller Jugoslavien så finns hotet både från axelmakterna och kommunisterna där hela tiden och det gäller att har sin strategi klar från dag ett.

Det gör det hela lite roligare också. Det finns ingen klar utstakad väg som du skall ta utan du kan gå åt flera olika håll men när du valt en linje måste du hålla till den och hoppas på det bästa. Många gånger kändes som det var precis på håret som jag lyckades med mina planer eller att ett annat land gjorde ett misstag. Men det är svettigt när Tyskland har trupper kring hela din norra gräns samtidigt som Italien förklarar krig mot Jugoslavien. Kommer dina allierade hinna i tid om den tyska krigsmakten rullar in? Kommer Sovjet bry sig?

Denna expansion ger oss lite roligare länder att spela. Det är inte alla gånger man vill spela någon av giganterna och hålla koll på krig på flera fronter, exakt vilka fabriker som bygger vad och vad gör din flotta i Medelhavet just nu? Det finns gott om spänning att spela ett mindre land och ha de stora drakarna precis bredvid sig.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.