Hatfields & Mccoys

hatfields-and-mccoys-00Historien om Hatfield och McCoy är inte så känd här i Sverige men i USA är den ökänd. Deras familjegräl utmynnade i en lång och blodig konflikt utan någon vinnare. 2012 gjorde History Channel ett drama om konflikten med Kevin Costner och Bill Paxton i huvudrollerna.

”Devil” Anse Hatfield and Randall McCoy är vänner och slåss båda två på sydstarnas sida under det amerikanska inbördeskriget. Medan Anse blir desillusionerad och bestämmer sig för att desertera så håller Randall hårt i sin kristna tro och att väljer att stanna kvar till det bittra slutet. När han kommer hem efter månader i fångläger får han reda på att en av hans släktningar har blivit mördad av Anse morbror för att han slogs på jänkarnas sida. Detta och Anse svek är startskottet på en lång och blodig fejd mellan familjerna.

History Channel och miniserier är kanske inte det första man tänker på men detta är deras första försök att göra en sådan baserad på verkliga händelser (denna serier gjordes innan Vikings). Och resultatet är lyckat, konflikten mellan de två familjerna mitt under klassiska vilda western-era har gott om mustiga historier och material för att fylla ut den fyra och en halvtimme långa serien. Det hela börjar på en småskalig front med försökt till bedrägeri och anklagelser om stulna grisar men eskalerar snart med mord och ond bråd död. Det finns ingen kärlek mellan familjerna och snart går ingen som är släkt med Hatfield eller McCoy säker. Det finns en skillnad också, Anse är affärsman och försöker se saker och ting med moderna ögon, Randall är gudsfruktande kristen som anser att bibeln ger honom rätt och med gud på sin sida kan inget stoppa honom. Dessa båda världar krockar ordentligt när Anses bror blir mördad av Randalls söner och Anse tar dem till West Virginia för att utkräva rättvisa. Därifrån går det bara neråt.hatfields-mccoys-03

Som alltid är det oftast vapen i kombination med alkohol som förstör saker och ting och serien ger ingen munter bild av USA i slutet på 1800-talet. Det känns mycket som ett laglöst land där rättvisa skipas med en revolver och så länge det inte finns några överlevande vittnen så kommer man undan. Fram tills den andra familjen hittar dig och så fortsätter ekorrhjulet. Här ligger problemet med serien också. Det känns som ett gäng Hill Billies ute på landet som rider runt och skjuter på varandra när de inte dricker eller tuggar tobak, väldigt fyrkantiga porträtt. De enda som bryter mallen är Anse och hans son Johnse. De verkar ha andra ambitioner och se andra sidor även om Anse snabbt faller in döda McCoys när andan faller på.

Och det är synd för här finns material, som när Johnse blir kär i en av Randalls döttrar. Eller Anse bror som alltid vänder andra kinden till och inte vill se konflikten eskaleras. Men det blir klassisk hämndwestern av det hela. Det är tråkigt för man hade kunnat göra något riktigt bra här, nu blir det bra western men det är inget vi inte har sett tidigare. Tur i varje fall att det är bra skådespelare i huvudrollerna. Kevin Costern har gjort fler westernfilmer än jag kan räkna till och är stabil i rollen som Anse. En trygg familjefar och en bra tolkning av Costner. Paxton har den mer otacksamma rollen som Randall men kanske är den som är bäst i hela serien som den gudsfruktande sydstataren. Tom Berenger och Powers Boothe syns också i betydande mindre roller.Hatfields & McCoys

Hatfields & McCoys är ett bra försök till att göra en miniserie om två familjers rivalitet men i slutändan blir det klichéfylld westernfest. Det är visserligen underhållande om man gillar western, som jag gör, men det är inte så mycket mer. Synd för med en bättre regissör än Kevin Reynolds, gamla Costnerfavorit, och ett bättre manus hade detta kunna bli riktigt bra. Nu blir det godkänt.

Historien om Hatfield och McCoy är inte så känd här i Sverige men i USA är den ökänd. Deras familjegräl utmynnade i en lång och blodig konflikt utan någon vinnare. 2012 gjorde History Channel ett drama om konflikten med Kevin Costner och Bill Paxton i huvudrollerna. "Devil" Anse Hatfield and Randall McCoy är vänner och slåss båda två på sydstarnas sida under det amerikanska inbördeskriget. Medan Anse blir desillusionerad och bestämmer sig för att desertera så håller Randall hårt i sin kristna tro och att väljer att stanna kvar till det bittra slutet. När han kommer hem efter månader i…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.