Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (4K UHD)

Efter att ha stått bakom rodret under produktionen av två filmer i Harry Potter-serien valde Chris Columbus att stiga åt sidan som regissör. I hans ställe kom Alfonso Cuaron in och satte sin egen prägel med en injektion av nya idéer som kom att förändra allt. Från Columbus mer barnvänliga och färglada äventyr gick filmerna mot mörkare tider, mörkare färger och mer otäcka miljöer. 

När mördaren Sirius Black (Gary Oldman) rymmer från fängelset Azkaban befaras han vara ute efter att hämnas Voldemort genom att mörda Harry Potter (Daniel Radcliffe). Potter, som precis frivilligt stormat ut från sin fasters hus efter ännu en av flera oförätter, återvänder alltså till ett Hogwarts som är väldigt annorlunda från det han lämnade. Skolan har blivit satt under skydd av Azkabans vakter, varelser som kallas dementorer. Varelserna lever på lyckliga minnen och suger dessa ur sina offer tills dess att de lämnas med enbart minnet av sina mest förfärliga upplevelser i livet. För att göra deras redan otäcka närvaro ännu värre verkar de dras till Harry som har särskilt hemska minnen i sitt bagage. Ron Weasley (Rupert Grint) och Hermione Granger (Emma Watson) gör allt för att hjälpa Harry klara av skolåret trots alla distraktioner samt en envist jobbig Draco Malfoy (Tom Felton). Det är dock återigen något som inte stämmer, lärarna verkar har något att gömma och Potter är helt säker på att det berör honom.

Efter den något mer röriga Harry Potter and the Chamber of Secrets lyckas Alfons Cuaron och manusförfattaren Steve Klove att återfå fotfästet om filmserien. Filmens fokus ligger på huvudkaraktärerna och de har alla tre fått något att utföra i filmen. Harry Potter får veta mer om sina föräldrar och sin bakgrund genom den nya läraren Remus Lupin (David Thewlis). Ron och Hermione får mer utrymme i form av kiv om de bådas husdjur som inte tål varandra. Hermione får dessutom extraordinär hjälp för att klara sitt extremt studietunga läsår. I den tydliga ambition att återbörda filmseriens fokus på huvudtrion verkar dock Kloves och Cuaron förenklat den ursprungliga bokens handling lite väl mycket. Regissörens stilistiska val verkar ha getts mer utrymme än de detaljer jag blev kär i bokserien och i Columbus två första filmer i serien. Cuaron kastar delvis bort skoluniformerna, ett val som stämmer väl överens med bokserien men inte filmserien. När vi ändå talar om böckerna, J.K Rowlings Harry Potter and the Prisoner of Azkaban är en komplex berättelse med många svängar och tvära kast som i denna filmversion tyvärr blivit gravt förenklade. Problemet ligger troligtvis i att bokseriens volymer i stor utsträckning blir tjockare och tjockare för varje släppt del.

Harry Potter and the Prisoner of Azkabans mörkare ton genomsyrar hela filmen. Från en dovare färgsättning, till kusliga miljöer och mer otäcka varelser. Manuset hanterar även mer allvarliga ämnen så som döden och, inom universumet, tidigare utförda mord. Den mörka tonen ter sig vara ett medvetet val från Warner Bros, frågan är dock om det blev för mörkt? Även om de senare filmerna hanterar den mörka herrens återuppståndelse, skalar de ändå tillbaka lite av den tonen som Cuaron försökte etablera genom denna filmen. I Sverige steg åldersgränsen från de tidigare filmernas sjuårsgräns till elva år.


Filmbolaget val att låta Alfonso Cuaron sätta sin mörkare ton får ändå betraktas som modigt. Även om resterande filmer inte är lika genomarbetat mörka, resulterade nog denna filmen i att resterande filmer fick en något mörkare ton än vad de hade fått om Chris Columbus hade fått fortsätta regissera. Skådespelarna börjar gå från barn till unga vuxna med en hyfsat stor skådespelarerfarenhet. Karaktärerna växer bokstavligen talat upp framför oss och skådespelarna likaså. När filmserien fortfarande var under produktion fanns det diskussioner kring huruvida de skulle använda samma skådespelare hela vägen i mål. När vi nu kan titta tillbaka på filmserien i sin helhet får jag lov att säga att det är något av en ynnest för oss tittare att de lyckades behålla de flesta skådespelarna genom hela serien. Tyvärr avled Richard Harris som porträtterade rektorn Dumbledore i de två första filmerna. Han ersattes sedermera, i filmerna, fullt ut av den inte helt olikutseende Michael Gambon. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban är inte den bästa filmen i Harry Potter-serien, men det är den mest unika.

Utgåvan: Med anledning av att filmer under början på 2000-talet i allt större utsträckning började redigeras digitalt, fick också allt fler filmproduktioner slutprodukter som färdigställdes i en viss upplösning. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban är den första filmen i denna filmserien att färdigställas digitalt i 2K för at sedan uppskalas till 4K inför denna release. Det filmen tappar i skärpa gentemot de tidigare filmerna i serien, vägs dock upp av det fortsatt starka arbetet med filmernas färgsättning i HDR. Ljudmixen, är lika pricksäker som på de två första filmernas utgåvor. Ljudet levereras på ett DTS:X ljudspår. Även om filmens specialeffekter är daterade, märks det att de blir bättre och bättre för varje film. För er som gillar extramaterial finns allt från tidigare utgåvor nu samlat på ett ställe, dock på blu-ray.

Tidigare recensioner:
Film 1 – Harry Potter and the Philosopher’s Stone
Film 2 – Harry Potter and the Chamber of Secrets
Film 3 – Recensionen ovan.
Film 4 – Kommer
Film 5 – Harry Potter and the Order of the Phoenix
Film 6 – Harry Potter and the Half-Blood Prince
Film 7 – Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
Film 8 – Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Efter att ha stått bakom rodret under produktionen av två filmer i Harry Potter-serien valde Chris Columbus att stiga åt sidan som regissör. I hans ställe kom Alfonso Cuaron in och satte sin egen prägel med en injektion av nya idéer som kom att förändra allt. Från Columbus mer barnvänliga och färglada äventyr gick filmerna mot mörkare tider, mörkare färger och mer otäcka miljöer.  När mördaren Sirius Black (Gary Oldman) rymmer från fängelset Azkaban befaras han vara ute efter att hämnas Voldemort genom att mörda Harry Potter (Daniel Radcliffe). Potter, som precis frivilligt stormat ut från sin fasters hus efter…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.