Harry Potter and the Philosopher’s Stone (4K UHD)

Om du skall ta ett ny hemvideoformat med storm, vad passar då bättre än att släppa nyutgåvor av 1990- och 2000-talsfenomenet Harry Potter? I våras recenserade jag de fyra avslutande delarna i Harry Potter-filmserien. Nu har Warner Bros. äntligen släppt de fyra första filmerna, har det varit värt väntan?

När första Harry Potter-filmen skulle släppas var mina förväntningar höga. Min mor, som var och är bibliotekarie, gav mig första boken i födelsedagspresent 1999. Det tog dock aldrig någon fart med läsningen för min del. Det som krävdes för att väcka mitt intresse var högläsning under en bilsemester i Frankrike med hela familjen. Efter det var jag fast och hann läsa ytterligare två böcker innan den första Chris Columbus-regisserade Potter-filmen släpptes. När jag väl såg den på bio nådde den inte upp till mina förväntningar. Tolv år gammal var min fantasi livlig och jag hade skapat mig en egen bild av hur Harry, Hermione och Ron såg ut. Filmen kunde omöjligt återskapa det som min fantasi redan hade skapat åt mig. Jag var för fast i att kritisera alla detaljer från boken som inte var med istället för att uppskatta det som var med.

För er som har missat vad Harry Potter: and the Philosopher’s Stone handlar om, är det berättelsen om den föräldralösa pojken Harry Potter (Daniel Radcliffe). Han bor hemma hos sin elaka moster med familj efter att hans föräldrar gått bort i en hemsk bilolycka. På sin elvaårsdag får han reda på att han är en trollkarl och att han snart kommer att få lämna sina elaka vårdnadshavare bakom sig. På trollkonstskolan Hogwarts skall han komma att lära känna en dold värld fylld av magi. Det är även här som han lär känna sina nya bästa vänner Hermione (Emma Watson) och Ron (Rupert Grint). Av någon anledning verkar alla veta vem Harry är som om det inte vore nog verkar det dessutom som om hans föräldrar inte dog i någon bilolycka trots allt…

Boken och filmen startade en lavin utav böcker och filmer med premissen:- Du är inte den du tror du är, utan du är en… En premiss som denna bok- och filmserie inte är först med att berätta, men en premiss som den snabbt tog till nya höjder. Chris Columbus var en av många regissörer som visade intresse av att filmatisera den brittiska författaren J.K. Rowlings trollkarlsböcker. Att han slutligen fick regissera de första filmerna visade sig vara ett klokt drag. Den första är mest lättsamma och färgglada i hela serien, något som passar Columbus lättsamma filmstil som handen i handsken. Efter de två inledande filmerna blir serien mörkare och mörkare för varje del.

Jag vet inte om det beror på att jag har glömt alla smådetaljer i böckerna, eller om jag bara slutat bry mig. Men mitt återbesök i J.K. Rowlings fantastiska universum var en fröjd att uppleva. Filmteamet har kärleksfullt byggt upp de fantastiska världar som Rowling skapat i sina textrader. Det är uppenbart att Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint var både unga och färska när första delen i filmserien spelades in. Men det är också en del av charmen med filmserien. Vi som följde den fick se de unga brittiska skådespelarna växa upp och utvecklas i takt med att varje nytt verk släpptes för oss att skåda. En del av effekterna är trots, förbättringar i utgåvan, daterade och något mindre effektiva idag. Trots detta håller filmen än och det är en modern klassiker som både jag och mina vänner kommer att visa för våra egna barn under de kommande decennierna.

Utgåvan: Det var värt väntan! En hel del höjde på ögonbrynen när Warner Bros. släppte de sista fyra Harry Potter-filmerna på 4K Ultra-HD Blu-ray i våras men inte de fyra första. Rykten sade att de fyra första filmerna krävde lite mer arbete än de senare och att detta då skulle vara ett motiv till att släppa filmerna i denna knasiga ordning. Utgåvan består av en ny-inskannad version av filmens originalnegativ. Denna ny-inskanning har bolaget sedan berikat med en komplett genomarbetning av filmens färgsättning. Den briljanta ljudmixen levereras på ett DTS:X ljudspår som är en lika tydlig uppgradering som resten av utgåvan. Även om en del specialeffekter är daterade, blir de betydligt bättre med den grymma skärpan och färgdjupet. Filmens svärta är mumma för alla Oled-ägare där ute. För er som gillar extramaterial finns allt från tidigare utgåvor nu samlat på ett ställe. Frågan är om filmbolaget inte borde ha väntat med att släppa alla filmerna samtidigt så att detta hade blivit filmen vi såg först…

Vårens recensioner:
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Harry Potter and the Half-Blood Prince
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Om du skall ta ett ny hemvideoformat med storm, vad passar då bättre än att släppa nyutgåvor av 1990- och 2000-talsfenomenet Harry Potter? I våras recenserade jag de fyra avslutande delarna i Harry Potter-filmserien. Nu har Warner Bros. äntligen släppt de fyra första filmerna, har det varit värt väntan? När första Harry Potter-filmen skulle släppas var mina förväntningar höga. Min mor, som var och är bibliotekarie, gav mig första boken i födelsedagspresent 1999. Det tog dock aldrig någon fart med läsningen för min del. Det som krävdes för att väcka mitt intresse var högläsning under en bilsemester i Frankrike med hela familjen. Efter det var…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.