Harry Potter and the Order of the Phoenix – 4K

Förra veckan recenserade jag Fantastiska vidunder och var man hittar demdenna veckan fortsätter jag med 4K-utgåvan av Harry Potter and the Order of the Phoenix. När andra filmbolag släpar fötterna efter sig, levererar Warner Bros en av sina största filmserier på det nya formatet 4K Ultra HD Blu-ray. En del av er har säkerligen köpt Harry Potter-filmerna på både dvd och blu-ray, är det då värt att införskaffa filmserien en tredje gång?

Anledningen till att jag hoppar direkt till Harry Potters femte skolår är att film fem till åtta släppts först eftersom de fyra första filmerna kräver mer arbete innan höstens release. Det är redan ungefär tio år sedan filmen släpptes och de flesta av oss har hunnit se filmen flera gånger. Under femte skolåret ifrågasätts Harry Potter (Daniel Radcliffe) och Dumbledore (Michael Gambon) av vänner och myndigheter. Trots att Cedric Diggory mördats av ”han som inte får nämnas vid namn”, är det få som väljer att tro på att den onde trollkarlen (Ralph Fiennes) har återvänt. När Harry tvingas använda magi framför ögonen på vanliga människor för att försvara sig själv och sin kusin, vill trolldomsministeriet relegera honom från skolan Hogwarts för häxkonster och trolldom. Dumbledore kliver in och hindrar ministeriets avsikter med risk för sin egen position som rektor. Ministeriet placerar Dolores Umbridge (Imelda Staunton) på Hogwarts för att hålla ett öga på dem båda ”ryktesspridarna”, snart tvingas Dumbledore bort och Umbridge tar över och styr skolan med järnhand. Harry och hans vänner tränar på att försvara sig i smyg samtidigt som mörkret snabbt sprider sig i trollkarlsvärlden.

David Yates första Harry Potter-film är inte den bästa i serien. Men filmen lägger, på ett aning ineffektivt sätt, upp för de avslutande kapitlen och belyser att våra hjältar kommer att behöva göra många uppoffringar för att kunna återgå till att leva en vanlig häxkonstsvardag. Berättandet känns stundtals stökigt och filmen kämpar med att hålla innehållet spännande och intressant. Det känns som att Harry, Hermione och Ron går i cirklar för att sedan i filmens avslutande halvtimme sprinta mot nya pusselbitar. Skådespelarinsatserna ligger på en stabil nivå, Imelda Staunton levererar en pricksäker gestaltning av den avskyvärda och fascistiska Dolores Umbridge.

I den avslutande delen av filmen får vi se spektakulära effekter och mörka miljöer som fungerar utmärkt för att demonstrera hur fint HDR kan lyfta ljusstarka effekter i kontrast mot trolldomsministeriets mörkare lokaler. Filmen spelades ursprungligen in på 35 millimeters film och presenterades i formatet 2.4o:1. När filmen nu ges ut i 4K, har Warner Bros skalat upp den ursprungliga 2K mastern till 4K och lagt på ett ljudspår i formatet DTS:X 7.1. Filmen har även berikats med HDR som förstärker och finslipar filmens färger. Men eftersom Harry Potter and the Order of the Phoenix inte är Potter-filmseriens färggladast kapitel, syns detta mest i filmens specialeffekt-rika avslutning.


Utgåvan:

Även om utgåvan inte når upp till samma standard som 4k-utgåvan av Fantastiska vidunder och var man hittar dem, är detta det bästa tillgängliga sättet att se Harry Potter and the Order of the Phoenix. När jag jämförde filmen med blu-ray utgåvan, fanns det tydliga förbättringar i färg, skärpa och ljud. För alla Harry Potter-älskare är detta sättet ni bör se filmen i fortsättningen. Att uppleva filmen i 4K var som att stundtals uppleva filmen för första gången igen. Så här bra har filmen aldrig sett ut tidigare, inte ens när ni hade möjlighet att se den på en bio nära er. Likt Fantastiska vidunder, innehåller även denna release allt extra material på blu-ray. Även om utgåvan innehåller allt tidigare släppt extramaterial, medför den lägre upplösningen att utgåvan får ett avdrag om en halv stjärna. Filmen får ytterligare en halv stjärnas avdrag eftersom filmen inte upplevs riktigt lika väl presenterad som Fantastic Beasts. När resterande filmer släpps i höst, släpps troligtvis en box med samtliga åtta filmer. Vill ni inte vänta tills dess så är detta ett givet köp för alla fans av filmserien.

Förra veckan recenserade jag Fantastiska vidunder och var man hittar dem, denna veckan fortsätter jag med 4K-utgåvan av Harry Potter and the Order of the Phoenix. När andra filmbolag släpar fötterna efter sig, levererar Warner Bros en av sina största filmserier på det nya formatet 4K Ultra HD Blu-ray. En del av er har säkerligen köpt Harry Potter-filmerna på både dvd och blu-ray, är det då värt att införskaffa filmserien en tredje gång? Anledningen till att jag hoppar direkt till Harry Potters femte skolår är att film fem till åtta släppts först eftersom de fyra första filmerna kräver mer arbete innan höstens release. Det är redan…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.