Harry Potter and the Half-Blood Prince 4K

Under det sjätte året på Hogwarts fortsätter Voldemorts mörker att sprida sig. Harry Potter får kämpa mot Voldemorts följare både i och utanför skolan.  Förra veckan recenserade jag Harry Potter and the Order of the Phoenixdenna veckan fortsätter jag med 4K-utgåvan av Harry Potter and the Half-Blood Prince. Warner Bros fortsätter att visa prov på att de kan hantera det nya formatet 4K Ultra HD Blu-ray. 

Genom Voldemorts återkomst har även hans hejdukar fått luft under vingarna. I mugglarvärlden orsaker de kaos genom att förstöra kända byggnadsverk i London, i trollkarlsvärlden jagar de Voldemorts motståndare. För Harry Potter (Daniel Radcliffe) och hans vänner blir det alltjämt uppenbart att de inte har någon tid att förlora. Snart kommer rektorn Dumbledore (Michael Gambon) till Harry med ett uppdrag som kräver ett samarbete sinsemellan. Dumbledore lyckas återanställa sin gamla vän och lärarkollega på Hogwarts. En kändisbegeistrad trollkarl som en gång för länge sedan lärde sig en mörk hemlighet om Voldemort. En hemlighet som Potter behöver ta del av för att kunna besegra den onde trollkarlen. Berättelsen är, precis som sammanfattningen ovan avslöjar, en förberedelse för vad som komma skall. Dumbledore förbereder Harry för den slutgiltiga striden mot Voldemort genom att ta försöka ta reda på hemligheten bakom hans återkomst. I många filmserier är det lätt att någon del hamnar under kategorin ”transportsträcka”. David Yates har tillsammans med Steve Kloves lyckats skapa en film som snuddar vid att kunna upplevas som en transportsträcka, men ändå är tillräckligt intressant för att förtjäna sin titel. Tempot är lägre än i tidigare titlar i filmserien och filmskaparna förstärker känslan av det är en värld som inte längre är särskilt säker.

En stor del av nöjet med Harry Potter-filmserien är att vi får se skådespelarna växa upp genom åren. Det blir samtidigt uppenbart att vissa av skådespelarna har mer talang än andra. Daniel Radcliffe och Emma Watson fortsätter att utvecklas genom hela filmseriens gång och leverera de starkaste insatserna bland ungdomarna. Både Watson och Radcliffe har haft framgångar efter filmserien medan Rupert Grint, som spelar Ron, har hamnat mer i skymundan. I de äldre lägret levererar samtidigt Michael Gambon, Jim Broadbent (Professor Slughorn) och den bortgångne Alan Rickman som läraren Severus Snape.

För att ni skall få reda på vilken Harry Potter-film jag tycker är bäst kommer ni att få vänta till i höst när de fyra första filmerna släpps. Harry Potter and the Half-Blood Prince, är en fortsatt resa in i mörkret och den utvecklar seriens karaktärer samtidigt som vi får lära känna karaktärerna bättre. Likt Order of the Phoenix, spelades filmen ursprungligen in på 35 millimeters film och presenterades i formatet 2.4o:1. När filmen nu ges ut i 4K, har Warner Bros skalat upp den ursprungliga 2K mastern till 4K och lagt på ett ljudspår i formatet DTS:X 7.1. Filmen har även berikats med HDR som förstärker och finslipar filmens färger.

Utgåvan

Till skillnad från Order of the Phoenix, håller denna filmens utgåva nästintill samma klass som 4K-utgåvan av Fantastiska vidunder och var man hittar dem. Scenen med Harry Potter och professor Dumbledore i grottan är som gjord för att visa vad HDR kan åstadkomma. Återigen, alla Harry Potter-älskare bör se 4K-utgåvan i fortsättningen. Att se dessa filmer i 4K är som att stundtals uppleva filmerna på nytt. Så här bra har filmerna aldrig sett ut tidigare, inte ens när ni hade möjlighet att se de på bio. Likt tidigare recenserade Potter-filmer, innehåller även denna release allt extra material på blu-ray. Även om utgåvan innehåller allt tidigare släppt extramaterial, medför den lägre upplösningen att utgåvan får ett avdrag om ett halvt poäng.

 

Under det sjätte året på Hogwarts fortsätter Voldemorts mörker att sprida sig. Harry Potter får kämpa mot Voldemorts följare både i och utanför skolan.  Förra veckan recenserade jag Harry Potter and the Order of the Phoenix, denna veckan fortsätter jag med 4K-utgåvan av Harry Potter and the Half-Blood Prince. Warner Bros fortsätter att visa prov på att de kan hantera det nya formatet 4K Ultra HD Blu-ray.  Genom Voldemorts återkomst har även hans hejdukar fått luft under vingarna. I mugglarvärlden orsaker de kaos genom att förstöra kända byggnadsverk i London, i trollkarlsvärlden jagar de Voldemorts motståndare. För Harry Potter (Daniel Radcliffe) och hans vänner blir…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.