Harry Potter and the Chamber of Secrets (4K UHD)

Efter framgångarna med första Harry Potter-filmen fick Chris Columbus fortsatt förtroende att arbeta med uppföljaren Harry Potter and the Chamber of Secrets. Filmen hade premiär nästan exakt ett år efter första filmen och fortsätter berättelsen om den unge Harry Potters liv som trollkarl i en värld dold för oss mugglare (Vi ”vanliga” människor).

Första filmen gjorde det tydligt att Voldemort fortfarande lever vidare någonstans i Rowlings universum, om än bara som någon form av ande. Vetskapen om att ondskan lever vidare är tillräckligt för att lägga en dimma över den glädje Harry Potter (Daniel Radcliffe) fann bland sina nya vänner på trollkonstskolan Hogwarts. Efter en lång sommar, utan kontakt med sina vänner, får Harry äntligen återvända till skolan. Väl tillbaka på Hogwarts upptäcker han snart att mörkrets krafter fortfarande inte har lämnat dem. Text skriven i blod förkunnar att hemligheternas kammare har öppnats. En fasansfull plats på skolan, som enligt lärarna bara är en skröna. Tillsammans med Ron (Rupert Grint) och Hermione Granger (Emma Watson) dras Harry återigen in ett äventyr fyllt av magi, mörker och under.

Originalboken med samma titel är en av mina favoritböcker i serien. Kanske beror det på att det är första boken i serien som jag läste helt själv. Kanske beror det på att vi blir introducerade till den vänliga husalfen Dobby. Kanske beror det på att berättelsen är upplagd som en utredning av självaste Sherlock Holmes. Men framförallt beror det på att jag vid tiden för min första läsning, var jag helt uppslukad av fenomenet Harry Potter.

Tyvärr är jag inte lika förtjust i hur boken översatts från text till film. Chamber of Secrets är hackig i sitt berättande, en del av detta kan bero på att manuset helt frångått J.K. Rowlings upplägg kring att vi följer ett kalenderår i skolan. Emellanåt kan jag undra om Harry, Ron och Hemione överhuvudtaget har någon utbildning på Hogwarts? Sporten Quidditch tillför lite för berättelsen och blir något av en upprepning av det vi såg i del ett. För mig som läst alla böckerna är det lätt att hänga med i berättelsen men är det lika självklart för någon som inte gjort det samma? Till det positiva hör dock flera av filmens specialeffekter. Även om en del av effekterna är daterade, upplever jag att de överlag skildrar vad de skall på ett trovärdigt sätt. Det enorma arbetet som ligger bakom Dobby förtjänar beröm än idag.

Världsbyggandet i Harry Potter-serien är starkt. När bokseriens författare, J.K. Rowling, till och med säger i extramaterialet att hon blir tårögd av vad filmteamet har skapat. Då vet vi att Chris Colombus och hans team har hittat rätt. Du kan pausa flera av filmens scener bara för att ta in detaljerna i varje vrå på och utanför Hogwarts. En del av detaljerna nämns inte ens i filmen, de finns där enbart för att ge liv åt platsen och för att skapa en historia som fortsätter bortom det som berättas för oss explicit. Även om både denna och första filmen har berättelser som fungerar för att enbart rymmas mellan titel och eftertext, skapas en övergripande känsla av att vi är på väg någonstans. Vi kan redan i denna filmen börja se tecken på att de unga skådespelarnas utveckling och de har redan hunnit åldras och förändras gentemot hur de såg ut i Harry Potter and the Philosopher’s stone.

En miss i min recension av första filmen var att inte omnämna John Williams fantastiska musik. En lika viktig pusselbit i återberättandet av Rowlings berättelse som alla de detaljer och kostymer vi får se i filmerna. Williams har en fingertoppskänsla för att skapa musik som både andas och förstärker det berättande som skapas av manusförfattare och regissörer. Med klassiska titelmotiv till filmer som Jaws, Star Wars och Indiana Jones finns det nog inte många filmälskare som inte vet vem han är. Med Harry Potter-musiken skapade han återigen musik som direkt signalerar exakt vilken film det är vi ser på.

Med Chambers of Secrets vinkar regissören Chris Colombus hejdå åt Rowlings universum. Ett passande avslut för att signalera att vi reser mot mörkare och mörkare tider för varje titel. Sedan att Alfonso Cuarón kanske var en för snäv sväng mot det mörka skall jag återkomma till i min recension av Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Colombus arv är att han genom de två första filmerna på ett effektivt sätt introducerat oss till Harry Potters magiska värld. Han påbörjade de unga skådespelarnas utbildning mot vuxna talanger och lade grunden till det som har kom att bli en av filmhistoriens mest framgångsrika filmserier.

Utgåvan: Precis som första filmen är även denna utgåva en ny-inskannad version av filmens originalnegativ. Återigen har bolaget berikat filmen med en komplett genomarbetning av filmens färgsättning. Ljudmixen, som är lika pricksäker som första filmens, levereras på ett DTS:X ljudspår som är en klar uppgradering precis som resten av utgåvan. Filmens specialeffekter är daterade men både förbättrade med hjälp av HDR och att det är magi de skall presentera. Kan magi egentligen se helt verklighetstrogen ut? Om du har möjlighet att hoppa mellan 4K-utgåvan och Blu-ray-utgåvan kommer du att få en tydlig fingervisning om vad 4K och HDR kan åstadkomma. För er som gillar extramaterial finns allt från tidigare utgåvor nu samlat på ett ställe.

Tidigare recensioner:
Film 1 – Harry Potter and the Philosopher’s Stone
Film 2 – Recensionen ovan.
Film 3 – Kommer
Film 4 – Kommer
Film 5 – Harry Potter and the Order of the Phoenix
Film 6 – Harry Potter and the Half-Blood Prince
Film 7 – Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
Film 8 – Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Efter framgångarna med första Harry Potter-filmen fick Chris Columbus fortsatt förtroende att arbeta med uppföljaren Harry Potter and the Chamber of Secrets. Filmen hade premiär nästan exakt ett år efter första filmen och fortsätter berättelsen om den unge Harry Potters liv som trollkarl i en värld dold för oss mugglare (Vi "vanliga" människor). Första filmen gjorde det tydligt att Voldemort fortfarande lever vidare någonstans i Rowlings universum, om än bara som någon form av ande. Vetskapen om att ondskan lever vidare är tillräckligt för att lägga en dimma över den glädje Harry Potter (Daniel Radcliffe) fann bland sina nya vänner på trollkonstskolan Hogwarts. Efter…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.