Harold and Maude

”It’s like that movie Harold and Maude. […] It’s probably the greatest love story of our time” – Cameron Diaz, Den där Mary.

Referensen till Harold and Maude i bröderna Farrellys film från 1998 fastnade i mitt huvud och när filmen en dag fanns på DVD var det bara att köpa den. Nu har den även släppts på Blu-ray.

Harold and Maude 03

Harold är en dyster ung man trots att han är född i en välbärgad familj. Hans mamma tycker att han borde gifta sig eller göra militärtjänst. Det är bara när Harold har kontakt med döden som han känner sig levande och kanske till och med lite lycklig. Därför går han på begravningar och låtsas begå självmord gång på gång. En dag stöter han på den 79-åriga Maude som till skillnad från honom tar varje möjlighet att njuta av livet. En oväntad vänskap uppstår.

Harold and Maude 09

Harold and Maude har den effekten på mig som Döda poeters sällskap vill ha. Jag blir upplyft och vill få ut så mycket som möjligt av livet. Dessutom är Harold and Maude fylld med anarkistisk humor. Maude, spelad av Ruth Gordon, gör precis vad hon vill och struntar i alla konventioner och auktoriteter. Gordon gör samma typ av karaktär som Brad Pitt i Fight Club och Harrison Ford i Moskitkusten. Hennes emellanåt politiska monologer blir aldrig predikande som när Pitt och Ford vill visa framfötterna. Man accepterar Maude på ett annat sätt eftersom hon aldrig verkar bry sig om hon påverkar Harold eller ej. Den klarsynta gamla damen är uppriktigt entusiastisk över livet och skiter fullständigt i vad andra tycker och gör. Den stora kampen är slut för hennes del, men på individnivå kan hon fortfarande genomföra små revolutioner.

Harold and Maude 06

Om det finns någon svaghet i Harold and Maude är det karaktärerna omkring Harald och Maude. Regissören Hal Ashby har framställt dem så löjligt som det bara går. Såväl modern, farbrorn och flickorna som Harold förväntas bli kär i gör en del scener till Monty Python-liknande satir som inte alltid passar i filmen. Det är främst flickorna från kontaktförmedlingen som har fått lite väl mycket utrymme att vara ”roliga”. Harolds mamma spelas av Vivian Pickles och är väldigt rolig, men jag hade önskat att det fanns något ögonblick där hennes fasad raserades och hon visade någon känsla som man kan identifiera sig med.

Harold and Maude 01

Harold and Maude släpptes 1971 när Vietnamkriget pågick. Krig är ständigt närvarande i filmen. En soldatkyrkogård besöks, Harold står under hot att behöva rycka in och i en hastig bild blir även Maudes historia klarlagd för oss. Filmen fungerar som en tröst. Harold är döden och misären som ett krig innebär medan den äldre Maude visar att det finns liv även efter ett trauma och att kampen mot etablissemanget inte behöver vara aggressiv och organiserad. Glädjen kan vara lika mycket av en nagel i ögat som en kastad sten.

Harold and Maude 07

Det positiva budskapet tar man till sig oavsett vilket format man väljer att se Harold and Maude i. Men att filmen var så förbannat vacker att titta på hade jag inte lagt märke till förrän jag såg den på Blu-ray. Den gamla DVD:n har bleka färger och ser typiskt 70-talsmörk ut. Jag förmodar att tekniskt kunniga och snobbar, kalla dem vad du vill, kan hävda att man måste skaffa en regionsfri spelare och köpa Criterions utgåva av Harold and Maude. Extramaterialet hade jag gärna velat ha, men en rik filmupplevelse får jag på denna enkla disk från Paramount.

Harold and Maude 05

Jag förmodar att det inte är speciellt creddigt att man fick upp ögonen för Harold and Maude på grund av Den där Mary. Men jag tror att fler i min generation har haft samma upplevelse. Kanske någon läser det här och blir påmind om Cameron Diaz favoritfilm och kollar upp den.

"It's like that movie Harold and Maude. [...] It's probably the greatest love story of our time" - Cameron Diaz, Den där Mary. Referensen till Harold and Maude i bröderna Farrellys film från 1998 fastnade i mitt huvud och när filmen en dag fanns på DVD var det bara att köpa den. Nu har den även släppts på Blu-ray. Harold är en dyster ung man trots att han är född i en välbärgad familj. Hans mamma tycker att han borde gifta sig eller göra militärtjänst. Det är bara när Harold har kontakt med döden som han känner sig levande och…

Review Overview

Betyg

90

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

One comment

  1. En av världens absolut bästa filmer! Snacka om skruvad öppningsscen 😉 Icke att förglömma – även ett fenomenalt soundtrack av alltid lika briljante Cat Stevens!

    Håller dock inte med om att övriga karaktärer skulle störa handlingen, får härliga vibbar av surrealism av dem och kommer att tänka på gammal hederlig Luis Bunuel och även en möjlig inspiration för David Lynch?

    Se Harold & Maude, och det genast! Seså 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.