Har tv-seriernas guldålder redan passerat?

De sista 10 år har varit en guldålder när det gäller tv och tv-serier. Idag är det en minst lika viktig marknad och drar till sig både stora skådespelare och regissörer. Men det finns tecken som pekar på att denna era redan kan vara på väg att vara slut och de vill jag diskutera här. Men först börjar vi med lite historik.

Den första guldåldern som tv hade var på 50-talet. Mediet var nytt och drog folk ifrån andra nöjen. Men efter tio års framgång så hamnade tv återigen på efterkälken och alla som växte upp på 70- och 80-talet minns hur lite kvalité det var på programmen på den tiden. Med några få undantag var det mest massproducerat för att locka en så pass bred publik som möjligt och få serier tog mediet framåt. Men så kom Twin Peaks och även om man inte visste det då visade den en ny väg för tv-serier att ta. Under 90-talet fortsatte serier som Babylon 5 och Buffy the Vampire slayer denna trend men smarta tv-serier som både underhöll tittarna men också gav något till den som såg hela serien.

Men den stora explosionen kom på 2000-talet när tv och framförallt då amerikansk kabel-tv tog stora kliv framåt i produktionsvärde och kvalité. Serier som The Sopranos, The Wire, Battlestar Galactica la grunden för detta. Och Mad Men, Breaking Bad och Sons of Anarchy byggde på detta. Och efter det exploderade tv i och med Game of Thrones. Alla såg potentialen i vad en stor produktion kunde ge och slängde sig i matchen. Samtidigt kom Walking Dead och Homeland som också har blivit stora framgångar. Ett tag såg det ut som man kunde tälja guld med vilken serie som helst. Men nu 2018 ser vi tydliga tecken på avmattning. Varför?

En sak är mängden av serier. Många vill vara med och göra nästa stor hit. Och de flesta tror att de har listat ut receptet till framgång. Men allteftersom antalet serier ökar så hinner tittarna inte med. Det finns rapporter i USA som säger att folk börjar uppleva en utmattning. Man hinner inte med att se allting som kommer och framförallt att sortera ut vad som är bra eller inte. Så det leder till att fler nya serier får problem med tittarsiffror då folk hellre ser de serier som de redan tittar på. Vilket leder till punkt två.

Spin-offs. Eftersom så många serier är framgångsrika är det naturligt att bolagen ser på dessa som potential till nya serier. Så nu när Game of Thrones går mot sitt slut planerar HBO att göra serier som utspelar sig innan böckerna. Fear the Walking Dead är en prequel som redan ligger på säsong 4 och till hösten kommer en ny serie är en uppföljare till Sons of Anarchy. Men detta vattnar ur marknaden och riskerar att ge oss sämre produkter. Handen på hjärtat för varje bra uppföljare finns minst tio som inte håller måttet.

Streaming. Det som såg som en räddare för ett par år sedan har också blivit ett problem för bolagen idag. Mängden tjänster har ökat när alla skall ha en del av kakan och serier som publiken vill se hamnar bakom någon betalvägg som vi kanske inte är villiga att betala för. American Gods går bara på Amazon Prime men med tanke på tjänsten kvalité här i Sverige tror jag få är beredda att betala för att se den. Och många bolag drömmer att kunna göra som Netflix och bli en stor aktör på marknaden.

Originalitet. Här är vi tillbaka till 80-talet igen. Bolagen ser vad som är populärt och försöker kopiera det. Kolla på streamingtjänsterna. Hur många serier som utspelar sig efter katastrofen med zombies hittar ni? Man försöker hitta den perfekta serien att binga framför tv:en men allt ser snart ut som samma serie och vi saknar serien som från början väckte vårt intresse.

Så är allt slut nu? Inte nödvändigtvis. Netflix har visat att man är beredd att satsa på udda serier. Innan Stranger Things hade premiär var det ingen buzz kring den. Men den visade att det går att skapa något unikt som publiken vill se. Samma sak med Handmaids Tale, Legion och Atlanta. Och när Netflix vågar plocka upp Black Mirror och ge serien en ny säsong så vågar kanske andra bolag att göra samma sak.

Men för att den gyllene ålder som vi upplever nu skall fortsätta och inte bli utvattnad måste tempot sänkas. Annars riskerar kvalitén att bli lidande och det kommer göra att tittarna försvinner. Och det kräver också att bolagen vågar ta in auteurer igen som man gjorde när David Chase, David Simon, Matthew Weiner och Vince Gilligan gjorde serier.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.