Har Star Wars publik börjat stagnera?

SPOILER ALERT! Om du inte redan sett The Rise of skywalker bör du vänta med att läsa denna text.

Vi har nog alla vare sig vi är filmintresserade eller inte någon relation till Star Wars som fenomen eller film. Själv var Star Wars en av de filmserier som tände mitt intresse för film i allmänhet och science fiction i synnerhet, och det är jag säkerligen inte ensam om. När jag diskuterar Star Wars med mina jämnåriga vänner har jag nu på senare år dock börjat notera en skiftande ton angående det. Star Wars har börjat ses av många som barnsligt och passé, och jag har börjat undra om det kan vara så att Star Wars publik har börjat nå sitt tak.

För att förtydliga finns det fortfarande massvis av nyrekryterade fans i min ålder, några av mina närmaste vänner kan faktiskt mer om Star Wars än någon sjuttiotalist jag någonsin träffat. Och det är precis i det jag anar att problemet ligger i. Star Wars ser ut som att det har gått från att på 70, 80, 90 och till och med 00-talet varit en bred filmserie omtyckt av de flesta till att på 10-talet bland de nya fansen smalnat av till en filmserie som nördarna nördar ner sig i och utvecklar till ett specialintresse, men till en filmserie som även allmänheten ser som något fånig och ointressant. Sedan finns det självklart massvis med undantag på både det ena och andra hållet men detta känns ändå som den övergripande bilden när jag exempelvis talar med jämnåriga i min skola.

Star Wars har länge varit en av världens största filmserier som dessutom fått två spinoffer de senaste åren.

Vad är det då som gått snett de senaste åren? Om vi börjar med att titta på prequeltrilogin som enligt min teori alltså var lyckad sett till nyrekryterade fans och publik, vad gjorde den rätt? Här får jag ju helt enkelt försöka komma ihåg vilka faktorer som gjorde att jag föll för Star Wars då det var prequeltrilogin som öppnade dörren för mig. Nu ställer ni er då kanske frågan om jag föll för den varför gjorde inte mina jämnåriga klasskamrater det? Det tror jag främst har att göra med att jag som är född 2003 positionerat mig i ett åldersspann för tidigt i och med att jag och min bror vid sju samt åtta års ålder fick den kompletta Star Wars sagan på DVD. Vad som i sin tur avskräckte många jämnåriga med mig kommer jag snart återkomma till men först ska jag teoretisera kring varför prequeltrilogin gick hem hos mig.

Prequeltrilogin kräver egentligen ingen som helst förkunskap av sina tittare. Den börjar hela Star Wars sagan på en ny kula och det gynnar en om en inte redan har sett orginaltrilogin. Prequeltrilogin är dessutom gjord för barn, något som George Lucas själv har erkänt. Det valet gör i sin tur att det blir ganska enkelt för en sjuåring att älska filmerna i och med knasiga karaktärer som Jar-Jar Binks. Men den avgörande skillnaden med denna trilogi jämfört med ”den nya” tror jag ändå är det som jag redan nämnt, att prequeltrilogin är något som för en ny tittare är helt nytt. I den nya trilogin vill Disney så gärna bli omtyckta av sina 70 och 80-talisterna att den tvingas vara beroende av gamla karaktärer som Han, Leia, Luke, Lando och Palpatine samt alla familjeband som som sträcker sig mellan dem och de nyetablerade karaktärerna. Detta recept visade sig fungera ganska bra om deras uppsåt var att vinna tillbaka 70 och 80-talisterna som för det mesta verkar nöjda. Priset för detta blir dock att de nya förstahandstittarna inte alls verkar finna detta upplägg intressant då det är ett koncept som kräver att en sett och gillat de föregående filmerna från 70 och 80-talet. Och för att vara ärlig är det ganska mycket krävt av nya, unga tittare att de förväntas konsumera och tycka om orginaltrilogin från 70-talet. Det är som om alla fans på 70-talet hade förväntats se och gilla den första trilogin från 40-talet, ett scenario som jag finner ganska osannolikt.

Kanske har saker och ting gått utför för Star Wars sedan George Lycas lämnat moderskäppet.

Nu tillbaka till den andra anledningen som jag anar kan ha satt käppar i hjulet för en ny fanskara. Trots det enligt mig lyckade konceptet med att göra prequeltrilogin barnanpassad tror jag just det barnsliga kan vara en avgörande anledning till att jämnåriga med mig avskräckts Star Wars. Detta då Star Wars: Clone wars löpte frekvent på barnkanaler under hela min uppväxt. Jag hade ju då lyxen att kunna kontextualisera serien med prequeltrilogin vilket gjorde det hela rimligt och mindre barnsligt men jag förstår att om en inte hade prequeltrilogin i bakhuvudet när den tittade på Clone Wars under en hel uppväxt gjorde det till att Star Wars för många inte blev något annat en barnkanalsprodukt, och när ett varumärke väl fått en sådan stämpel av en person blir den nästa omöjlig att tvätta bort.

Det faktum att de nya filmerna främst är till för att stimulera de redan frälsta fansen snarare än att rekrytera nya skulle även förklara många av de dåliga recensioner som The rise of Skywalker fick i pressen. Jag kan med ganska stor självsäkerhet gissa på att majoriteten av de negativa recensioner som skrevs, skrevs av såna som gillar Star Wars men som inte ser sig som fans av det. De flesta rimligtvis födda mellan 70 och 90-talet. Jag som ser mig som ett lättvikts Star Wars fan tyckte mycket om The rise of Skywalker och jag fick gåshud kanske 10 gånger under filmen. Jag förstår så klar att den absolut inte förtjänar så mycket gåshud-moment då den absolut inte är så pass bra men jag bryr mig faktiskt inte. Charmen med Star Wars för mig är att jag kan lämna mina kritiska glasögon hemma och bara åka med på den underhållande rymdteater. Om vi dock ska bli lite allvarliga nu kan de överhängande dåliga recensioner av The rise of Skywlaker vara betydligt mer förödande än vad vi tror. Det kan vara ett tecken på att Star Wars inte bara tappat fäste bland den nya unga publiken utan även alla de som inte ser sig som fans. Star Wars världsomgripande popularitet kanske därför nu har nått sitt crescendo. Från och med nu kanske filmerna blir mer och mer inriktade mot fansen samtidigt som alla andra tittare stadigt tappar intresset.

I mars har Star Wars serien The Mandalorian premiär på svenska Disney+

Så vad måste göras för att vända trenden? Något som skulle kunna vara ett drag i rätt riktning är Disneys storsatsning liveaction tv-serie The Mandalorian. Risken med denna produktion är dock att temat är för smalt för icke-fansen att engagera sig i. Tittarsiffrorna har dock hittills varit väldigt bra och ett möjligt tillskott på ny publik kan anas. Det mesta av Star Wars framtid kommer nog dock avgöras i och med den nya trilogin som är bekräftad att starta 2022. Kommer Disney göra åter en medioker film riktad till fansen eller kommer de försöka bredda publiken ytterligare med risken att de tidigare fansen blir upprörda som vid prequeltrilogin? Om cirka sju år vet vi!

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.