Här är TV-kanalernas streaming-guldkorn

Tillhör du den promille av våra läsare som vågar vägra streamingtjänster som Netflix, HBO och Cmore? Jag förstår dig! Jag sitter nämligen i samma båt. Om jag inte oetiskt kan snylta på någon kompis konto eller ha en gratismånad så avstår jag helst. Jag anser helt enkelt att det inte är värt det. Jag vet hur det brukar fungera, en betalar 119 kr i månaden för två dåliga actionfilmer i veckan samt en bra originalserie i kvartalet. All streaming behöver dock inte kosta pengar. SVT-play har en stolt tradition av att leverera förstklassiga filmer och dokumentärer till dess skattebetalande konsumenter. Utöver SVT-Play har även TV4 börjat köpa in allt mer intressanta tv-serier och filmer till deras play-sortiment. I denna text har jag listat fem bra filmer jag tycker ni bör spana in på dessa streamingtjänster!

Paris, Texas (SVT-play)

Travis (Harry Dean Stanton) är en man som tappat allt och alla. Han vandrar ensam i den amerikanska öknen för att försöka hitta sig själv eller kanske släppa taget om sig. Han har varit frånkopplad från verkligheten i åratal och alla han en gång känt är av uppfattningen att han gått bort. En dag finner dock en man Travis. Travis vägrar att tala med mannen men han lyckas ändå få tag i numret till Travis bror Walt. En chockerad Walt kastar sig in i bilen så fort han fått samtalet för att hämta sin påstått döda lillebror. Efter veckor av återhämtning för Travis hos Walt börjar han till sist ta sig själv till fånga. Han vill ta itu med allt som gick snett och söka upp sin före detta fru. Paris, Texas anses av många som ett mycket essentiellt verk i filmhistorien, så har du inte sett den än så passa på!

Filmen är tillgänglig på SVT-Play till den 21:a Juli.

Whitney (Tv4-play)

Vi bär nog alla på en egen bild av vem popfenomenet och personen Whitney Houston var. Själv hade jag endast en luddig bild av henne som en glamorös, festande partydrottning med grym röst och okänt förflutet innan jag såg denna dokumentär. Mina fördomar och förutfattade meningar fälldes dock lika snabbt som jag tryckte på play till denna film. Den berättar metodisk för oss om Whitney Houstons uppgång och fall. Från en stökig uppväxt i Newark till världens största stjärna, till utpressningar och depression. Även om du inte är ett fan av Whitney Houstons musik tycker jag ändå du bör se denna dokumentär. Den fyller tittaren av både hopp och uppgivenhet på samma gång. Whitney passar även utmärkt att se back-to-back med Avicii-dokumentären Avicii-True stories som finns tillgänglig på SVT-play.

Whitney finns tillgänglig på TV4-play till den 30:e Juni.

A bigger splash (TV4-play)

Det var många av oss som förtrollades av Luca Guadaginos mästerverk Call me by your name i fjol. Jag har själv sällan blivit så berörd av en kärleksfilm tidigare. Luca har emellertid inte bara ett starkt sommarfilms-kort på sin hand utan två. Den andra heter A bigger splash och handlar även det om åtrå i kombination med tvekan, men denna gång på ett mer humoristisk sätt. Denna italiensk-amerikanska pärla till film handlar om ett kändispar som semestrar på en avskild och stilla ö. En fridfull resa som dock snart skakas om då en före detta älskare oväntat dyker upp med sin dotter. Detta får bisarra och oväntade konsekvenser. Filmen är en varm uppvisning på hur en kan blanda humor, passion och drama i en somrig cocktail.

A bigger splash är endast tillgänglig på TV4-play i sex dagar till så passa på!

I called him Morgan (SVT-play)

Suktar du efter något mer dunkelt, jordnära och mörkt så här efter midsommar kan jag starkt rekommendera den internationellt hyllade svenskproducerade dokumentären I called him Morgan. I filmen beger vi oss till ett snöigt och dunkelt New York där drogerna och passionen för jazz sammanfört paret Helen och Lee Morgan. De är älskade av musikvärlden men en dag händer det otänkbara; Helen skjuter sin make Lee. Vad var det som gick snett? Det och mycket mer grottar detta skarpa tidsdokument in sig i. På vägen dit hinner en även bli förälskad och förundrad över New Yorks märkliga 70-tal och dess karismatiska karaktärer.

Det råder ingen brådska att se denna då den är tillgänglig året ut på SVT-play.

Sista minuten tips: Last stop Fruitvale station (SVT-play)

Om du är kvick kan du även hinna se detta lilla guldkorn till amerikansk independent-film som försvinner från SVT:s utbud vid midnatt, natten till tisdagen den 25 Juni. Den är verklighetsbaserad och handlar om den 22-årige småbarnspappan George (Michael B. Jordan) som blev skjuten av amerikansk polis vid en tunnelbana i Oakland. Fallet väckte starka reaktioner och protester samt blev väldigt uppmärksammat i världens media. Denna film riktar dock fokuset på George istället och på det liv han levde som så abrupt fick ett tragiskt slut. Dramat och historien lämnar ingen oberörd.

Som tidigare nämnt finns dramat kvar på SVT-play till natten den 24:e Juni.

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.