Happy new year, Colin Burstead

Den 10:e november välkomnade Stockholm filmfestival, den alltid så intressante, regissören Ben Wheatly (Free Fire, Kill list). Han var där för att presentera sin nya komedi Happy new year, Colin Burstead på biograf Sture. Självklart var jag på plats för att bevittna filmen för att nu kunna avlägga en rapport till er läsare.

Colin Burstead är en medelåldersman som lever ett medelmåttigt liv tillsammans med sin fru Sandy och deras dotter. Idag är hursomhelst ingen vanlig dag, utan idag är det som titeln antyder nyårsafton. Denna afton har familjen Burstead slagit på stort och hyrt en gigantisk slottsliknande herrgård på den brittiska landsbygden. Här skall de fira in det nya året tillsammans med släkt och vänner. Colins syster Gini har dock i hemlighet även bjudit in deras gemensamma bror David på festen. David har aktivt hållit sig undan från familjen i över fem år på grund av gamla dispyter, men ikväll ska han tillbaka och allt ska lösa sig och bli bra igen. Eller?

Filmen utforskar de sociala normer och lagar som råder i en familj och hur dessa lagar kan börja falla likt dominobrickor när kriser uppstår. Ben Wheatly säger själv att hans avsikt med filmen är att spegla den dysfunktionella familjen som koncept. Ben menar att alla familjer är dysfunktionella bara i olika grad. Detta eftersom vi som tillhör stora familjer alltid gör anspråk på att vi känner alla i den. Detta kan ju dock omöjligt stämma eftersom några i familjen träffar en nästan aldrig, vi spelar då teater i dessa evenemang vilket kan bli väldigt komiskt.

Ben Wheatly liknar själv filmen med en krigsfilm. Han förklarar det på följande vis:- ”Jag föreställer mig att denna film är som en krigsfilm fast utan alla maskingevär och explosioner. Likt en krigsfilm så är det grupper av personer som strategiskt rör sig från rum till rum där de börjar bråka med andra grupper, när bråken är slut är det alltid någon som måste lämna och därmed förlora slaget.” Denna beskrivning är väldigt talande för filmen. Precis som Ben säger är det som en krigsfilm fast på en social nivå.

Jag ska ärligt säga att jag är väldigt svag för denna typ av filmer. Ett annat exempel är filmen The Party av Sally Potter, en av fjolårets absolut bästa film enligt mig. Den har nästintill identiska förutsättningar som denna film (ett antal personer träffas på en fest och konflikter uppstår etc). Jag kan garantera er att om ni gillade The Party kommer ni älska Happy New year, Colin Burstead.

Den här filmen blir stundtals genial när den mörkaste humorn får ta överhand. Ni kommer att vrida er i biostolen, oförmögna att varken skratta eller gråta för ni vet inte vad som är det korrekta alternativet.

Jag tycker verkligen att ni ska ge er ut i biomörkret när denna film når biograferna. Tyvärr har den inte fått något svenskt premiärdatum än men jag håller tummarna för att den kommer att att få det inom en snar framtid.

Den 10:e november välkomnade Stockholm filmfestival, den alltid så intressante, regissören Ben Wheatly (Free Fire, Kill list). Han var där för att presentera sin nya komedi Happy new year, Colin Burstead på biograf Sture. Självklart var jag på plats för att bevittna filmen för att nu kunna avlägga en rapport till er läsare. Colin Burstead är en medelåldersman som lever ett medelmåttigt liv tillsammans med sin fru Sandy och deras dotter. Idag är hursomhelst ingen vanlig dag, utan idag är det som titeln antyder nyårsafton. Denna afton har familjen Burstead slagit på stort och hyrt en gigantisk slottsliknande herrgård på den brittiska landsbygden. Här…

Review Overview

Betyg

Betyg

80

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.