Halloween-lista del 2: Klassiker

Bilder: Google. Kollage: Nikki Melody Ohlsson

Efter att ha gjort research på över 200 titlar och sett cirka sjuttio stycken har jag nu samlat de bästa Halloween-filmerna i tre olika listor. Först ut var Halloween-filmer för hela familjen, nu är det dags för klassiker!

Bild: IMDb

Sleepy Hollow

Ichabod Crane skickas till den lilla staden Sleepy Hollow för att utreda en rad brutala mord. Väl i staden får han reda på att alla dött på samma sätt: deras huvud har blivit avhuggna. Stadens invånare tror att det är den Huvudlösa Ryttaren som ligger bakom dåden men Ichabod är en vetenskapens man och fast besluten att motbevisa dem. Är det magi eller människor som ligger bakom morden? Kanske en kombination?

Passar: Alla Tim Burton-fans och de som behöver komma i rätt, höstig stämning.
Kuriosa: Det var i Sleepy Hollow som Christopher Walken upplevde sin första kyss på film.

Bild: IMDb

Den heliga familjen Addams

Den excentriska familjen Addams har fått nytillskott i form av en bebis, något de andra syskonen Wednesday och Pugsley är mindre roade av. De gör sitt bästa för att eliminera honom ur familjen så Morticia och Gomez bestämmer sig för att anställa en nanny vid namn Debbie för att hålla koll på barnen. Det är definitivt ett svårare jobb än Debbie tänkt sig men även hon har sina mörka sidor och snart inser barnen att det är nannyn som måste försvinna.

Passar: De som känner att de inte kan relatera till den klassiska kärnfamiljen utan istället vill se en mer morbid version.
Kuriosa: Morticia’s smink tog minst 3 timmar att göra klart och då innebar det bland annat att lyfta Angelica Houston’s ögonbryn med hjälp av lim och tejp.

Bild: IMDb

Beetlejuice:

Adam och Barbara lever ett lugnt liv tillsammans i New England till de en dag är med om en bilolycka. De tror att allt gick bra; de dyker nämligen upp hemma i sitt hus efter att ha störtat ned med bilen i en flod. Det visar sig att de faktiskt avlidit och kort därefter flyttar en ny, levande familj in i huset. Adam och Barbara försöker skrämma bort det nya paret men deras planer misslyckas en efter en, tillslut kontaktar de Beetlejuice – en självutnämnd exorcist, specialiserad på att driva ut människor. Vad de inte anade var att Beetlejuice inte skyr några medel i sitt arbete, inte ens mord…

Passar: De med en förkärlek till mörk humor och Winona Ryder.
Kuriosa: Tim Burton ville att Ratpack-medlemmen Sammy Davis Jr skulle spela Beetlejuice men han tackade nej.

Bild: IMDb

The Witches of Eastwick

De tre vännerna Alex, Jane och Sukie lever ett stilla liv med sina barn i lilla Eastwick. Efter att ha förlorat kärleken på olika sätt är de halvt trötta på män, halvt önskande om att den perfekta ska dyka upp. En dag säger de tillsammans sin önskan högt och strax där efter dyker Daryl upp i staden. Han är full av liv och lyckas få alla tre kvinnor på fall: snart lever de tillsammans i hans vackra hus. Invånarna i den inskränkta småstaden har dock sina invändningar och kvinnorna börjar snart tveka på om det är värt att stå utanför samhället för att vara med Daryl. Han å andra sidan tycker inte alls om deras oro och försöker stoppa den på brutala, magiska sätt. Tillsammans måste Alex, Jane och Sukie försöka få tag på tillräckligt av Daryl’s magi för att sätta stopp för honom

Passar: Den som vill se en allt annat än traditionell film om häxor och kärlek.
Kuriosa: Cher skulle egentligen spela Jane men ville hellre ha Susan Sarandon’s roll som Alex, något som accepterades men glömdes att säga till Susan förrän samma dag som inspelningen började.

Bild: IMDb

Practical Magic

Efter sina föräldrars död får systrarna Sally och Gilly Owens flytta in hos sina mostrar, häxorna Frances och Jet. Även systrarna är häxor och över släkten vilar en förbannelse: alla män som älskar en kvinna från släkten Owens dör en för tidig död. Gilly flyr förbannelsen i vuxen ålder genom att leva livet i olika länder världen över medan Sally, först fast besluten att undvika kärlek, faller för Michael som tragiskt avlider. Systrarna bestämmer sig då för att finna ett sätt att bekämpa förbannelsen på så att de och deras barn kan uppleva livslång kärlek.

Passar: Romantikern som vill undvika skräck men gärna fäller några tårar.
Kuriosa: Det anlitades en ”riktig” häxa för rådgivning under produktionen, när filmen var klar krävde hon mer pengar vilket hon nekades och då kastade hon en förbannelse över filmen varefter hon började tala i tungor, enligt Griffin Dunne. Warner Bros. betalade sedan henne.

 

Bild: IMDb

Hocus Pocus 

För 300 år sedan brändes systrarna Sanderson som straff för att ha utövat magi. Kvar finns ett ljus som för tillbaka häxsystrarna till liv men bara om det tänds av en oskuld på halloween – och det är precis vad nyinflyttade Max lyckas med. När häxorna är fria gör de allt i sin makt för att hitta offer vars ungdom de kan ta över och Max måste, tillsammans med sin lillasyster, den vackra granntjejen och en 300 år gammal katt med stort ordförråd, försöka stoppa dem. 

Passar: De som vill se en rolig Halloween-klassiker fylld med kulturkrockar och framför allt: Bette Midler.
Kuriosa: Leonardo DiCaprio var tilltänkt i rollen som Max men tackade nej till förmån för att spela in Gilbert Grape.

Bild: IMDb

The Craft

Sarah har ett förflutet med psykiska problem och för att få en nystart flyttar familjen till Los Angeles där hon börjar en katolsk skola. Snart finner Sarah nya vänner; Nancy, Bonnie och Rochelle, som alla är utstötta ur gemenskapen på skolan. Tillsammans brukar de öva på magi och när de inser att Sarah är en naturlig häxa med stora krafter bestämmer de sig för att använda magi för att rätta till alla fel i sina liv. Tyvärr kommer det till ett högt pris och när Sarah inte längre vill dela med sig av sin magi vänder sig de andra mot henne, fast beslutna att få sin vilja igenom..

Passar: Den som vill se en Halloween-film som är en blandning av girlpower, Mean Girls och magi.
Kuriosa: Det användes riktiga insekter och ormar i filmen men ormarnas rörelse lades till genom digitala effekter då det var så kallt under inspelningen att ormarna somnade.

Bild: IMDb

Trick or Treat

När Eddie’s idol tillika hårdrockslegenden Sammi Curr dör i en hotellbrand blir Eddie bedrövad. Han besöker den lokala radioprataren Dj Nuke som ger honom en sällsynt demo-skiva av Sammi. Det Eddie tror är en tröstande gest visar sig vara något helt annat när han efter en dålig dag i skolan spelar skivan och upptäcker att han kan prata med Sammi’s ande om den spelas baklänges. Anden manipulerar en sårad Eddie att hämnas på sina fiender men snart är det utom Eddie’s kontroll vem som påverkas och Sammi blir allt mer levande…

Passar: Hårdrocksfantasten, speciellt då flertalet hårdrockare har mindre roller.
Kuriosa: Gene Simmon’s spelar Dj Nuke och Ozzy Osbourne gör en cameo som en evangelist.

Bild: IMDb

Elvira: Mistress of the Dark 

Elvira är värdinna för en tv-show men drömmer om ett glamouröst liv som producent för sin egna show i Las Vegas. När hon får veta att hon har en okänd gammelfaster som precis dött och tagit med Elvira i testamentet blir hon alldeles till sig i tron om att kunna göra verklighet av sina drömmar. Fastern hade dock andra tankar: hon har överlåtit sitt hus, sin hund och en bok med recept till, en minst sagt besviken, Elvira. Hon försöker skaffa sig ett liv i den strikta småstaden, något som ogillas av många men Elvira finner stöd på de minst väntade platser. Under en dejt med heta Bob upptäcker hon att receptboken egentligen är en bok med trollformler och att hon faktiskt är en äkta häxa! Det finns dock en annan person som vill åt boken; Elviras gammelfarbror Vincent, som är beredd att bokstavligen bränna henne på ett bål för att få den…

Passar: Den som vill se en stark kvinnlig karaktär med rapp humor.
Kuriosa: Elvira blev en sådan succé att skådespelerskan fick sin egna serietidning hos D.C Comics, släppte böcker och lanserade en parfym (kallad Evil såklart), en egen ölsort och ett flipper-spel.

Bild: IMDb

The Witches

Efter att Luke’s föräldrar dör i en bilolycka får hans farmor Helga vårdnaden, en kvinna som är expert på häxor och lär Luke hur han ska identifiera dessa onda varelser. När Helga blir sämre av sin diabetes rekommenderar läkaren vila så hon och Luke reser till ett vackert hotell på den engelska kusten. Snart checkar en stor grupp kvinnor som arbetar med att förhindra våld mot barn in på hotellet men Luke anar oråd. Efter att hans nyfunna vän Bruno försvinner inser Luke att kvinnorna egentligen är häxor och han måste stoppa deras ledare för att rädda sin vän och resten av barnen på hotellet.

Passar: Alla som letar efter en film om häxor som även passar för en familjekväll.
Kuriosa: Filmen är baserad på Roald Dahl’s bok med samma namn, dock skiljer sig sluten åt.

Bild: IMDb

Once Bitten

Vampyren Countess måste dricka blod från en manlig oskyld innan halloween. På en bar finner hon Mark som har en blöt kväll med killkompisarna. Countess och Mark tillbringar natten ihop vilket är början på en rit som gör Mark till vampyr – men det finns problem som står i vägen för Countess plan, till exempel tänker hans flickvän Robin inte förlora sin käraste i första taget! 

Passar: Alla som vill se Jim Carrey som dramatisk vampyr.
Kuriosa: Once Bitten var Jim Carrey’s första stora film – hela nio år innan ”genombrottet” i Ace Ventura.

 

Bild: IMDb

Midnight hour

Det är Halloween och vännerna Phil, Melissa, Mitch, Mary och Vinnie förbereder sig för årets fest genom att, inspirerade av en historielektion, hålla i en ritual som ska väcka de döda. Ingenting verkar hända så ungdomarna festar vidare men snart verkar några av gästerna på Halloween-festen vara ovanligt bra utklädda.. Det visar sig att ritualen inte bara fungerade utan den väckte Lucinda som är Melissa’s gammel-gammel-gammel… ja, ni fattar, hennes mormor väldigt många år bakåt i tiden. Lucinda är dessutom häxa och vill ta över Melissa så nu måste ungdomarna ta hjälp av de goda odöda för att vinna över Lucinda och hennes anhängare!

Passar: Den som vill se en riktig Halloween-klassiker som på flera sätt påminner om Michael Jackson’s Thriller (kanske på grund av att samma person var ansvarig för smink, kostym och special effekter under båda produktionerna).
Kuriosa: Macaulay Culkin’s första filmroll gjordes i denna film, som ett barn som går Bus eller godis-runda.

Tidigare lista:
Del 1 – Halloweenfilmer för hela Familjen

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.