Halloween-lista del 1: Filmer för hela familjen

Bilder: Google. Kollage: Melody Nikki Ohlsson

Efter att ha gjort research på över 200 titlar och sett cirka sjuttio stycken har jag nu samlat de bästa Halloween-filmerna i tre olika listor. Först ut är Halloween-filmer för hela familjen, även de allra minsta.

Bild: IMDb

Halloweentown (1998)

I år är det 20 år sen Disney’s klassiska barnfilm med Halloween-tema släpptes och lade grunden för en serie med totalt fyra filmer. I Halloweentown upptäcker syskonen Marnie, Dylan och Sophie att de kommer från en magisk släkt och har magiska krafter! De reser via flygande buss till staden Halloweentown där deras mormor bor tillsammans med häxor, trollkarlar och monster i alla former. På senare tid har dock invånarna börjat försvinna spårlöst och syskonen bestämmer sig för att, till sin mors förtret, att hjälpa sin mormor att hitta den som ligger bakom kidnappningarna.

Uppföljare:

Halloweenotown II: Kalabar’s Revenge

Efter att ha spenderat ett år i den mänskliga världen och övat på sina magiska färdigheter reser Marnie och mormodern tillbaka till Halloweentown. Där möts de av en chock: invånarna har förvandlats till människor! Tillsammans försöker familjen att finna ett sätt att lyfta förbannelsen och stöter bland annat på ett monster som hatar renlighet, världens långsammaste taxichaufför och en gammal ondska de känner till allt för väl…

Halloweentown High:

Det är dags för invånarna i Halloweentown att besöka människovärlden och förklädda som kanadensiska utbytesstudenter börjar de på den lokala skolan där Marnie och Dylan går. Det finns dock de som inte alls är särskilt förtjusta över Marnie’s idé om fred mellan människor och monster och snart har Marnie fullt upp med att skydda sina monstervänner samtidigt som hon försöker finna kärleken utan att avslöja sin identitet som häxa…

Return to Halloweentown:

I fjärde och avslutande filmen är det dags för Marnie och Peter att börja på college i Halloweentown – men något står inte rätt till på skolan. Det är förbjudet att använda magi, trots detta finner sig Marnie i situation efter situation där hennes magi krävs… Vem ligger bakom det och varför?

Passar: Yngre barn eller bakfulla hjärnor som inte irriterar sig på klyschorna som levereras i varannan replik á la sann Disney-anda.
Kuriosa: Marnie’s kärleksintresse i tredje filmen spelas Finn Wittrock som vi på senare år har kunnat se i flertalet roller i populära American Horror Story.

Bild: IMDb

Paranorman:

Norman kan både se och prata med de döda men det är bara hans vän Neil som tror på hans förmågor. Efter sin farbrors död får Norman besök av ett spöke som säger till honom att han måste utföra en ritual för att skydda staden mot monster. Han följer anvisningarna men något slår fel och istället attackeras staden av monster! Norman försöker desperat använda sina extra sinnen för att skydda sin hemstad och ta reda på vem som lurade honom.

Passar: Människor i alla åldrar.
Kuriosa: Badrumsscenen där Norman får kontakt med ett spöke tog ett år att filma.

Bild: IMDb

Fun size: 

Wren är en tonårstjej vars Halloween förstörs totalt när hon måste passa sin lillebror Albert och han dessutom försvinner. Tillsammans med sin bästa vän April och två nördar (som självklart är förälskade i tjejerna) ger hon sig ut på stan för att hitta Albert, som i sin tur är i full färd med att göra sitt livs prank.
Passar: Den som vill se en klassisk tonårsfilm som är precis lika osmaklig (dock på ett barntillåtet sätt) som amerikansk.
Kuriosa: Johnny Knoxville spelar, förvånande nog, rollen som den arge hill-billy’n Jörgen.

Bild: IMDb

Monster house:

När ägaren till kvarterets hemsökta hus dör bestämmer sig DJ för att smita från barnvakten och undersöka det närmre med vännen Chowder. De inser kvickt att huset inte bara är hemsökt – det är besatt av den tidigare ägaren och tillsammans med scouten Jenny måste de rädda alla som huset redan hunnit få tag på.

Passar: Den som vill se en välgjord animerad Halloweenfilm.
Kuriosa: Allas vår älskade Steve Buscemi gör rösten till husägaren.

Bild: IMDb

Casper:

Carrigan är arg över arvet från sin pappa och när hon hittar en karta till en gömd skatt i huset blir hon överlycklig – till hon upptäcker att spöken vaktar skatten. Hon anställer exorcisten Dr Harvey som tillsammans med sin dotter Kat flyttar in i huset. Kat lär känna det snälla spöket Casper och får reda på att spökena är fast i människorvärlden utan något sätt att gå vidare. Nu måste Kat övertala sin pappa om spökenas godhet och hjälpa dem att tillslut finna frid.

Uppföljare:

Casper meets Wendy:

Casper är ett ensamt, snällt spöke som blir illa behandlad av sina släktingar. En dag träffar han häxan Wendy som har liknande problem och de båda blir vänner men upptäcker snart att deras vänskap är förbjuden – spöken och häxor hatar varandra. Tillsammans kommer de på en plan för att övertyga båda parter och besegra den onda Desmond som vill åt Wendy av rädsla för hennes krafter.

Passar: Den som vill se Halloween-filmer helt utan skräck, till och med spökena är snälla…
Kuriosa: Historien om spöket Casper sträcker sig till 1930-talet då det planerade en bok (som aldrig släpptes) om honom.

Bild: IMDb

Twitches: 

Tvillingsystrarna Alex och Camryn separerades vid födseln och adopterades av två helt olika familjer: Alex växte upp fattigt med en ensamstående mamma medan Camryn lever i ekonomiskt överflöd med sina föräldrar och syskon. På sin 21:a födelsedag möts de och upptäcker förutom sitt systerskap att de är häxor! I en garderob finner de en portal till ett magiskt land där deras biologiska mamma finns. Hon behöver sina döttrars hjälp att bekämpa en ond kraft kallad Mörkret.

Uppföljare:

Twitches 2: 

Alex har börjat college medan Camryn övar på sina magiska färdigheter. Samtidigt får systrarna mystiska tecken och börjar ana att deras pappa faktiskt är vid liv och fångad i Skugglandet. För att frige honom måste de utveckla sin magi och än en gång bekämpa mörkret som försöker ta över både den magiska världen och människovärlden.

Passar: De som vill se en Disney-film till Halloween där åtminstone den verkliga världen är realistisk.
Kuriosa: Tvillingsystrarna Tia och Tamera Mowery var castade för varandras roller men bytte.

Bild: IMDb

Tower of Terror

Den avdankade reportern Buzzy får i uppdrag att undersöka det mytomspunna hotellet Hollywood Tower där fem personer en gång försvann i en hiss. Till en början är han ytterst tveksam men när han och systerdottern Anna stöter på spöken ser han chansen att få livets scoop. Nu gäller det bara att lösa mysteriet så han kan övertyga sin tveksamma redaktör om spökens existens.

Passar: de som gillar såväl Kristen Dunst som icke-animerade barnfilmer vars kvalitét inte är bedrövlig
Kuriosa: Tower of Terror finns idag som åkattraktion på Disney-parkerna, den kan bäst beskrivas som fritt fall med en övernaturlig touch.

Bild: IMDb

Double, Double, Toil and Trouble

På Halloween vinner tvillingarna Kelly och Lynn en trollstav som leder till att de upptäcker att de besitter magiska krafter! De bestämmer sig för att använda sina nya förmågor för att hjälpa sina föräldrar, som är svårt skuldsatta, genom att ta reda på vem som orsakat deras ekonomiska problem. Tillsammans med en grupp nya, annorlunda vänner beger de sig ut på ett äventyr ingen av dem lär glömma.

Passar: Alla som vill se en mysig film för de minsta där mångfald faktiskt är ihågkommet.
Kuriosa: Namnet Double, Double, Toil and Trouble är ett uttryck som härstammar från Shakespeare.

Bild: IMDb

Girl vs. Monster

Skylar är en tuff tonåring som inte är rädd för något – fram till hon råkar släppa lös de monster som hennes föräldrar har i ett hemligt labb i källaren. Det visar sig att de, och hon själv, är monsterjägare och när föräldrarna tillfångatas av en ond häxa är det upp till Skylar och hennes vänner att rädda Halloween från att bli ett totalt monsterkaos.

Passar: Barn som behöver en kvinnlig förebild som inte förhåller sig till stereotypen att flickor är mindre modiga än pojkar.
Kuriosa: Katherine McNamara som spelar Skylar’s otrevliga klasskompis Myra gick sedan vidare till roller i The Maze Runner-serien och en huvudroll i tv-serien Shadowhunters.

 

Bild: IMDb

Boo! A Madea Halloween

Tonåringen Tiffany’s överskyddande pappa är rädd att hon ska smita iväg på en collegefest på Halloween och ber sin bestämda gammelfaster Madea att passa henne. Madea har koll på det mesta men när zombies, spöken och andra hemska varelser (Tyga, exempelvis) går till attack krävs det hårdare tag än någonsin innan.

Uppföljare:

Boo 2! A Madea halloween 

Dagen innan Halloween fyller Tiffany äntligen 18 år och hon planerar att fira den med bravur; ta revansch från förra årets fiasko genom att göra succé på collegekillarnas halloweenfest. Festen hålls på en äkta mordplats vilket får Madea att börja ana oråd: hon och resten av pensionärerna bestämmer sig för att se om ungdomarna behöver skydd. Det behöver de minst sagt då psykopaterna från förr har bestämt sig för att återvända för att leta nya offer…

Passar: Alla som vill skratta, och gärna till skämt med kulturreferenser.
Kuriosa:
 Boo! A Madea Halloween 1 tog endast sex dagar att filma.

 

Bild: IMDb

The Haunted Mansion

Fastighetsmäklaren Jim får i uppdrag att sälja en gammal herrgård som snart visar sig vara full av spöken. Ägaren verkar dock inte bekymrad utan fokuserar mest på Jim’s fru Sara, något som förundrar barnen och de bestämmer sig för att undersöka det närmre. Det visar sig att ägaren tror att Sara är hans avlidna fru och aldrig planerar att låta familjen åka hem. Jim och barnen får nu ta hjälp av odöda, en galen spåkvinna och sjungande statyer för att lyckas rädda Sara från husägarens onda grepp.

Passar: Barn i alla åldrar och vuxna som vill ha sett originalet innan (eller snarare, om) den mytomspunna Guillermo del Toro-versionen kommer.
Kuriosa: The Haunted Mansion finns som åkattraktion på Disney-parkerna och är inspirerad av bland annat filmen The Haunting från 1963.

Bild: IMDb

Hotell Transylvanien:

Dracula driver ett lyxhotell för monster där han också bor tillsammans med dottern Mavis. En dag hittar en människa hotellet och värre än så: Mavis blir kär i människan! Dracula gör allt i sin makt för att förhindra att de utvecklar en relation men kommer han verkligen lyckas?

Uppföljare:

Hotell Transylvanien 2:

Mavis och Jonathan har fått tillskott: sonen Dennis! Dracula är överlycklig över sitt nya barnbarn men Mavis oroar sig över att hotellet inte är en säker miljö för ett barn. Dracula övertalar henne att stanna då han är säker på att Dennis kommer att utveckla sina vampyrkrafter innan sin femte födelsedag, problemet är bara att den börjat närma sig och Dennis är fortfarande fullt mänsklig…

Hotell Transylvanien 3:

Det är dags för Dracula att finna kärleken och vart görs det bäst? På semester! Dracula och monstervännerna åker på kryssning där han träffar kaptenen Ericka som han faller för som en kägla. Ericka har dock sina egna anledningar till att vara med Dracula och de involverar slutet för alla monster…

Passar: Den som vill köra ett riktigt maraton.
Kuriosa: Hotell Transylvanien har 1250 vanliga rum och 950 gästrum.

Bild: IMDb

Frankenweenie:

Victor’s älskade hund Sparky blir påkörd av en och dör vilket lämnar Victor förkrossad men även bestämd att finna ett sätt att få tillbaka sin vän. Efter en lärorik lektion faller valet på elektricitet och han lyckas uppleva Sparky – som inte riktigt är som han var innan… Victor vill tro att hans vän finns kvar innanför den nya, galna temperamentet men omgivningen är inte lika övertygade. När staden erövras av monster är det upp till Victor och Sparky att både rädda och motbevisa invånarna.

Passar: Alla som gillar Tim Burton men INTE de som gråter när djur dör.
Kuriosa: Frankenweenie är egentligen inspelad i färg.

Bild: IMDb

Little monsters:

Brian upptäcker att det bor ett monster under hans säng och att det inte vill honom illa: de blir till och med bästa vänner! Det visar sig att det finns en hel monstervärld full av underhållning och Brian lever livet tillsammans med både sina nya mosntercänenr och människokompisar men det förvuxna barnet Pojken, som skapat monstervärlden, vill ha sin lekkompis för sig själv och kidnappar Brian’s bror för att få honom att stanna för evigt…

Passar: De som vill känna nostalgi samtidigt som barnen har något kul att titta på.
Kuriosa: Bröderna i filmen är även bröder i verkligheten.

Bild: IMDb

Teen witch:

Louise är en tonårstjej som desperat önskar att hon var populär och att skolans snyggaste kille, Brad, besvarade hennes känslor. När hon besöker en spådam får hon reda på att hon är en häxa som kommer att få krafter vid sin sextonde födelsedag, något som visar sig stämma när hon en vecka senare fyller år och förvandlar sin bror till hund. I hopp om att vinna Brad’s gunst använder hon sina nya krafter till att förvandla sig själv till skolans populärare tjej – men det kommer till ett pris hon inte anat.

Passar: Alla som gillar kultfilmer och kan bortse från de otroligt misslyckade försöken till att rappa i filmen.
Kuriosa: Huset där Madam Serena bor är samma hus som är med i Michael Jackson’s Thriller-video.

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.