Hall Pass

Inga kan kliva över gränsen med sådana säkra steg som bröderna Farrelly.

Hall Pass, Owen Wilson, Jason Sudeikis

”Allt ni tänker på är sex.” Rick (Owen Wilson) och Fred (Jason Sudeikis) är två medelålders män som driver sina fruar till vansinne med sina behov. En lite festligare lördagskväll inleds vanligtvis med att männen, ovetandes om sina respektives fulla uppsikt, fluktar på yngre tjejer från baren. När de sedan kommer hem, vill de mysa lite, fast det ofta är långt inpå småtimmarna. Ricks fru Maggie (Jenna Fischer) löser detta genom att låtsas sova medan Freds fru Grace (Christina Applegate) inte ger honom något annat alternativ än kombinationen handen och bilen. Av en väninna blir damerna tipsade om någonting som kallas ”Hall Pass” – ett frikort som ger deras män en vecka ledigt från äktenskapet. Ricks och Freds reaktion blir till en början eufori – men när frikortets poäng, att få männen att förstå att de inte längre är de hetaste styckena på marknaden, visar sig svart på vitt – blir veckan mer till ett uppvaknande. Problemet är att de vaknar upp till en vecka där deras fruar är precis lika fria från ringar som de själva.

Hall Pass, Jenna Fischer, Christina Applegate

Det är lite märkligt att Owen Wilson inte samarbetat med bröderna Farrelly tidigare. Jag tycker att Wilson per automatik borde hamnat i någon av deras komedier, men samtidigt finns det nog ingen automatik för någon som hamnade i Behind Enemy Lines. Owen är i god form utan att på något sätt förta sig och även runt om honom har man verkligen inte slarvat i rollbesättningen. Jag ser ett vanligt problem med Saturday Night Live-skådisar i långfilm och det är att de spelar som att de befinner sig i en lång sketch. De jobbar så hårt för att vara roliga hela tiden att de inte har tid att förmedla den charm som behövs för att vi ska börja gilla karaktären. Därför är det så kul att Sudeikis är ett undantag från regeln. Han är ett riktigt fynd i de här sammanhangen och han gör faktiskt ”det” på ett ännu mer underhållande sätt än Farrellys (och Wilsons) tidigare parhäst Ben Stiller. Två av deras kompisar spelas av Stephen Merchant och Richard Jenkins. Medan Merchant bevisar att han endast ska framföra små doser av sitt eget material, spelar Jenkins lysande mot typ och är kanske den man minns bäst efteråt. Sen är Jenna Fischer en favoritkomedienn för mig efter amerikanska The Office och hon är minst lika härlig här, även om hon aldrig varit Sarah Silverman-rolig. I övrigt tycker jag att Applegate är mycket mer sevärd nu än när hon var ung, och tillsammans med nykomlingen Nicky Whelan bildar de en trio som kan få Samara sig ur min sovrums-TV när som helst.

Hall Pass, Owen Wilson, Jason Sudeikis

Förutom att inte skämten kommer i samma takt som tidigare är detta Farrellys i gammal god form. Egentligen tyckte jag de hittade denna form redan till deras mycket underskattade ombearbetning av Fever Pitch, så för mig har deras dipp varit kortare än för de kritiska rösterna. Det finns något skämt här som ger obehagliga vibbar från deras djupaste svacka Shallow Hal, men för det mesta står skämten ut genom att vara ovanligt väl avvägda. Bröderna har verkligen lugnat sig med åldern och jag tycker det är bra att de sätter handlingen före en mängd med hit-and-miss-skämt. Dessutom har Farrellys filmer aldrig varit överskrivna, som Judd Apatows produktioner tenderar att bli. Bröderna Farrelly är och har nästan alltid varit briljanta komediberättare. Hall Pass är inte fantastiskt rolig, men den är rolig och bra, vilket räcker fint i väntan på Dumb and Dumber To.

 

About Kenneth Paulsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.