Half Life Alyx – VR

Half Life föddes 1998 av en liten studio vid namn Valve. För oss som var gamers redan på den tiden så vet ni att det vart en riktig succé. Jag kommer själv ihåg hur unikt det var. Kontrollerna, miljöerna, storyn, varietet i fiender och omgivningar osv. Första persons skjutare och pussel-lösande. Två toppkategorier i ett.

Det vart också en grund för moddande där vi kunde få hemsnickrade spel och banor.  Counter Strike som än idag är ett av världens största E-sportspel föddes som en mod till Half-Life.

Idag är nog Valve mer känt för sin butik/speldistributions plattform. Ja ni vet Steam. Det är där de stora pengarna kommer in. De ligger dock inte på latsidan för det. De har testat att släppa datorer, handkontroller, streamingboxar och även VR-Headsetet Valve Index som är ett av det hetaste på marknaden idag. Dock också det dyraste.

Ska man släppa VR-teknik så måste de se till att ha något spel som dragplåster och då tar man så klart något av de spel man utvecklat och jobbar vidare på. Så 2016 satte Valve ihop det största teamet de haft och började produktionen av Alyx. Spelet skulle släppas i samband med deras VR-headset Index men vart försenat med över ett år och släpptes först Maj 2020.

Alyx utspelar sig mellan Half Life och Half Life 2.
I en värld där Black Mesa tagit över städerna. Fulla med avspärrningar och patruller lever Alyx Vance. Hon är motståndsrörelsens front och hennes far har precis tillfångatagits och ditt uppdrag blir att försöka rädda honom.

Det är modigt av Valve att våga göra ett Half Life spel när ”hela spelvärlden” ropat efter ett Half Life 3 i över 15år. Jag ska erkänna att förväntningarna var höga samtidigt som jag hade en varningens klocka med mig hela tiden. För ska man vara ärlig så är många VR-spel korta, begränsade tekniskt och väldigt enkla grafiskt. Jag har hittills inte hittat något spel där man kan få alla tre delarna i topp. Knappt att man kan få två av dem.

Men kors i taket va de levererar!

Både jag och den döda soldaten ger spelet en tumme upp.

Det första man tänker på när man kommer in i spelet är hur snyggt allt är. Det är precis så snyggt som du kan förvänta dig av ett modern AAA spel. Upptäcker mig själv med att bara stå och tittar ut över alla detaljer och njuter av utsikten. Så oerhört väldetaljerat. Du kan se skiftningar i plasten på tändaren du tar upp. Du ser vodkan skumpa runt när du lyfter flaskor. Du hör piller i burkarna. Du hör det där speciella ljudet från en tom YES flaska när du klämmer på tuber.

Det andra man direkt märker är hur du kan interagera med ”allt”. I många spel kan du knappt röra på något mer än få unika prylar som är viktiga för spelet. Här kan du mer eller mindre flytta på allt. Kastar du en flaska, ja då går den sönder. Ska du ladda ditt vapen får du göra det manuellt. Hittar en tuschpenna kan du rita på fönster, skärmar och annat. Jag spenderade säkert 20+min på att bara lyfta av tavlor på väggar för att leta hemligheter.

Ganska snabbt får jag en glädje i kroppen och en känsla ”så här ska VR-spel vara”.

Ja, jag skriver som en kratta även i Matrix 😉

Sedan fortsätter spelet i ren Half-Life anda.
Det är story med välskriven dialog, unika karaktärer, aliens, läskiga miljöer, pussel och en hel del skjutande. Förutom vapen har du ”Gravitations Handskar” som du kan dra till dig lösa föremål som finns i närheten. Vilket krävs för att plocka upp gömda skatter på ställen du inte når. Alternativt bara för att plocka upp något framför dig utan att behöva böja dig ner.

Det är ingen autoaim eller liknande så du får lära dig sikta in noga då ammo kan vara en bristvara. Ett tips är att uppgradera till lasersikte tidigt. Själv tog det bara några timmar innan jag gick runt som en polis på tv med mitt vapen i min högra hand som vilar på min vänstra handled för att bli mer stabil i mitt siktande. Är du lite feg kan du stå bakom en vägg och bara hålla ut vapnet runt ett hörn.

Det finns ett litet varningens finger jag vill lyfta. Spelet är på sina ställen ganska läskigt. Även om det inte är klassat som skräck så är det bra mycket läskigare än Blair Witch VR och Phasmophobia som skall vara ”läskiga”. Så har du svårt för sådana spel så kanske detta inte är något för dig.

Solklart det bästa storyspelet jag spelat i VR. Det finns mig veterligen inget annat i denna klass. Detta är kungen av VR-Spel. Jag hoppas vi kan få spelsläpp som detta oftare. Speltid för mig ca 15 tim, men då utforskar jag gärna så mycket jag kan.

Valve jobbar på en ny VR titel. Vad är oklart men det finns rykten och gissningar om ett spel i Half-Life universumet som kommer tillåta VR och vanliga PC spelare att spela tillsammans, men att man har olika roller beroende på vad man spelar med. Hur det ska gå till blir väldigt spännande att se. Tills dess kan man ta en titt på MOD communityt. För där kan du precis som förr hitta hemmasnickrade kartor. Det finns tom några banor ”från” Bioshock att köra.

Half-Life Alyx är ett givet köp. Det finns endast på Steam så är du en av de 60% som äger Oculus headset får du använda dig av antingen en LINK kabel eller Virtual Desktop för att spela det. Jag har kört på både med mitt Quest 2 och tycker det funkar bra med båda alternativen. Det är dock krävande för din PC, så ta en titt på att din dator uppfyller kraven.

MISSA INTE!  Alyx har sedan release legat på 500kr.
Nu fyller dock spelet 1år och fram till 31mars är det 40% och du betalar endast 300kr.
https://store.steampowered.com/app/546560/HalfLife_Alyx/

кто выдает займы ночью
Half Life föddes 1998 av en liten studio vid namn Valve. För oss som var gamers redan på den tiden så vet ni att det vart en riktig succé. Jag kommer själv ihåg hur unikt det var. Kontrollerna, miljöerna, storyn, varietet i fiender och omgivningar osv. Första persons skjutare och pussel-lösande. Två toppkategorier i ett.Det vart också en grund för moddande där vi kunde få hemsnickrade spel och banor.  Counter Strike som än idag är ett av världens största E-sportspel föddes som en mod till Half-Life. Idag är nog Valve mer känt för sin butik/speldistributions plattform. Ja ni vet Steam.…

Review Overview

Betyg

100

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.