Hajen som visste för mycket – återigen i HD

Nu kan du se filmen i HD som visades i HD fast då fanns den inte i HD utan det gör den först nu när den fått en remaster i HD. Du kan nu njuta av filmen hemma utan reklamavbrott för det har HD fastställt att man inte får lägga in i Hajen som visste för mycket. Filmen med en väldigt utdragen tvist; en rättslig sådan. Lika bra att nämna elefanten i rummet direkt, elefanten var väl med i Monopol? Claes Eriksson stämde TV4 för att de lagt in reklampauser i en film som attackerar konsumtionssamhället och beskrev det som ett knivhugg i ryggen på filmens budskap.

Samuel Plottner (Claes Eriksson ) och Jörgen Lycke (Håkan Johannesson) 

Hajen som visste för mycket är Galenskaperna och After Shaves andra film. Bakom sig har de tittarsuccéerna tv-serien Macken och revyn Stinsen brinner som konstant var utsåld på Lorensbergsteatern. Detta kanske förklarar varför filmen är fylld med storslagna scener med massor av statister, biljakter, stunts, helikoptrar, fallskärmshoppning och ett musikalnummer vid Sveriges alla… eh, en jävla massa Porschar. En film som driver med finansvärlden behöver vara storslagen då den parodierar börshajarnas överdådiga liv och leverne.

Jag såg filmen på bio och fastnade som åttaåring för filmens kluriga ordväxlingar. Framförallt Claes och Anders Erikssons dialog i öppningsscenen där de diskuterar vem som vet vad den andre vet men inte borde få veta?

Claes Eriksson spelar byggnadsmagnaten Samuel Plottner, en man med ett komplicerat förhållande till sina tre söner (samtliga spelas av Anders Eriksson) som bara hatar sin far mer än varandra. Nu verkar det som om sönerna kommer gå samman för att ta över sin fars företag. Hur Plottner-koncernen är uppbyggd av ett flertal olika skalbolag får vi förklarat av Samuels ständiga följeslagare Jörgen, som blir en straight man till Claes galna karaktär. Jörgen som spelas av Håkan Johannesson är läkare till vardags men på fritiden hoppar han in på sina studentpolares revyer, tv-program och långfilmer. Pär Fritzell som ofta spelar bortkomna, lite mesiga karaktärer så som Milton med husvagnen i Macken får här spela den kalla börshajen Benny Hörnsten, en slags motpol till den skrikiga Samuel Plottner.

Benny Hörnsten (Pär Fritzell)

Knut Angred kunde inte närvara så mycket under inspelningen och har endast en liten roll som pastor men får samtidigt framföra filmens bästa låt, Himmelen har skänkt oss alibi, en gospelparodi. När det gäller sånger som är en stor del av Galenskaparnas produktioner är musiken inte speciellt bra på skiva, däremot förhöjs den då man ser filmen på grund av koreografin och fotot.

Pastor Himmler (Knut Angred)

Detta var första nyutgåvan på Blu-ray av Galenskaparna och After Shaves filmer. Även denna ser förträfflig ut. Det är få svenska filmer från 80-talet utöver Astrid Lindgrens filmer som har fått ordentliga Blu-ray-utgåvor. Majeng Media och Kulturtuben sätter ribban högt med dessa remastrade Blu-ray-utgåvor och jag hoppas verkligen att andra följer deras exempel. Jönssonligan på Mallorca är från 1989 den med och jag hade gärna sett att den filmserien också fick ordentliga Blu-ray-utgåvor.

Bonusmaterialet är dokumentären En himla många filmer som även var med på den ursprungliga DVD-utgåvan. Utöver dokumentären får vi även se en sekvens med feltagningar där Claes och Håkan halkar runt i en lerig backe.

Nedan följer jämförelser mellan förra DVD-utgåvan och Blu-Ray:

(Blu-ray)

(DVD)

(Blu-ray)

(DVD)

Nu kan du se filmen i HD som visades i HD fast då fanns den inte i HD utan det gör den först nu när den fått en remaster i HD. Du kan nu njuta av filmen hemma utan reklamavbrott för det har HD fastställt att man inte får lägga in i Hajen som visste för mycket. Filmen med en väldigt utdragen tvist; en rättslig sådan. Lika bra att nämna elefanten i rummet direkt, elefanten var väl med i Monopol? Claes Eriksson stämde TV4 för att de lagt in reklampauser i en film som attackerar konsumtionssamhället och beskrev det som…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

80

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.