Hacksaw Ridge

Den djupt troende Mel Gibson ger oss här en biografi om en annan troende, vapenvägrande, man under andra världskriget. Men tron ger vika till blodiga och brutala krigsscener istället för att fokusera på grundhistorien.

Desmond (Andrew Garfield) är en ung, troende man som tar värvning i armén under andra världskriget. Han är dock inte som alla andra soldater. Han vapenvägrar på grund av sin tro, att man inte ska döda. Vägen ut i fält är lång, då ingen tror på att han ska kunna stå upp för sitt land utan att använda vapen. Till slut får han chansen att visa vad han går för som sjukvårdare i fält, utan vapen, och får en hedersmedalj för sin insats vid Hacksaw.

Mel Gibson ligger bakom det här verklighetsbaserade drama som vann två Oscars, och var nominerad i totalt sex stycken kategorier. Andrew Garfield spelar huvudrollen. En relativt fåordig karaktär, men han gör det bra. Vince Vaughn syns i en relativt stor roll som sergeant. Han är man mest van i att se i komedier, men jag tycker att han gör en bra prestation i Hacksaw Ridge. Skådespelet i allmänhet är bra och levereras med bra inlevelse.

Storyn är okej. Första halvan av filmen utspelar sig innan Desmond tar värvning och vägen dit. Den är relativt långtråkig och framkrystad. Andra halvan är krig, krig och krig. Och krigsscenerna är brutala, precis som de brukar vara i krigsfilmer. Det känns dock som att de går direkt från A till Ö utan att egentligen ge någon mer bakgrund till Desmonds handlingar vid Hacksaw Ridge, som belönades med en hedersmedalj. Jag skulle gärna vilja se lite mer av Desmond i fält, vid kanske lite mindre slag. Karaktären presenteras tidigt som djupt religiös, Man får en liten bakgrund i Desmonds uppväxt, då hans far stred i första världskriget och har men för livet efter det och det har inte varit en lätt uppväxt för gossen. Han vill kämpa för sitt land i WW2, men vapenvägrar på grund av sin tro. Det bråkas lite om varför han tagit värvning, men till slut blir han sjukvårdare och rätt vad det är så är de vid Hacksaw för att ta över det från Japanerna. Och sen slutar filmen.

Hacksaw Ridge är ett väldigt mediokert krigsdrama. Den går att titta på, men det finns andra krigsfilmer som man kan välja istället.

Den djupt troende Mel Gibson ger oss här en biografi om en annan troende, vapenvägrande, man under andra världskriget. Men tron ger vika till blodiga och brutala krigsscener istället för att fokusera på grundhistorien. Desmond (Andrew Garfield) är en ung, troende man som tar värvning i armén under andra världskriget. Han är dock inte som alla andra soldater. Han vapenvägrar på grund av sin tro, att man inte ska döda. Vägen ut i fält är lång, då ingen tror på att han ska kunna stå upp för sitt land utan att använda vapen. Till slut får han chansen att visa…

Review Overview

Betyg

50

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.