Ha den äran, Vincent Cassel

Idag den 23 november fyller Vincent Cassel 53 år, han är en av mina favoritskådisar. Stort grattis! Han är född och uppvuxen i Paris och slog igenom på 90-talet inom fransk film men har sedan dess gjort en betydelsefull internationell karriär.
Han slog igenom 1995 i Mathieu Kassovitz
fantastiska film La Haine (Medan vi faller), och har sedan dess gjort massor av minnesvärda roller. Han spelar bland annat huvudrollen i Gaspar Noés våldsamma drama från 2002, Irréversible, som är en av mina favoritfilmer. I filmen spelar även Monica Bellucci en av huvudrollerna, de var vid denna tiden gifta (1999-2013), och de har två gemensamma barn. Förra året gifte han om sig med modellen Tina Kunakey.
Han gjorde en av sina större roller i filmen Public Enemy No. 1 – Part 1 & 2 från 2008, där han spelar den ökända gangstern Jacques Mesrine. Internationellt är han nog mest känd för filmerna Ocean’s Twelve (2004), Eastern Promises (2007) och Black Swan (2010). Under senare år har han återgått till att göra mestadels fransk film igen.
Stort grattis på födelsedagen Vincent!

About Angela Ljungkvist

Filmhistorien är magisk. Hollywood gör mycket bra men också mycket dåligt. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Älskar 40-och 50-talets filmstjärnor och dess skapare samtidigt som jag beundrar Nya vågens nakenhet. 90-talet är förmodligen det allra bästa årtiondet inom film. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.