Guardians

Jag ska villigt erkänna att rysk actionfilm är lite av en kunskapslucka för mig. Förutom Timur Bekmambetovs Night Watch och Day Watch samt förra årets Hardcore Harry lyser ryska filmer med sin frånvaro. Men någon gång i våras trillade jag över en lågbudgetversion av Avengers, men där det amerikanska Stjärnbaneret byts ut mot den sovjetiska hammaren och skäran.

Sovjethjältar i trikåer.

När Monsters of Film-festivalen utlovade en visning på Zita i Stockholm var det inte svårt att hosta upp för både årsavgift och biljett, tillsammans bara lite dyrare än ett vanligt biobesök. Innan visningen kördes en liten snutt av Vladimir Putin ridandes på en björn, vilket dock visade sig vara en blinkning från festivalen och inte något från regissören Sarik Andreasyan.

Innan jag börjar röra om i rödbetssoppan vill jag bara lägga in brasklappen att Guardians visades med ryskt tal, vilket jag inte behärskar mer än extremt ytligt, och en automatöversatt engelsk text. Så jag kan mycket väl ha missförstått en del av handlingen.

Khan

Med det sagt så är inte detta en överdrivet komplicerad film. En rysk forskare vid ett hemligt sovjetiskt superhjälteprogram vid namn “Patriot” förvandlas på grund av en olycka till ett muskelberg med någon generell telekinetisk kraft. Dessa krafter använder han för att ta över Rysslands senaste supertanks, med dem beger han sig iväg för att ta över världen. De enda kapabla att stoppa honom är fyra gamla adepter, gömda i olika delar av det nuvarande ryska riket och före detta sovjetstater. Eller inte så värst gömda egentligen. Major Elena Larina får i uppgift att samla ihop dem och hittar de utan speciellt stora problem. Hon har visserligen ett helt rum av unga välkammade fotomodeller till hjälp som är superduktiga på att knappa på tangentbord.

Teamet består till slut av den bredaxlade forskaren Arsus, vars speciallitet är att han förvandlas helt eller delvis till en stor björn och den vindsnabbe kazaken Khan vars böjda svärd kan hugga igenom det mesta. Rysk-ortodoxa munken Ler som kan levitera stenar på olika sätt samt Kseniya vars bidrag är att hon kan bli osynlig i vatten och klarar av extrema temperaturer utgör den andra halvan av kvarteten.

Dr Evil on steroids

Guardians bygger på två typer av scener; förvånansvärt snygga actionpassager där hjältarna visar vad deras krafter kan åstakomma och dialoger där en grupp människor runt ett bord fyller ut handlingen, oftast fotad med en roterande Michael Bay-kamera. Vi bjuds på träningsmontage, styltigt skådespel, förödelse av stora städer och nyhetsupplösare som förklarar det dialogerna inte kan få in, inklusive en försäkring om att den ryska regeringen kommer att bygga upp alla förstörda byggnader.

Tar man Guardians på allvar blir man nog besviken, men att enbart skratta åt dess knasighet gör den inte heller helt rättvisa. För här finns en hel del fantastiska idéer och koncept. Tyvärr finns varken förmåga eller kapacitet att få forma idéerna till något mer än ett par glimtar av storhet.

Jag ska villigt erkänna att rysk actionfilm är lite av en kunskapslucka för mig. Förutom Timur Bekmambetovs Night Watch och Day Watch samt förra årets Hardcore Harry lyser ryska filmer med sin frånvaro. Men någon gång i våras trillade jag över en lågbudgetversion av Avengers, men där det amerikanska Stjärnbaneret byts ut mot den sovjetiska hammaren och skäran. När Monsters of Film-festivalen utlovade en visning på Zita i Stockholm var det inte svårt att hosta upp för både årsavgift och biljett, tillsammans bara lite dyrare än ett vanligt biobesök. Innan visningen kördes en…

Review Overview

Betyg

40

About Anton Bjurvald

Anton Bjurvald äter från alla filmtallrikar, även om han är mycket försiktig med svensk film och skräck. Båda ger mer obehag än glädje och får alltså förtäras i små doser. Han ger automatiskt två fenixar extra i betyg till filmer med mustascher, dinosaurer och/eller som uppfyller Bechdel-kraven. Vid sidan om filmintresset driver han två entusiastiska podcasts om serietidningar respektive NHL-hockey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.