Groundhog Day (4K UHD)

En av filmerna Bill Murray är mest ihågkommen för, utöver Ghostbusters, är troligtvis Harold Ramis Groundhog Day. Titeln har tidigare släppts på ett flertal mindre smickrande utgåvor. Nu när filmen efter 25 år släpps på 4k-blu-ray har den till sist fått den utgåva den förtjänar. Har du lyckats missa denna klassiker är det dags att ta tag i att se den nu.

Bill Murray spelar den arroganta och bittra vädermannen Phil som svär över att ännu en gång få täcka småstadsevenemanget Groundhog Day i småorten Punxsutawney. Inte ens den nya vackra kollegan Rita, spelad av Andie MacDowell, kan få honom på bättre humör. Dagen går från dålig till sämre och pricken över i:et blir att tv-teamet fastnar i hålan när en rejäl snöstorm överaskar dem fullständigt. Phil går och lägger sig med ett hopp om att morgondagen skall bli bättre. Till sin stora fasa vaknar han till samma dygn, samma evenemang och samma snöstorm. Vädermannen har fastnat i en tidsloop.

En stor del av det som gör filmen så minnesvärd är manuset av Harold Ramis och Danny Rubin. Murrays Phil presenteras som en vidrig och arrogant jäkel som knappast blir en tittarfavorit omedelbums. Manusförfattarna sätter Phil vid botten av en rejäl uppförsbacke som många av er säkerligen inte hoppas att han skall klara av att bestiga. Till en början gör Phil precis det ni kan förvänta er av honom, han utnyttjar situationen för att komma i säng med vackra kvinnor och för att roa sig själv. Men när det kommer till Rita går han bet. Phil upptäcker att han gillar Rita på riktigt men att hon ser igenom hans knep. Snart inser vi tillsammans med honom att det är han själv som behöver förändras för att Rita överhuvudtaget skall vara intresserad av honom. Kanske är det även nyckeln till att bryta sig ut ur tidsloopen och för att han i framtiden skall kunna vara en bättre människa? Vägen dit är långtifrån enkel men i slutänden kommer ni nog, precis som jag, stå där och putta honom över krönet av backen.

1992 presenterades Bill Murray med en skådespelarutmaning som heter duga. Hur får du tittarpubliken att heja på en avskyvärd, arrogant och cynisk individ? Svaret finner du i Groundhog Day, en stundtals riktigt mörk kärlekskomedi som nog vinner över de flesta i slutänden. Harold Ramis karriär efter denna filmen höll rätt blandad kvalité. En sak är säker, denna filmen är en av höjdpunkterna i den.

Utgåvan: Det är spännande att följa vilka klassiker Sony bestämmer sig för att släppa i närstående framtid. Groundhog Day och andra nyligen släppta klassiker visar prov på att filmbolaget tar ansvar för sitt filmarkiv. Den senaste versionen jag såg av Groundhog Day var på en halvtaskig blu-ray-utgåva som inte ens höll standarden för det formatet. Likt A Few Good Men är detta ingen actionfilm som kan skryta med spektakulära effekter. Men även klassiska kärlekskomedier som denna förtjänar en bra 4k-utgåva. Bilden är skarp men kornig, precis som du kan förvänta dig av en äldre titel inspelad på film. Ljudet levereras på ett på ett Dolby Atmos-spår och extramaterialet finns på tillhörande blu-ray. Detta är ännu en välkomponerad release av Sony och det bästa tillgängliga sättet att se denna klassiker.

En av filmerna Bill Murray är mest ihågkommen för, utöver Ghostbusters, är troligtvis Harold Ramis Groundhog Day. Titeln har tidigare släppts på ett flertal mindre smickrande utgåvor. Nu när filmen efter 25 år släpps på 4k-blu-ray har den till sist fått den utgåva den förtjänar. Har du lyckats missa denna klassiker är det dags att ta tag i att se den nu. Bill Murray spelar den arroganta och bittra vädermannen Phil som svär över att ännu en gång få täcka småstadsevenemanget Groundhog Day i småorten Punxsutawney. Inte ens den nya vackra kollegan Rita, spelad av Andie MacDowell, kan få honom på bättre humör. Dagen…

Review Overview

Utgåvan

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.