Grid 2

Gillar du arkadracing eller realistiskt racing? Codemasters försöker med Grid 2 behaga båda grupperna. Läs vidare om du vill veta hur denna mix smakar!

Grid 2 01

När föregångaren till Grid 2, Race Driver: Grid, släpptes 2008 så tillförde det en del häftiga och nya grepp inom racinggenren och häftigast var nog förmågan att spola tillbaka spelet i realtid efter en mindre lyckad sektion i racet. Det fanns även en imponerande förstapersonskamera i spelet som älskades av många. Nu när uppföljaren släpptes var mina förväntningar ganska höga och eftersom det var ett tag sedan jag brände lite virtuellt gummi såg jag verkligen fram emot denna titel.

När skivan är placerad i konsolen så dröjer det inte länge innan spelet kastar in spelaren i ett hett race där man under det första avsnittet på racet får lära sig kontrollerna och styrningen, och en kommentator ger snabba tips och instruktioner om hur spelaren bäst tar sig runt bana. När målgången är passerad så visar det sig att jag precis har kört ett race för att promota mig själv som förare och jag blir givetvis uppmärksammad av sponsorer för att kunna fortsätta min karriär.

Storyn fortlöper och när fler lopp körts introduceras nya spellägen efter vägen. Ett par timmar in i spelet låser man upp WSR (World series Racing) där större delen av spelet utspelar sig. Det är en liga där poäng räknas ihop över en säsong och vinnaren koras när samtliga race är avklarade. En stor del i spelet består även av att samla följare, något som stadigt ökar om spelaren presterar bra.

Grid 2 02

Nytt för Grid 2 är mer varierade och intelligenta datormotståndare och ett spelläge där banans rutt inte är förutbestämd. Det fungerar sådär. När jag spelar ett racingspel så vill jag lära mig banan och veta hur jag ska planera min körning inför nästa kurva, inte krypköra för att förhindra en frontalkrock bara för att jag inte vet vad som komma skall.

Om vi skrapar lite mer på ytan av spelet så märks det tydligt att Codemasters försökt balancera mellan att göra ett lättillgängligt spel och ett realistiskt spel. Den härliga känslan man kan få av att slänga upp en bil på bredställ i en kurva och glida igenom den med fullt hjulspinn infinner sig aldrig. Samtidigt så saknar spelet den precision som andra mer realistiska simulatorspel har. Jag hade hellre sett att de gått fullt ut i någon riktning istället för att sikta mittemellan båda. Alla vet ju att det på moderna vägar sitter ett mitträcke, och det vill ingen ju träffa.

Grid 2 03

Grafiskt så imponerar inte heller spelet speciellt mycket, utan det bara medelmåttigt. Värst av allt är nog färgerna som går i en grå ton vilket ger ett väldigt trist intryck. Det känns på tok för mycket som mulet väder och även om Codemasters ville tillföra realism så är detta helt fel ställe att göra det på.

Kommentatorn som nämndes tidigare är okej den första timmen. Efter två timmar tycker jag att han börjar kännas tjatig och efter fem till tio timmar blöder min öron av hans dumma förslag och larviga försök att peppa mig, så jag stänger av honom. Laddningstiderna mellan racen och menyn där man hanterar sina bilar och väljer nästa race är på tok för långa och Codemasters (”Kodmästarna”) lever verkligen inte upp till sitt namn. Bilarna jag tjänar i singelspelar läget förs inte heller över till min online karriär, vilket bara känns fånigt.

När jag märker att den fantastiska förstapersonskameran inte längre existerar så ger jag upp. Antingen har Codemasters haft på tok för lite tid för att göra klart spelet eller så har de bara tappat känslan för vad som anses vara bra racing och lagt krutet på fel ställe. I loppet bland spelen i en genre där konkurrensen är hård så hamnar Grid 2 ganska långt bak i fältet. Slutligen måste jag tyvärr säga att mixen som Grid 2 bjuder på inte smakar speciellt gott i min mun.

 

About Tobias Skogdalen

En motorcykelåkande flugfiskande fjällvandrare som gillar att krypa upp i soffan och spela tvspel eller tittat på film om inte vädret tillåter någon av de andra aktiviteterna. Bor på landet med fru, hund och fem katter. Gillar filmer som Fight Club och Into the Wild. Gillar spel som Dark Souls och Street Fighter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.