Grease (4K UHD)

Grease is the word, och filmen med John Travolta och Olivia Newton-John firar detta året 40 år. Och om en månad släpps filmen remastrad på DVD, Blu-Ray och 4K. Men håller den lika bra som för 40 år sedan?

Filmen utspelar sig under 50-talet på ett high-school där alla stereotypa skolungdomar finns. Raggare, plugghästar och sportfånar för att nämna några. Sandy är en ung tjej som flyttat från Australien till Amerika, där hon möter den tuffa raggargrabben Danny och de blir förälskade. Men kring sina vänner så är Danny inte den grabb som Sandy förälskade sig i. Att hålla upp den stenhårda fasaden inför gänget är betydligt viktigare för Danny.

Storyn kan ibland verka lite smårörig och osammanhängande, men fungerar ändå bra. Skådespelet är väldigt blandad, men det märks att Travolta är på gång att bli en enorm stjärna i samband med Grease. Han hade precis spelat in Saturday Night Fever när inspelningen av Grease kom igång. SNF släpptes sedan ett halvår innan Grease hade premiär.

Det som verkligen gör denna film så bra är musiken. I princip alla låtar är klämkäcka och dansvänliga. Till och med jag, som ung, dansade till Grease. Filmen i sig är ändå helt okej också. Småfjantig till och från med överdrivna skådespelarprestationer, men den delar med sig av så mycket glädje rakt igenom. Vad det är som gör att den fortfarande håller så bra kan jag inte svara på, men för min del så är det främst musiken som spelar stor roll. Jag introducerades för den långt innan jag såg själva filmen.

Den fick också en mindre framgångsrik uppföljare 4 år senare. Själv har jag aldrig sett den, men jag kände nu att jag inte hade något annat val än att se några klipp på Youtube. För det första så är musiken inte alls lika bra som i första, och för det andra så känns musikalscenerna så oengagerade och dåligt utförda, och det är också en riktigt bra sak med den första filmen. Sekvenserna som innehåller sång och dans känns genuint äkta. Hela filmen osar glädje och äkthet. Därför håller den fortfarande än idag.

Utgåvan: Vad passar bättre än en nyinskanning och nyrelease i 4k när Grease fyller 40 år? Filmen har aldrig sett så här bra ut på hemmedia. Men tyvärr har inte ljudet fått samma tydliga uppgradering som bilden med de fantastiska färgerna. Ljudet är hämtat från filmens 70 mm-kopia med sex spår. Stundtals är filmens dialog lite otydlig, detta kan dock bero på hur filmen ursprungligen spelades in. På den medföljande blu-rayen har Paramount samlat det mesta extramaterialet som finns att tillhandahålla om filmen. Även enstaka nyheter, bland annat en ny alternativ öppningslåt med tillhörande animationer. (Texten uppdaterade 19/7-2018 av Fredrik Malmquist)

Grease is the word, och filmen med John Travolta och Olivia Newton-John firar detta året 40 år. Och om en månad släpps filmen remastrad på DVD, Blu-Ray och 4K. Men håller den lika bra som för 40 år sedan? Filmen utspelar sig under 50-talet på ett high-school där alla stereotypa skolungdomar finns. Raggare, plugghästar och sportfånar för att nämna några. Sandy är en ung tjej som flyttat från Australien till Amerika, där hon möter den tuffa raggargrabben Danny och de blir förälskade. Men kring sina vänner så är Danny inte den grabb som Sandy förälskade sig i. Att hålla upp…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

75

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.