Grattis på födelsedagen, Arnold Schwarzenegger

Idag, 30:e juli 2018, fyller Arnold Schwarzenegger 71 år ung! Filmfenix vill såklart fira denna unika man på bästa sätt. Därför har vi på redaktionen listat tre av våra personliga favoritfilmer med stjärnan. 

True Lies (1994)
Arnold är inte bara en hårdhudad actionhjälte, han kan vara förbaskat rolig också. True Lies har den perfekta balansen mellan grym action och humor då scenen med den totalt demolerade toaletten är briljant och hysteriskt rolig komedi.

Bortsett från att kungen själv är i högform så får vi se fantastiskt trimmade roller från Jamie Lee Curtis som Arnolds fru som uppvaktas av Bill Paxton som bilförsäljare/låtsasspion. Vi får även njuta av högkvalitativa roller från Tom Arnold, som spelar Arnolds mindre lyckade kollega, och sist men inte minst Charlton Heston som stenhård spionboss med ögonlapp. Vad mer kan man begära liksom?

Alexander Alfonsson

Tyvärr så har filmen fortfarande inte släppts på Blu-ray men det är därför man samlar Laserdisc!

Terminator 2 (1991)

T2 kommer alltid vara en tekniskt imponerande film för sin tid. Det är till stor del vad den blev känd för men även för sin dystopiska berättelse och hur den cementerade Arnolds status till legendarisk världsstjärna. Men det finns ett extra skäl att T2 är fastbränd i mitt minne. Allt p.g.a. en horribel men makalös scen.

I Sarah Connors dröm har filmmakarna lyckats ta fram det hemska, det destruktiva och det makabra hur en atombombsexplosion kan förinta allt i sin väg. Denna filmminut skrämmer och förfärar mig än idag. Sarahs mardröm och hennes rädsla för framtiden förmedlas med ypperlig fingertoppskänsla i denna scen.

Alexander Cederholm

Terminator 2

Commando (1985)

Arnold har gjort några val i karriären som definitivt kan ifrågasättas. Oftast rör det sig om (så kallade) komedier som exempelvis ökända Junior och Jingle All The Way som fortfarande får det att krypa under skinnet på oss många år senare. Vad som däremot kanske inte var menat som komedi är dock bland de roligaste filmerna som finns. Både The Running Man och Total Recall har en ganska seriös ton men då och då skiner dåtidens överdrivna filmglans igenom och smilgroparna gör sig då påminda.

Det finns faktiskt en Arnold-film som medvetet placerat både en seriös ton och humor i bunken och det är givetvis Commando. Det är inte bara min favorit-action med all sin ljuvliga, synthiga 80-tal i överflöd, utan en av mina favoritkomedier med en Arnold som gör sitt allra ”ostigaste” och tuffaste jag, non-stop.

Nathalie Leth.

Commando

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.