Gorgeous

I slutet på 90-talet hade Jackie Chan äntligen slagit igenom på allvar. Hans Rumble in the Bronx hade varit en internationell hit och med Rush Hour hade han också fått en succé i Hollywood. Men Chan var också starkt förknippad med action här i väst, så när han fick för sig att göra en romantisk komedi lanserades filmen som ”action never looked this good” i USA och Europa.

Chan hade länge velat bryta sig ur actiongenren och göra dramatiska filmer men blivit tillbakahållen av framförallt Leonard Ho, en av grundarna till Golden Harvest. Han tyckte inte att Chan skulle bryta med sin fanbas och göra filmer som de uppskattade. Men när Ho dog 1998 och Chan fått ett stort internationellt genombrott kände han att han äntligen kunde göra den typen av filmer som han drömt om. Filmen blev Gorgeous.

Bu är en ung kvinna som bor i Taiwan och drömmer om något större. När hon en dag hittar flaskpost från Hong Kong med ett romantiskt meddelande reser hon på vinst och förlust dit för att träffa den som skrev meddelande. Väl framme visar det sig dock att personen, Albert, är homosexuell. Trots detta stannar hon kvar i Hong Kong och umgås med Albert. En dag träffar hon den rike affärsmannen C.N. Chan och dras till honom. Bu bestämmer sig för att bli Chans flickvän och gör upp en avancerad plan för att detta skall hända. Men allt går inte som hon tänkt sig.

Från början skulle Jackie Chan bara ha producerat filmen men det slutade med att filmen skrevs om och att han även tog över huvudrollen. I slutändan så var han skådespelare, producent, actionregissör, klippare och rollbesättare. Att han beskrev filmen som sin älskling är lätt att förstå. Tyvärr är detta inte en av Chans främsta filmer.

Problemet är att Chan inte fungerar som huvudperson i en romantisk komedi, han klarar inte av att bära upp denna typ av film. Han känns inte trovärdig i sin roll och romantiken mellan honom och Shu Qi, som spelar den kvinnliga huvudrollen, slår aldrig gnistor, snarare tvärtom. Shu Qis karaktär, Bu, är en av de mest irriterande kvinnor jag har sett i en romantisk komedi. Hon är som en 10 år flicka som vill ha allt hon pekar på och blir sur när hon inte får som hon vill och Chans karaktär är som en curlingpappa som till slut ger efter för sin dotters tjat. Det är inte en bra bas för en romantisk komedi. Och för att Chan inte skulle känna sig hotat som ”the romantic lead” är filmens andra manliga huvudperson en homosexuell diva. Att Bu sedan är tillräckligt ung för att vara Chans dotter gör inte saken bättre.

Eftersom det är en Jackie Chan-film måste det vara slagsmål i filmen, närmare bestämt fyra stycken. Ingen av dem är särskilt bra. Chan är känd för sin lekfullhet men här kommer den inte alls fram, scenerna känns väldigt generiska och tråkiga, inte alls vad jag är van vid när det gäller Jackie Chan. Scenen på båten i början av filmen är en nedtonad version av den som finns med i Dragons Forever. Huvudslagsmålen är mot Brad Allan och även om de båda är imponerande i sina kamsportskunskaper blir det aldrig spännande eller intressant. Humorn är en annan sak som inte heller fungerar. Chan brukar ha filmer med mycket humor som även fungerar för oss västerlänningar men här går den inte alls hem. Det känns som dålig slapstick mest hela tiden. Hela handlingen med miljövänlighet känns även väldigt forcerad, med en miljömedveten multimiljonär inom sopbranschen som bär vitt hela tiden.

Jag såg den korta internationella versionen som är nerklippt 20 minuter och i ärlighetens namn är jag glad för det. Jag tror inte jag hade orkat med en film som denna om den varit strax över 2 timmar. Jag gillar verkligen Jackie Chan och många av hans filmer, men detta försök att göra romantisk komedi är ett rejält magplask från hans sida. Om du gillar Jackie Chan rekommenderar jag dig att se en annan film och inte luras av de västerländska omslagen som försöker framställa detta som en actionfilm.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

One comment

  1. Finns även på Netflix!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.