Google Home Mini v2 och andra smarta prylar till hemmet.

Det började med två google home mini och snabb börjar det smarta hemmet att ta form.

De flesta av oss har nog stött på Google Home i någons hem vid det här laget. Personligen har jag fram tills nu sett dem som en vuxenversion av en Tamagotchi där svärföräldrarna får väderrapporter upplästa.

Något hände dock i vårt hem. Helt plötsligt var det någon som impulsköpt två av den nya varianten då vi fick två till priset av en. Så det var bara att lära känna våra nya medlemmar i hemmet lite bättre.

Så om någon frågar mig om Google Home är något att ha nu en månad senare så är svaret absolut.

Den vita smälter in bra i fönstret bakom soffan

Visst det är en pryl. Det är dock en pryl som kan agera spindeln i nätet.
De självklara funktionerna var att kunna googla och fråga om väder m.m.

Det jag gillar mest är när jag står i köket och lagar mat. Då kan jag be om lite musik/radio, jag kan be den sätta timer för flera saker, jag får senaste nyheterna upplästa. Bäst av allt är att jag inte behöver torka av mig eller ställa undan något för gå iväg och trycka på massa knappar.

När maten är klar kan jag bära ut maten och samtidigt be Home att starta vår TV med Youtube och visa t.ex. Matkomas senaste klipp. Kan även skicka ut ett meddelande från den ena enheten till de andra och säga att maten är klar.

I mitt mörka biorum/kontor smälter den mörka modellen in bra. Tråkigt med en vit sladd.

I kontoret blir det mer lägga in event i kalender, läsa upp dagens kalenderpunkter. Be om påminnelser och liknande funktioner.

Vi sparar tid och det känns verkligen som framtiden.
När vi i sista stund kommit på att vi måste till en viss butik men vart osäker på om det är öppet.
Home har svaret! Behöver du telefonnummret? Home vet.

Google Home funkar även tillsammans med andra produkter/tjänster.
Det kan ibland kräva gateways från de andra leverantörerna.
Jag har redan på en månad kopplat in följande.

”Hej Google, Låt mig prata med ICA”

ICA: På en minut är Google ihopkopplad med mitt enkla ICA-Bonuskort. Jag kan då läsa upp saker att lägga till i inköpslistan. Den dyker sedan upp i min handscanner när jag handlar. Det står t.o.m i vilken sektion jag hittar min vara. Även om det i de flesta fall är ganska självklart.

IKEA Trådfri:
Med rösten kan jag tända/släcka utvalda IKEA lampor. Jag kan även dimra den till önskad styrka i procent.
Att ansluta appen till gatewayen var helt omöjligt så jag gav upp efter en del felsökande.
Ett par timmar senare testade jag och då gick det direkt.
OBS! Att det behövs en trådfri fjärrkontroll för att sammankoppla lampa med gateway.

Xiaomi Roborock V2: Ett knapptryck och en inloggning så var dammsugaren uppkopplad. ”Hej Google, Starta dammsugaren” så är den igång och städar. Kan även stoppa och skicka tillbaka den till laddstationen.

Plejd: Plejd är små dosor du kan sätta in bakom lampknappar i huset. För att enkelt med en app tända, släcka, dimra. Appen har astrour eller egna tidsstyrningar. De pratar via bluetooth men agerar även mesh, så tillsammans skapar de en kedja för kommunikationen.

Varje enhet kostar ca 500-700kr och i vissa kan man koppla två olika lampor på samma enhet. Dessa styrs direkt via telefonens bluetooth alternativt på distans via en gateway man får köpa till.

Enligt Plejd själva ligger de på kö hos Google för anslutning. De beräknas vara anslutna runt 9 januari.
Då kan vi styra även alla de enheterna med rösten.

Tv/Chromcast/Sonos/Chromecast Audio
Många bild och ljudprodukter har idag Cast inbyggt. Så man kan styra start, stopp av musik/film. I många fall kan du också direkt önska exakt den musik eller film du vill få uppspelat. Även volymen går att styra.
Nyare TVs kan även starta upp med röstkommando.

Ett klipp där jag testar lite olika funktioner.

Jag får nog erkänna att smarta prylar är för mig som tatueringar för många andra. Man börjar med en men slutar upp med ”hela huset fullt”.

Tittar man vidare finns det många fler produkter man kan koppla ihop. Nu gäller det bara att inte göra förhastade inköp utan försöka läsa till sig de bästa lösningarna både för framtidssäkerheten, tillbehör, funktioner osv. För det finns många alternativ där ute.

Nu i dagarna har t.ex. Apple, Amazon, Google och Zigbee gått ihop och skall skapa en gemensam standard. Det är uppskattat då man kanske slipper ha flera olika gateways för att sammanföra allt som idag. Läs mer här.

Harmony Hub

Jag har dock ett par saker på önskelistan. Redan nu ligger det en Harmony Hub någonstans på posten som sakta tar sig mot mig. Den skall in i mitt biorum. Den fungerar som en stor fjärrkontroll via både IR och Bluetooth och styrs via mobilen eller en av deras egna fjärrkontroller.

Den går även att koppla ihop med Google Home.
Då kan jag med lite förberedelser bara säga ”starta hembion” för att släcka ljus i tak, starta projektor, förstärkare och blu-rayspelaren. Slippa alla fjärrkontrollerna helt. Vill jag inte sitta och ropa ut kommandon så styr jag allt med mobilen istället.

Yale Doorman – Finns i svart, vitt och silver.


Yale Doorman ligger högt upp på listan men jag avvaktar av två olika anledningar.

1. Väntar på tydligt svar från mitt försäkringsbolag på deras krav när man har sådana lås. Även om detta är det enda smartlåset som är godkänt av försäkringsbolagen kan de ha olika krav på bevis vid inbrott.

2. Den något otydliga kommunikationen med Yale Sverige som har lite problem att själva förklara skillnaden mellan deras egna gateway och Verisures som man kan köpa idag.

Låset i sig är inte uppkopplat från början. Utan man använder brickor eller koder (fasta/engångs). Som tillval kan man köpa en av de två olika uppkopplingar som de har och då även låsa upp på distans om du får oväntat besök av brevbärare/hantverkare.

Home Mini v2 – Den finns i ljus och mörk färg. Ryktas att det finns en i orange också.

Den första versionen av mini kan man hitta ny i butik från 300kr och den nya versionen ligger på samma pris som den tidigare gjorde innan. Ca 650kr.

Saker som är förbättrat i den nya:
Förbättrat ljud, framförallt bas.
3 mikrofoner istället för 2. Så den hör dig bättre.
Upplysta touchknappar när man kommer nära och trycker.
De har satt in ett chip i enheten för att få de flesta kommandon hanterade direkt i enheten istället för på nätet som innan.
Även saker som att den anpassar sig ljudmässigt om det är stökigt i omgivningen (barn, dammsugare, diskmaskin osv). Den har även fått ett hål så den kan monteras på vägg utan tredjeparts tillbehör.

Det finns en sak som diskuteras som en försämring och det är att första versionen drevs av en vanlig USB sladd. Nu är det istället en vanlig strömkabel. Så det blir lite begränsningar och omtänkande för den som behöver en lång sladd. Jag kan personligen tycka att man borde fått en svart kabel till den mörka designen också.

”PS” Google har nu en kampanj där du som är Google Music/Youtube Premium kund FÅR en mini gratis. De med familjekonton kan i vissa fall få flera. Det kräver dock ett premium konto som var aktiverat innan deras kampanj startade i början av December. Läs mer här.

Detta är INTE ett sponsrat inlägg.

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.