Good Neighbors

Ett lite skruvat drama om några grannar i ett hyreshus i Montreal som formar en märklig gemenskap och fascination för en seriemördare som håller staden på halster.

Good Neighbors 06

Louise (Emily Hampshire) bor med sina älskade katter i ett hyreshus i Montreal. I våningen under henne bor den rullstolsbundne Spencer (Scott Speedman) och i våningen ovanför flyttar den tvångsmässigt pratglade Victor (Jay Baruchel) in. Han är kontaktsökande och de tre blir ett lite omaka kompisgäng. Samtidigt hemsöks Montreal av en seriemördare som av någon anledning fångar både Louise och Spencers intresse på ett nästan ohälsosamt sätt.

Good Neighbors 02

Efter att ha sett Good Neigbors så kan jag konstatera att den är en smart liten dramathriller med betoning på drama, som tar lite oväntade vändningar, men särskilt spännande är den inte. Det är lite skruvat, lite noir, lite nattsvart humor och några udda karaktärer som rörs ihop till en ganska intressant liten anrättning. Inledningsvis är filmen ganska försiktig och man vaggas in i tron att man ser en lite avig indiefilm om några avsigkomna figurer som av någon anledning ägnar sig åt att prata något fruktansvärt, i skuggan av en ganska oengagerande mördare. Men sedan bär det plötsligt iväg och filmen lämnar den trygga vägen och brakar rakt ut i terrängen. Tyvärr så fortsätter det att vara lite väl pratigt, och det lite lunkande tempot bidrar inte heller till att göra filmen särskilt spännande.

I och för sig är det inget häpnadsväckande originellt som inträffar men kontrasten till filmens inledning får avslutningen att verka mer udda än vad det kanske egentligen är. Och det är gott nog även om jag kan tycka att hela historien är lite väl konstruerad. Här ligger också filmens svaghet; i grunden ter sig den här skruvade historien som ett lite udda infall som blir intressant snarare än fängslande. Karaktärerna är som observationsobjekt under luppen och jag tycker inte att de inbjuder till vare sig empati eller sympati. Om den här tonen är något som regissören och manusförfattaren Jacob Tierney övertagit från förlagen, en roman av Chrystine Brouillet, eller om det är något som han skapat själv låter jag vara osagt men resultat är att jag inte bryr mig så mycket om vad som händer de inblandade.

Good Neighbors 01

De tre skådespelarna tycker jag dock gör så gott de kan och karaktärerna är tydliga utan att bli stereotypa. Även i det här fallet tycker jag att de lyckas vara intressanta. Deras verkliga karaktärer smyger sig fram på ett smart sätt som jag uppskattar. Även en bikaräktär har något speciellt utan att man för den skull tycker om henne, men återigen får jag associationen studieobjekt, att jag bevittnar och observera något fascinerande och främmande.

Tiernay är god vän med Xavier Dolan som gör en liten roll, och har på samma sätt lyfts fram som en av de nya unga spännande kanadensiska regissörerna. Det finns en hel del lovande i den här filmen, men han saknar Dolans känsla för stil och egensinnighet. Good Neighbours ser ut ungefär som vilken annan indiefilm som helst även om man har fyllt miljöerna med en del märkliga saker. Det förekommer en klippningsgimmick vid flera tillfällen men annars ser det rätt anonymt ut.

Good Neighbors 03

Good Neighbors har en del positiva sidor. Jag fascineras av historien även om jag inte blir direkt berörd. Den har en del skruvade inslag som fungerar och historien är lite udda vilket gör att man inte kan förutsäga hela filmen efter tjugo minuter, i dessa tider tyvärr inte alltför vanligt. Omslaget kallar den en thriller men det tycker jag att ta i för i grunden är det här ett drama som bitvis är alltför pratigt och vars tempo är lite för statiskt. Det är ingen direkt dålig film men inte heller något som skapar någon större upphetsning.

About Maria Nystrom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.