Gone Baby Gone

Dramathriller är inte en genre som brukar ligga mig nära om hjärtat men den här filmen är bra, den gav mig funderingar över saker långt efter att jag sett den. Jag blev förvånad när jag upptäckte att regissören är Ben Affleck, en skådespelare som inte imponerat på mig i någon av sina filmer. Att det sedan är hans bror, Casey Affleck, som spelar en av huvudrollerna gjorde mig ännu mer förvånad, men han är riktigt bra.

Filmen utspelar sig i Boston och jag kan inte annat än att älska dialekten som får mig att tänka på irländska, fast jag vet att det inte är det. Privatdetektiverna Patrik Kenzie (Casey Affleck) och flickvännen Angie Gennaro (Michelle Monaghan) får i uppdrag att hitta en fyraårig flicka som är försvunnen av flickans morbror och hans fru. Mamman till flickan spelas av Amy Ryan och är mer intresserad av droger, män och alkohol än sin dotter. Till sin hjälp har Patrik och Angie poliserna som har hand om fallet med den försvunna flickan, de spelas av Morgan Freeman, Ed Harris och John Ashton. Det nystas upp både det ena och det andra under fallets gång och det slutar i kaos med att fallet läggs ned då det antas att flickan har dött. Där kan man om man är lite trög som jag tro att filmen är slut, men den fortsätter.

Patrik och Angie separerar på grund av påfrestningarna som blivit av händelserna runt flickans försvinnande och Patrik hjälper samma poliser i ett annat fall om en försvunnen pojke som misstänks ha kidnappats av en pedofil som just kommit ut från fängelset. Detta fall slutar också i kaos och en av poliserna dör och Patrik sätter en kula i huvudet på pedofilen. Första fallet med flickan kommer upp igen och Patrik ser saker han förbisett förut, och kommer till slut (efter mycket om och men) fram till sanningen som är en helt annan än vad han tidigare trott. Här är det mycket känslor och funderingar som uppstår både i filmen och hos mig, vad som är rätt och fel enligt mig och vad som är rätt och fel enligt lagen. Slutet på filmen är helt klockrent.

Gone Baby Gone är baserad på boken med samma namn skriven av Dennis Lehane, som jag aldrig hört talas om förut. Jag ska försöka hitta boken på svenska och läsa den. Eftersom filmen är så bra är nog boken tusen gånger bättre, då det brukar vara så. Se på Ondskan som ett exempel, inte mer än en fjärdedel av vad som händer i boken är med i filmen. Sammanfattningen av Gone Baby Gone blir: bra skådespeleri, bra handling, klockrent slut. Det kan faktiskt inte bli så mycket bättre än så här tycker jag. Att den inte får fullpott av mig är för att övergången från det första fallet till det andra kunde gjorts bättre så att även trögbollar som jag kan förstå att filmen inte är slut. Sedan Oscarnominerades Amy Ryan för sin roll i den här filmen, vilket jag har svårt att förstå, då jag tycker hennes skådespel är det enda i filmen som inte riktigt räcker till. Jag kommer definitivt välja en dramathriller fler gånger, nu när jag insett att de faktiskt kan vara riktigt bra.

 

About Emely Tuväng Korabik

Nygift tvåbarnsmorsa på 26 år som gillar psykologiska thrillers och science fiction, men den stora kärleken ligger hos skräckfilmer. Jag kan aldrig stänga av eller spola fram en film hur dålig den än är, hoppas in i det sista att den ska bli bättre. Skriver med en smula humor och ironi, för det är sån jag är som person.

2 comments

  1. Fantastisk film. Lite synd att så många fortfarande inte ser Ben Affleck för den lysande filmarbetare han är, speciellt som skådis. Jag tycker han lyckas i fler filmer än han får cred för.

    Han är fortfarande lysande i Will Hunting, vass som tusan i Argo och till och med i Armageddon skulle jag inte vilja se någon annan i hans roll.

    Som regissör lyckas han om och om igen. Rekommenderar både The Town och Argo som följer lite samma mönster som Gone Baby Gone även om Argo görs utan lika mycket ångest.

  2. Boken och filmen är i jämlika i mina ögon. Styrkan i filmen är alla suveräna skådisar, regin av Affleck är bra. Men den är ännu bättre i The Town.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.