Godheten

Stefan Jarl har gjort dokumentärer regelbundet sedan debuten med Dom kallar oss mods 1968. Förutom de två uppföljarna till debuten är han känd för Själen är större än världen om Ricky Bruch, Terrorister – en film om dom dömda som han gjorde tillsammans med Lukas Moodysson och nu senast Underkastelsen om gifterna som förstör våra kroppar. Jarl har även provat på att regissera spelfilm i exempelvis Jag är din krigare från 1997. I hans senaste film Godheten ger han sig på kapitalismen.

Godheten 02

Det är mycket som Stefan Jarl vill få sagt i filmen. Intervjuer varvas med hans typiska naturbilder. I naturen och bland djuren får vi bilder av godhet och strävsamhet. I storstaden ser vi hemlösa och gatumusikanter som antingen får hjälp eller ignoreras och vi får se organisationerna som förser de behövande med mat. Efter intervjuerna med ekonomer, professorer och journalister blir naturen ett välbehövt avbrott i all den röta som det pratas om. Här finns inga riskkapitaliser och bankmän som ska ställas mot väggen. Deras åsikter är ointressanta i Jarls berättelse. Däremot diskuteras deras girighet och de som offras för girigheten flitigt.

Godheten 03

Godheten är ideologiskt driven och inleds med att Thommy Berggren (Kvarteret Korpen) lyssnar på ett tal av Olof Palme från 70-talet. Det är en bild av en ideologi som är marginaliserad 2013 och före detta socialdemokratiska riksdagsledamöter som numera jobbar för näringslivet blir ett exempel på socialdemokratins död. Gemenskap och solidaritet har blivit ersatt av avundsjuka och girighet. Några direkta nyheter erbjuder inte Stefan Jarl. Om man inte sympatiserat med hans agenda tidigare lär man inte ändra åsikt efter att ha sett Godheten. Däremot är filmen ett tydliggörande som byggs upp pedagogiskt och som väcker betydligt starkare känslor än Uppdrag granskning eller ett reprortage om samma ämne i ett nyhetsprogram.

Godheten 04

Thommy Berggren har samarbetat med Stefan Jarl både i Liv till varje pris (om Bo Widerberg) och Muraren (om Berggren själv). Berggren är en anekdotexpert som jag gärna lyssnar på. I Godheten berättar han om det märkliga i att näringslivet applåderar när ”Power to the People” framförs och en middag där han frågade en bankman vad han gjorde på sitt arbete. Han är i vanlig ordning riktigt rolig. Men av någon anledning har han även rollen som Den Girige i Godheten. Den Girige berättar om sina gigantiska bonusar, köper klocka och en bil. Det blir bara övertydligt och faktiskt smått genant att se hur gubbarna Jarl och Berggren tror sig trycka till kapitalisterna genom att blottlägga deras giriga överflöd.

De bästa stunderna i Godheten är de som visar hur människors beteende och ambitioner ändras i ett mindre jämlikt samhälle. När det berättas om hur företag, banker och bolag fungerar blir det emellanåt tjatigt. Jag tror att Jarl liksom jag egentligen är mer intresserad av människan i det kapitalistiska samhället snarare än den ekonomiska mekanismen.

Stefan Jarl har gjort dokumentärer regelbundet sedan debuten med Dom kallar oss mods 1968. Förutom de två uppföljarna till debuten är han känd för Själen är större än världen om Ricky Bruch, Terrorister - en film om dom dömda som han gjorde tillsammans med Lukas Moodysson och nu senast Underkastelsen om gifterna som förstör våra kroppar. Jarl har även provat på att regissera spelfilm i exempelvis Jag är din krigare från 1997. I hans senaste film Godheten ger han sig på kapitalismen. Det är mycket som Stefan Jarl vill få sagt i filmen. Intervjuer varvas med hans typiska naturbilder. I…

Review Overview

Betyg

70

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.