Godfather Trilogy – Omerta Edition

Få filmer är så ikoniska som Gudfadern. Den är fastbränd på folks näthinna oavsett om du har sett den eller inte. Folk kan citera filmen utan att ha koll på varifrån citatet kommer. När jag såg den första filmen passerade min femtonåring, stannar, tittar på tv:en och säger ”ser du på Gudfadern?”. Hon har aldrig sett filmen men hon vet tillräckligt om filmen genom populärkultur för att känna igen öppningsscenen. Så ikonisk är filmserien.

Denna recension kommer att skriva om de tre filmerna lite kort och om serien i helhet som gå igenom vad du får om du skaffar Godfather Trilogy – Omerta Edition.

Gudfadern

Som sagt var få filmer är så ikoniska som denna att det nästan kan vara svårt att skriva om den. Men detta är den typ av film som inte skulle ha gjorts idag. Ingen skulle få för sig att sätta sig ner och göra en tre timmar lång film om maffian under femtiotalet. En annan sak är hur tiden flyter på. Coppola lyckas med mästerstycket att hålla rätt tempo genom hela filmen. Bara öppningsscenen är nästan 25 minuter lång men sätter stämningen för resten av filmen perfekt och när filmen är slut blev jag förvånad att tre timmar kunde gå så fort. Sedan har vi alla fantastiska roller, Skådespelare som Marlon Brando, Al Pacino och Robert Duvall är på toppen av sina förmågor. Så har du personer som Talia Shire, Sterling Hayden och Abe Vigoda som alla bidrar med viktiga bi-roller och du har en ensemble som inte går av för hackor. Samtidigt finns en känsla av äkthet genom filmen. Det känns som detta är något som skulle hända. Och Michaels dubbla känslor kring familjen. Det finns så mycket att upptäcka med Gudfadern.

Gudfadern 2

Filmen som alltid nämns som exempel när man pratar om att uppföljare kan vara bättre än den första filmen är faktiskt detta. Hur lyckas man med det? Genom att göra som de flesta uppföljare, göra allt större, mer viktigare och bredare. Men här fungerar det till skillnad från många andra filmer. Först får vi följa med till 1910-talet och se hur en ung Vito Corleone bygger upp sitt imperium från grunden och hur hårt livet som invandrare kunde vara. Sedan får vi följa Michael medan han försöker expandera sin familjs imperium, bland annat via Miami och Kuba. Det är också en film som fick en hel del kritik när den kom. Framförallt för den inte har en rak historia, här hoppar vi fram och tillbaka mellan Michael och Vito. Men filmen vann välförtjänt en Oscar för bästa film. Både Al Pacino och Robert De Niro gör några av sina bästa roller genom karriären och återigen finns det gott om bra skådespelare i mindre roller. Det är kanske en av styrkorna men filmen, hur bra de flesta är i sina roller oavsett hur stora eller små rollerna är.

Gudfadern 3

Vad var det som gick fel? Hybris från Coppola? Ett försök att återuppliva en filmserie femton år senare när synen på film var annorlunda? I ärlighetens namn kanske inte så mycket. Gudfadern 3 är film som fått ovanligt mycket dålig kritik fast den inte är så dålig. Men jämfört med de två första filmerna är det kanske en stark sexa, svag sjua och de är klockrena tior. Då förstår jag att folk klagar men jag har sett gangsterfilmer som är betydligt sämre än denna. Det finns en intressant historia här om hur Michael försöker att styra familjen mot mer laglig mark samtidigt som den oundvikliga konflikten med den undre världen närmar sig. En nackdel är filmen lutar sig väldigt mycket på kunskap om de två första. Har man inte sett dem förstår man väldigt lite och sådant är aldrig bra även för en uppföljare. Detta är den typ av film som fått en status att vara dålig men snarare är tvärtom, när jag såg om den nu blev jag överraskad över hur bra jag tycker att den är. Problemet med film är ett svag tredje del och att birollerna inte är lika starka som i de tidigare filmerna.

Att prata om Gudfadern-filmerna är svårt kan jag tycka. Det är filmer så inpräntade i oss att vi bär med dem oavsett om vi vill eller inte. Så hur diskuterar man filmer som är så populärkultur som dessa? Det går nästan inte men vi kan konstatera att alla klichéer som vi förknippar med en gangsterfilm finns med här. Samtidigt känns filmerna inte kliché, snarare tvärtom. De är genomarbetade historier som känns verkliga. Coppola karriär kan vi diskutera i längd men här levererar han rakt igenom. Huvudscenen i den första filmen när Michael blir gudfar och samtidigt tar kontrollen över maffian är en lysande scen. Man bara önskar att han hade fortsatt göra filmer som dessa. Samma sak med skådespelarna, jag har alltid gillat Al Pacino men frågan är om han inte gör sina bästa roller här. Hans klassiska manér är nedtonat och han känns mer hotfull, framförallt i slutet av den första filmen och den andra.

Denna utgåva är inte ny vad det gäller skivor eller material. Det är samma bild och ljud som på skivorna som kom 2008 och samma sak med extramaterialet. Det som sticker ut här är The Masterpiece That Almost Wasn’t som diskuterar hur filmerna kom till och hur ikoniska de har blivit. Även A Look Inside är värd att se, nästan 90 minuter lång fokuserar den på inspelningen via en mängd intervjuer. Ett måste för alla filmentusiaster där ute. Du får även ett antal kort från filmen, kylskåpsmagneter med citat från filmerna. Krimskrams men kul om man är ett fan.

För under 400 kronor får du en av de viktigaste filmserierna någonsin tillsammans med bra bild, ljud och en uppsjö extramaterial. Den perfekta julklappen till alla som älskar film.

Få filmer är så ikoniska som Gudfadern. Den är fastbränd på folks näthinna oavsett om du har sett den eller inte. Folk kan citera filmen utan att ha koll på varifrån citatet kommer. När jag såg den första filmen passerade min femtonåring, stannar, tittar på tv:en och säger ”ser du på Gudfadern?”. Hon har aldrig sett filmen men hon vet tillräckligt om filmen genom populärkultur för att känna igen öppningsscenen. Så ikonisk är filmserien. Denna recension kommer att skriva om de tre filmerna lite kort och om serien i helhet som gå igenom vad du får om du skaffar Godfather…

Review Overview

Gudfadern
Gudfadern 2
Gudfadern 3
Extramaterial, bild och ljud

90

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.