Girls – The Complete Second Season

Den andra säsongen av den omtalade HBO-serien Girls är både egensinnig och mörk, men förtjänar definitivt sin publik.

girls-spoilers-2-hannahErik Larsson har sedan tidigare recenserat första säsongen av Girls och bekväm som jag är hänvisar jag till denna om ni vill få en inblick i vad serien handlar om och för en kortare presentation av huvudkaraktärerna. När denna andra säsong hamnade framför mig för recension hade jag inte sett ett enda avsnitt och valde (på grund av redan nämnda läggning åt det bekväma) att tackla denna ändå, med hjälp av min sambo som kunde fylla i det viktigaste av det jag missat under de första avsnitten. Förmodligen är det inte att rekommendera då man nog har en del att tjäna på att ha fått börja vrida och vända på karaktärerna innan dessa tio avsnitt, men det är för sent att göra något åt nu. Jag hoppas att mina åsikter om Girls andra säsong inte är helt bortkastade för det.

Girls-Season-2-Episode-4-It’s-a-Shame-About-Ray-2Det börjar med att Hanna visar sig befinna sig i en ny sexuell relation samt att hon har en ny sambo i kompisen Elijah, samtidigt som före detta pojkvännen Adam ligger hemma med ett brutet ben. Marnie får sparken från jobbet och tvingas försöka komma på vad hon egentligen vill göra med sitt liv, vilket givetvis leder till en del tvivelaktiga beslut. Bohemen Jessa gifte sig oväntat med en rik affärsman och har ungefär lika svårt att vänja sig vid det som att inte dra nytta av fördelarna med att vara ekonomiskt oberoende. För Shoshanna ska det visa sig att mannen hon förlorade sin oskuld till och som visade sig vara en stor skit, kanske ändå har vissa förlåtande egenskaper. Besvärliga situationer, knepiga relationer och en hel del ångest kantar den andra säsongen, där Hanna får sin stora chans som författare, men inte är förberedd på medaljens baksida.

1a273810395e23c0_girls-s2-hannah_jessa_puppies_Jessica_Miglio.previewJag hade hört en del prat om serien innan jag nu såg något av den för första gången. Hur den beskrivits som uppfriskande, hur den fått beröm för att handla om en kvinna som inte ser ut som idealet och ändå får ligga, hur den fått kritik för att inte vara tillräckligt feministisk och hur den ska vara vansinnigt rolig samtidigt som den frossar i allt från sex till avgrundsdjup ångest. För mig var det i princip omöjligt att inte ha både förväntningar och en viss typ av glasögon på mig när första avsnittet började rulla. Jag tänker dock inte kasta mig in i några analyser av seriens genusperspektiv, då det redan har skrivits alltför många spaltmeter om detta (testa att googla!) eller ha åsikter om Lena Dunhams kropp. Det är ju faktiskt en serie som bitvis både är rolig och engagerande, men kanske framförallt behagligt obekväm.

Girls-Season-2-Episode-7-Video-GamesBetoningen är definitivt snarare på drama än på humor, något som enligt min sambo skiljer den från första säsongen, som tydligen ska ha varit roligare. Mot slutet är svärtan direkt kvävande och det blir allt längre mellan skratten. Det blir nästan så att man desperat söker efter chansen att få andas lite med ett fniss, att en del saker som nog inte alls är meningen att vara roliga ändå blir det. Att så brutalt vrida en serie under en säsong, utan att egentligen förändra speciellt mycket, är både djärvt och spännande. Att ens försöka dra paralleller till andra mer lättuggade serier blir bara krystat, speciellt för mig som inte är speciellt bevandrad i tv-mediet, så jag drar till med att likna den vid något av Todd Solondz.

Girls-Season-2Det handlar om människor som uteslutande är uppslukade av sig själva, sin egen syn på tillvaron och sin egen ångest. Sedan råkar de bara glida in i varandras universum och vomerar ut sina sorger, sina neuroser och sina (få) glädjeämnen för varandra innan de planlöst fortsätter vidare. Synen på vänskap och kärlek är definitivt cynisk och med en rejäl sorgkant, där narcissism vinner över empatin på knockout i första ronden. Samtidigt är det inte helt hopplöst. Det finns ändå någon form av humor och värme, med en slags stark vilja om att människor ska bry sig om varandra på riktigt, även om det knappast är en övertygelse. Hade det inte varit för att den med jämna mellanrum, åtminstone under första halvan, är ordentligt rolig utan att bli förutsägbar, hade den nog varit olidligt mörk.

2595758Men det är långt ifrån allt som är bra. Precis som Erik Larsson skriver i sin recension är det tydligt att Lena Dunham sparar det torraste krutet till sin egen karaktär Hanna. Det är hos henne jag hittar allt det där smärtsamma som nästan känns lite för nära, lite för privat och som svider rejält att se. De andra karaktärerna fungerar tyvärr huvudsakligen bäst för komiska poänger eller utfyllnad. Kanske är detta ett symptom på att jag inte umgåtts med dem under första säsongen, kanske inte, men exempelvis de delar av historien som handlar om Marnies försök att komma på rätt kurs i livet kändes väldigt platta. Jag hade även svårt att uppleva Jessa som något annat än en väldigt skriven kliché till frisinnad själ, lite på samma sätt som jag upplevde Ruths syster Sarah i den annars briljanta Six Feet Under. Något oväntat är det faktiskt två av de manliga bikaraktärerna, Adam och Ray, som växer ut till att bli de mest intressanta i periferin.

girls13-12-jpg_002831Avsnitten tillåts ha sin alldeles egna prägel där infallen eller det som passar historien får styra, snarare än att man förlitar sig på ett traditionellt berättande. Det är härligt oförutsägbart, vilket är en grundförutsättning för humorn och ger samtidigt Girls en intelligent egensinnighet på det sätt som alldeles för få serier har. Känslan är att Dunham hittar på ganska mycket under resans gång, snarare än att ha en stor plan med ett färdigt mål vid horisonten och i den här typen av serie känns det helt rätt. Det är inte alls perfekt, det finns skavanker i manus, i skådespel och regi, men det gör inte så mycket. En serie som dessutom låter Daniel Johnstons Life in Vain avsluta ett avsnitt förtjänar all uppmärksamhet.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.