Ghostbusters

Inför släppet av Ghostbusters har mycket energi ödslats på en misogynistisk diskussion kring huruvida det är rätt att huvudkaraktärerna nu spelas av kvinnor. En till synes helt bortkastad diskussion som inte förändrar faktumet att filmen nu är här. De valda skådespelarnas kön spelar absolut ingen roll för filmens eventuella kvalitéer. Det viktiga är snarare om berättelsen, skådespeleriet och alla andra val har fallit på plats nu när det äntligen släpps en ny Ghostbusters-film.

ghostbusters1

Likt originalet från 1984 får vi se hur en grupp av människor med olika bakgrund och utbildning samlas för att bilda det spökbekämpande gänget Ghostbusters. Erin Gilbert (Kristen Wiig) har lämnat sitt liv som expert på det paranormala bakom sig. Det har däremot hennes barndomskompis Abby Yates (Melissa McCarthy) inte gjort. Samma vecka som Erin skall ta sin professur upptäcker hon att hennes gamla vän Abby har publicerat en bok de har skrivit tillsammans. En bok som riskerar att ödelägga Erins akademiska karriär eftersom spöken inte är vetenskapligt bevisade. När Erin söker upp Abby för att ställa allting till rätta, träffar hon även forskaren Jillian Holtzmann (Kate McKinnon). Innan Erin vet ordet av, har har hon dragits in i en jakt på att bevisa spökens existens. En jakt som sätter gänget på kollisionskurs med den mobbade Rowan (Neil Casey) som försöker släppa loss spöken från andra dimensioner för att hämnas på sina banemän. Till sin hjälp får trion även tunnelbanekontrollanten Patty Tolan (Leslie Jones) och den korkade receptionisten Kevin (Chris Hemsworth).

ghostbusters3

Berättelsen om det spökbekämpande gänget har uppdaterats för en ny generation men filmskaparna har inte riktigt vågat släppa taget om det förflutna. Flera av skådespelarna från den ursprungliga filmen dyker upp i småroller under filmens lopp och levererar meta-skämt med kopplingar till sina ursprungliga roller. Vad som hade kunnat vara stilfulla påskägg har istället blivit övertydliga referenser som stjäl fokus från den nya skaran av skådespelare. I det nya gänget är det Kristen Wiig och Kate McKinnon som lyser starkast i sina forskarroller. De båda skådespelarna verkar ha genuint kul med sin roller och levererar flera roliga och pricksäkra skämt. Om du har sett originalet är berättelsen snarlik även om tillvägagångssätt och upplösning är olika. När berättelsen når den avslutande akten förvandlas filmen helt oväntat till en actionfilm utan förvarning, en övergång som genererar fler gäspningar än intresserade miner.

ghostbusters4

För första gången på länge känns de datorgenererade figurerna mer välplacerade än någonsin. Var passar overkliga datorgenererade varelser bättre in än i en film om spöken? Användandet av digitalt genererade varelser möjliggör för att de olika spökena inte enbart behöver se ut som blå genomskinliga människor. Men när antalet spöken inte längre går att räkna i filmens avslutande actionsekvenser har de också tappat lite av både sin charm och kuslighet. Filmens många spöken fungerar alltså bäst i de inledande scenerna när vi ännu inte har fått veta hur de ser ut eller vad de kan göra.

ghostbusters2

Filmens regissör Paul Feig har skapat en Ghostbusters som visar lite för mycket respekt för de två filmer vi redan har sett. Det kan tänkas att filmbolagen bakom produktionen har fått för mycket att säga till om, men när nästan alla skådespelare från den ursprungliga filmen dyker upp tillsammans med det ursprungliga ledmotivet blir det mer distraherande än häftigt. Denna nya Ghostbusters är en underhållande och spännande komedi som hade mått bra av att stå lite mer på sina egna ben. Filmens största behållning är den nya ensemblen av skådespelare och att den öppnar upp för en eventuell uppföljare som är mer fristående och fri från fåniga referenser.

Fotnot: Filmen har premiär på onsdag 27/7.

Inför släppet av Ghostbusters har mycket energi ödslats på en misogynistisk diskussion kring huruvida det är rätt att huvudkaraktärerna nu spelas av kvinnor. En till synes helt bortkastad diskussion som inte förändrar faktumet att filmen nu är här. De valda skådespelarnas kön spelar absolut ingen roll för filmens eventuella kvalitéer. Det viktiga är snarare om berättelsen, skådespeleriet och alla andra val har fallit på plats nu när det äntligen släpps en ny Ghostbusters-film. Likt originalet från 1984 får vi se hur en grupp av människor med olika bakgrund och utbildning samlas för att bilda det spökbekämpande gänget Ghostbusters. Erin Gilbert (Kristen Wiig) har lämnat sitt…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.