Ghostbusters

Om ni ser något konstigt i grannskapet, så är det nu dags att ringa fyra kvinnor istället för fyra män. Och som många andra arbeten så har inte könet någon betydelse. Kvinnorna klarar av spökjagandet lika bra som herrarna på åttiotalet.

Erin Gilbert (Kristen Wiig) är en lärare på Columbia University. När en bok från hennes förflutna dyker upp så paras hon återigen ihop med sin gamla vän Abby (Melissa McCarthy). Tillsammans med Holtzmann (Kate McKinnon), en halvgalen ingenjör, bildar vännerna en grupp som arbetar med att fånga och undersöka paranormala fenomen. Med på tåget hoppar även biljettkontrollanten Patty (Leslie Jones) och Ghostbusters är bildat. Nu är det dags för kvartetten att rädda New York City.

Reboots och remakes är ständigt på tapeten och det är dags att visa livets nykomlingar en franchise som slog stort på 80-talet, med två filmer, tecknade serier, leksaker, serietidningar och ett oslagbart soundtrack gick Ghostbusters in i allas våra hjärtan. När spökjägarna var som mest på tapeten så var jag väldigt liten, men har under mina äldre dagar samlat på mig filmerna, soundtracket på vinyl och en bunt serietidningar och går gladeligen runt och stoltserar med min Ghostbusters-tischa. En odödlig franschise har återupplivats. I de första filmerna är huvudrollsinnehavarna, som i de flesta andra franchise-filmer, män. Därför tyckte någon att det skulle vara utmärkt att göra om Ghostbusters med bara kvinnliga huvudroller. Jag tycker personligen att det finns för få underhållande filmer med kvinnor i grupp, även fast det dykt upp allt fler den senaste tiden, så jag var positiv till detta. Mindre positiv var jag till själva Ghostbusters-konceptet. 30 år har gått sedan originalfilmerna och reboots brukar inte bli väl bemötta av kritiker. Och trailern till filmen var inte så lovande och var under en period den mest ogillade trailern på Youtube.

Jag öppnade blu-ray caset och stoppade i skivan i spelaren och körde igång. Utan några förväntningar. Direkt kastas jag som tittare in i det paranormala som börjar att inträffa i staden. Storyn är ungefär densamma som originalet från 1984. Mängder av referenser till tidigare nämnda film fladdrar förbi, liksom cameos av originalskådisarna. Cameos ska dock vara diskreta och de funkar bäst om man knappt märker av de, men här har alla skådisarna (förutom Harold Ramis av förklarliga skäl) flera repliker och känns inslängda för att tittaren ska se att de varit involverad och kanske för att locka tittare.

Jag hade sett att Chris Hemsworth skulle vara med och tänkte att han kommer ha en roll som ursnygg sekreterare, vilket det visar sig att han har, men är så urbota korkad så hälften vore nog. En sådan korkad sidekick behövs inte i en film där huvudkaraktärerna redan är lite småkorkad själv. I övrigt är skådespelet utmärk och det gnistrar och glänser över huvudrollsinnehavarna. Specialeffekterna är bitvis bra, bitvis dålig. En effekt som fungerar ganska okej ändå är att de försökt lägga in 3D-effekter utan att det ska vara i 3D-format. Hur gör man det då, undrar ni säkert? Jo, till exempel, när Ghostbusters använder sina proton packs och skjuter med dessa så flimmrar laserstrålarna utanför filmrutan och ut i det svarta fältet som täcker resten av tv-skärmen.

Faktiskt en värdig reboot som håller måttet och underhåller, ungefär på samma sätt som originalet. Men… som med de flesta reboots så är det ändå viktigt att inte tänka allt för mycket på originalet och se det som en helt egen film, även fast det kanske kan vara svårt att göra det med Ghostbusters då referenser och liknelser flödar likt grönt slajm filmen igenom. Se även recensionen som Fredrik skrev i samband med bio-releasen här.

Om ni ser något konstigt i grannskapet, så är det nu dags att ringa fyra kvinnor istället för fyra män. Och som många andra arbeten så har inte könet någon betydelse. Kvinnorna klarar av spökjagandet lika bra som herrarna på åttiotalet. Erin Gilbert (Kristen Wiig) är en lärare på Columbia University. När en bok från hennes förflutna dyker upp så paras hon återigen ihop med sin gamla vän Abby (Melissa McCarthy). Tillsammans med Holtzmann (Kate McKinnon), en halvgalen ingenjör, bildar vännerna en grupp som arbetar med att fånga och undersöka paranormala fenomen. Med på tåget hoppar även biljettkontrollanten Patty (Leslie…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.