Gemini

Lola Kirke och Zoë Kravitz spelar huvudrollerna i Aaron Katz Gemini – en sömnig historia om en fiktiv Hollywood-stjärnas assistent som blir misstänkt för mord på sin arbetsgivare samtidigt som hon inte bara försöker bevisa sin oskuld utan även hitta den skyldiga.

Lite över 30 minuter tog det innan jag förstod vad det var jag tittade på. Jag ser en assistent (Kirke) som kör runt med sin skådespelare tillika arbetsgivare (Kravitz) i en bil lite överallt i ett neondränkt Los Angeles. Det är paparazzis. Det är manusförfattare som svär och fräser när skådespelaren Heather tackar nej till en roll. Det dyker upp ett fan som tar selfie och lägger ut multipla hashtags på Instagram. Det är sprit. Det är fest. Jag börjar undra om jag läst fel på baksidan av fodralet. Men så helt plötsligt när assistent Jill återvänder från ett morgonmöte ligger Heather mördad i sitt hem och filmen börjar ta lite fart.

Jill (Kirke) och Heather (Kravitz) under en alkoholfylld kväll i filmens början.

Jag har verkligen inga problem med att en film är långsam. Verkligen inte. The Good, The Bad, The Ugly (1966) är en av mina favoritfilmer, och den kan man knappast anklaga för att vara snabb. Men jag vet i varje fall vad jag får eller kommer att få. Gemini bygger märkligt nog inte upp någon spänning över huvud taget under sin första halvtimme. Vi märker att Heather har gå in i väggen-vibbar samtidigt som hon känner sig allmänt hotad och osäker. Ifall Katz hade tryckt på denna osäkerhet lite mer hade uppbyggnaden blivit någorlunda bättre och fångat intresset lite tidigare. I varje fall mitt.

Sista timmen av filmen går dels ut på att Jill, som praktiskt taget är huvudmisstänkt för mordet då hon sov över hemma hos Heather samma natt som hon mördades, ska bevisa sin oskuld, och dels på att hon ska hitta vem som är den egentliga mördaren. Är det superfanet de träffade kvällen innan? Är det den före detta, något sura, pojkvännen? Är det Heathers kompis Tracy (Greta Lee) som hon till synes vill vara, eller är, lite mer än bara kompis med? Även ifall den superslöa förstahalvtimman hade byggt upp bättre går det inte att komma ifrån att filmens sista timme inte håller intresset uppe särskilt mycket heller, även fast det är en klar förbättring. Vägen fram till filmens crescendo är måttligt intressant och själva crescendot är en gäspning av modell ljudlig.

Med i filmen är även John Cho som många nog känner igen från American Pie-filmerna.

Gemini vill säga någonting om Hollywood och dess stjärnglans som inte kommer fram på ett vidare bra sätt. Heather orkar inte med paparazzis, hon får inte festa i fred hon får inte tacka ja/nej till vilka filmer hon vill, hon känner sig hotad etc. Hon är trött på kändisskapet, helt enkelt, och vill fly det. Kapaciteten finns där, men det blir tyvärr aldrig riktigt intressant med detta manus. Mitt i allt detta i och med mordet har vi en svagt film noir-doftande historia som inte kommer dröja länge innan den har fallit i glömska helt och hållet.  

Lola Kirke och Zoë Kravitz spelar huvudrollerna i Aaron Katz Gemini – en sömnig historia om en fiktiv Hollywood-stjärnas assistent som blir misstänkt för mord på sin arbetsgivare samtidigt som hon inte bara försöker bevisa sin oskuld utan även hitta den skyldiga. Lite över 30 minuter tog det innan jag förstod vad det var jag tittade på. Jag ser en assistent (Kirke) som kör runt med sin skådespelare tillika arbetsgivare (Kravitz) i en bil lite överallt i ett neondränkt Los Angeles. Det är paparazzis. Det är manusförfattare som svär och fräser när skådespelaren Heather tackar nej till en roll. Det…

Review Overview

Betyg

40

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.