Game of Thrones (TV-spel)

Först bok, sen serie, nu ett spel som – trots en del nytänkande – inte riktigt lever upp till förväntningarna.


Game of Thrones börjar med att du intar rollen som Mors Westford, den landsförvisade krigaren som svurit en ed till brödraskapet Night’s Watch att försvara The Wall, den 200 meter höga muren av is som avskiljer landets sju kungadömen från resten av världen. Mors har sin egen bild av etik och moral, därför låter han ingenting komma i vägen för vad han anser vara rätt, och han ångrar aldrig sina val i livet då hans övertygelse är så stark.

Senare i spelet får du även spela som Alester Sarwyck, mannen som återvänder till sitt hem efter faderns död för att ärva makten över kungariket, efter att ha varit frånvarande i 15 år. Valaar, som är spelets antagonist och tillika Alesters halvbror, står dock i vägen för att du ska kunna inta din rättmätiga plats på tronen. I sann utilitaristisk anda gör Alester, till skillnad från Mors, alltid det som är bäst för landets befolkning och hans familj, i stället för att låta hans egna viljor styra honom. Allt eftersom Alester får fler och fler dilemman under hans väg till tronen frestas han dock till att gå den väg som är mest lönsam för honom själv i stället.

Spelets båda protagonister är mycket starka karaktärer med väldigt starka viljor, där båda har egna uppfattningar om vad som är rätt och fel. Detta, i samband med hur spelet Game of Thrones är uppbyggt, gör att spelet blir en intressant resa som verkligen suger spelaren in i handlingen. De frekventa dialogerna mellan spelaren och andra människor i världen Westeros, som spelet utspelar sig i, är en mycket stor del av spelets handling. Spelaren får alltid själv välja mellan ett varierande antal alternativ av saker att säga under dialogerna, och de olika valen får alltid olika utgångar. I Game of Thrones lönar det sig inte alltid att vara en översittare, och försöka manipulera Westeros befolkning med hjälp av hot och våld, eftersom det kan göra befolkningen upprörd och du kan gå miste om viktig information och dylikt. Det lönar sig dock inte heller att vara för vek, eftersom det då kan leda till att det är du själv som blir manipulerad av spelets andra karaktärer.

Dialogsystemet gör att spelet blir väldigt dynamiskt och interaktivt, vilket gör att spelets omspelsvärde blir väldigt högt. Vidare är det mycket intressant att det aldrig finns något moraliskt ”rätt” eller ”fel” under dialogerna, det är du som gör valet och det finns ingen som bedömer huruvida ditt beslut var felaktigt eller inte. Du måste dock vara beredd på att det alltid finns konsekvenser till vad du än väljer att säga under dialogerna, både positiva och negativa. Det är lätt att både finna vänner och att skapa ovänner i Game of Thrones, så var på din vakt. Vilket val du än väljer att göra kommer att ändra spelet en aning ju längre in i spelet du kommer. Vänner kommer att stanna vid din sida, medan ovänner kommer att lämna dig i sticket. Det finns också ett flertal olika slut på spelet beroende på vilka val du har gjort, vilket även det gör spelet till en fröjd att spela om.

Storyn är mycket intressant och den står aldrig still, vilket gör att den passar bra in i Game of Thrones. De personer som frekvent dyker upp i spelet är ofta mycket starka, säregna och realistiska karaktärer, och dialogerna med dessa personer kan flyta på väldigt bra, medan sidokaraktärerna och statisterna emellertid kan verka väldigt orealistiska, och dialogerna som spelaren har med dessa kan verka vara helt uppgjorda, vilket ibland saboterar känslan av realism under tiden man spelar.

Stridssystemet i Game of Thrones är väl genomtänkt där olika vapen är bra mot olika rustningar. Kamperna utspelar sig i realtid där man köar upp olika attacker från en meny, medan spelet går i slow motion för att hjälpa spelaren att välja rätt attacker vid rätt tid. Även om stridssystemet kan kännas väldigt komplext till en början då nummer och procenttecken dyker upp överallt på skärmen så vänjer man sig vid det efter en kort tids spelande, och det finns samtidigt flera olika hjälprutor som hjälper till på vägen. Som i de flesta RPG-spelen finns det en uppsjö av attacker, drycker, rustningar, kläder etcetera, vilket gör att det alltid går att prova nya saker om en strategi visar sig vara ineffektiv. Tyvärr är inte alla attacker balanserade, utan med tiden lär man sig tyvärr att exploatera stridssystemet och oftast slutar det med att man bara använder de attacker som lämnar fienderna försvarslösa.

En stor fördel med stridssystemet är att de olika karaktärerna har olika förmågor. Alester har en stark passion för eld, och har därmed ett flertal eldattacker att använda. Mors har förmågan att ta över sin hunds kropp och blir därmed väldigt smidig och kraftfull under striderna. Mors förmåga går även att använda utanför strid där han kan ta över sin hunds kropp för att komma in genom smala gångar och hål i väggar, vilket gör att den annars mycket begränsade utforskningen av världen blir lite mer dynamisk.

Sidouppdragen är verkligen en rolig del av spelet, eftersom det inte är några traditionella ”gå och hämta”-uppdrag, utan magkänsla spelar en mycket större roll. Det handlar till exempel om att agera domare under en rättegång mot några misstänkta brottslingar, där du kan välja att antingen fria eller straffa dem baserat på deras egna historier. Det här är ett mycket innovativt och roligt sätt att spela på, som ger spelaren en stor makt över spelet, och även här finns det ingen som kan säga huruvida ditt beslut var korrekt eller ej.

Tyvärr är grafiken en stor besvikelse, då hackiga animationer, suddiga texturer, dålig läppsynkronisering och tråkiga landskap gör att spelet inte är särskilt mer grafiskt tilltalande än många av de spel som i dag är över ett decennium gamla. Utvecklarna har uppenbarligen inte valt att lägga ned mycket av sin energi på grafiken, utan det är definitivt handlingen som alltid ligger i fokus.

Som sagt, handlingen är verkligen det som gör Game of Thrones värt att spela, och även fastän föråldrad grafik och dåligt skådespeleri emellanåt kan förstöra spelkänslan är Game of Thrones ett spel som varje RPG-älskare borde spela åtminstone en gång.

About Oskar Eriksson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.