Game of Thrones – The Complete First Season

Mästerlig tv-produktion som stoltserar med en av årets bästa utgåvor. Game of Thrones är en hänförande upplevelse som du absolut inte bör missa.

Game of Thrones är baserad på författaren George R.R. Martins bästsäljande fantasyepos – A Song of Ice and Fire, som är en ännu oavslutad serie av böcker där A Game of Thrones utgör första delen. Berättelsen utspelar sig till största del i riket Westeros där vi får följa ett antal ätters kamp om makt, heder och överlevnad. I centrum står familjen Stark vars familjeöverhuvud är Lord Eddard Stark (Sean Bean) som visar sig vara gammal vän till kung Robert Baratheon (Mark Addy). En dag ber Westeros regent sin vän att bistå honom som kungens närmsta rådgivare och Eddard tackar motvilligt ja till uppdraget. Eddard får snart kännedom om att hans företrädare bragdes om livet och när han börjar undersöka saken upptäcker han att kungahuset hotas från dess innersta led. Drottningens familj, ätten Lannister, konspirerar nämligen för att ta makten över tronen och de är villiga att kliva över lik för att nå sitt mål. Intrigerna sträcker sig emellertid betydligt längre än så. I norr hotar en olycksbådande vinter och på andra sidan havet samlar de sista medlemmarna av familjen Targaryen en armé av fruktade krigare med syfte att återta kronan som de anser sig vara rättmätiga bärare av.

Den narrativa uppbyggnaden är inte helt olik den som återfinns i HBOs framgångsrika Rome. Det är politiska intriger, våld, sex och parallella händelser där vi får följa olika karaktärers inblandning i berättelsens fortskridande. Ett beprövat koncept som gör att intresset hålls vid liv eftersom man som åskådare alltid har något spännande händelseförlopp att engagera sig i. Intrigerna med maktkamper, incestuösa förhållanden och hot om krig är långtifrån nyskapande, men i dess kontext lyckas man ändå med konststycket att skänka det hela en fräschör och göra det intressant. En av seriens starka sidor är att man skapat en trovärdig politik som hela tiden finns närvarande i maktspelens domäner och bidrar till att karaktärernas aktioner i många fall kan få långtgående och oanade konsekvenser. Detta skänker i sin tur serien en stor portion realism, då delar av spelet om järntronen bär likheter med intriger som går att finna i vår egen historia. Game of Thrones ger oss en berättelse med ett välskrivet manus vilket jag, utan att ha läst böckerna, tror kan härledas till att man haft en litterär förlaga att stödja sig på.

En annan sak som serien lyckas mycket väl med, är att skänka karaktärer en gedigen trovärdighet. De har alla givits starka personligheter som besitter olika styrkor och svagheter, vilket gör att vi får lättare att relatera till och identifiera oss med såväl protagonister som antagonister. Självklart så finns det de som kan tillskrivas den onda eller goda sidan, men det är inte alltid så lätt att utläsa var deras lojalitet egentligen ligger. Allt är med andra ord inte svart eller vitt och i denna gråzon förekommer det nyanser som gör att vi aldrig riktigt vet vilken framtid de olika karaktärerna kommer att gå till mötes på den väg som ödet tilldelat dem. Skådespeleriet är dessutom strålande på alla fronter och det är framförallt trevligt att man ansträngt sig för att anlita kompetenta barnskådespelare.

Det råder ingen tvekan om att det är en fiktiv värld som målas upp, men trots den massiva vägg som rests för att skydda mot farorna i norr och berättelser om svunna tiders drakar så slås jag av en påtaglig känsla av realism. Detta beror till stor del på att man lagt ner stort arbete på miljöer, detaljer och gediget skådespeleri. Game of Thrones är en påkostad produktion och det märks. En del av seriens styrka finner man således också i dess visuella framtoning. Det är en uppfriskande produktion vars värld engagerar och imponerar med skiftande miljöer och vackra scenerier. Fotot är utmärkt och sättet med vilket man arbetat med färgerna gör att man verkligen förmedlar de olika landskap och årstider som berättelsen låter oss färdas genom.

På sina håll har det väckts en del kritik beträffande kvinnosynen, en kritik som jag anser vara ytterst obefogad. Faktum är att Game of Thrones innehåller flera starka och nyanserade kvinnoporträtt som visar kvinnor vilka både tar för sig och vågar sätta sig emot männen. Även om serien har förärats sin beskärda del av glädjeflickor och lättfotade damer, så är några av de mest intressanta och inflytelserika karaktärerna faktiskt kvinnor. Det visas förvisso upp en hel del nakna bröst och bakdelar, men i rättvisans namn får vi även se en och annan manslem skymta förbi. Ibland får jag känslan av att det är ett effektsökeri från producenternas sida (HBO har för vana att inkludera en ordentlig portion sex och svordomar i sina produktioner), men oftast är det fullt motiverat och en naturlig beståndsdel i berättandet.

Trots avsaknaden av groteska orcher och skäggiga trollkarlar så blir jag trollbunden av Game of Thrones. Den som väntar sig något i stil med The Lord of the Rings kommer att bli förvånad då Game of Thrones första säsong visar sig vara förvånansvärt nedtonad för att tillhöra fantasy-genren. Det innebär emellertid att det är en serie som även passar de som normalt sett inte uppskattar fantasy och det är först mot slutet som fantasy-elementen börjar släppas in på allvar. Oavsett om du tillhör skaran som uppskattar fantasy eller inte så rekommenderar jag dig således att titta närmare på Game of Thrones, då alla som uppskattar en storslagen och välproducerad tv-serie definitivt har något att glädjas åt. Själv räknar jag otåligt dagarna tills nästa säsong släpps på Blu-ray. Den dagen kan inte komma fort nog.

Att se Game of Thrones på Blu-ray är en upplevelse för ögat såväl som örat. Bilden är knivskarp och stoltserar med en härlig detaljrikedom som låter varje liten snöflinga träda fram och gör att jag nästan tror mig kunna sträcka ut handen och känna pälskragarnas mjuka hår. Svärtan är djup och de fantastiska färgerna varierar efter miljö och årstid på ett lysande sätt. Ljudmässigt är det också mycket välarbetat och utgåvan levererar tydligt tal och en dynamisk ljudbild som hjälper till att sätta stämningen och göra världen levande. Surroundmixen är aktiv och arbetar för att skapa en atmosfärisk stämning oavsett vad som egentligen händer i scenerna. Musiken låter precis så mäktig som de välkomponerade tongångarna förtjänar och jag ryser av välbehag varje gång seriens vinjett ljuder i högtalarna.

Det är också glädjande att man inkluderat en rejäl samling välproducerat extramaterial som bland annat innehåller ett flertal kommentarspår, insyn i arbetet med tv-serien, samt en allmän fördjupning i den värld som intrigerna utspelar sig i. The Complete Guide to Westeros ger exempelvis en utmärkt interaktiv möjlighet att utforska kartor, karaktärer och de olika ätternas bakgrundshistorier. En del av det extramaterial som erbjuds är dessutom exklusivt för Blu-ray-utgåvan och levereras i högupplöst format, vilket alltid är trevligt.

Mästerlig tv-produktion som stoltserar med en av årets bästa utgåvor. Game of Thrones är en hänförande upplevelse som du absolut inte bör missa. Game of Thrones är baserad på författaren George R.R. Martins bästsäljande fantasyepos - A Song of Ice and Fire, som är en ännu oavslutad serie av böcker där A Game of Thrones utgör första delen. Berättelsen utspelar sig till största del i riket Westeros där vi får följa ett antal ätters kamp om makt, heder och överlevnad. I centrum står familjen Stark vars familjeöverhuvud är Lord Eddard Stark (Sean Bean) som visar sig vara gammal vän till kung Robert…

Review Overview

Betyg

90

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.