Game of Thrones – Säsong 7

I den sjunde säsongen av HBO:s ruskigt populära Game of Thrones har vintern till slut nått Westeros. ”The winter is coming” har, äntligen, blivit ”the winter is here”.

Säsong 7 är början på upplösningen för karaktärerna som presenterades redan i säsong 1. En säsong till är på väg, i skrivande stund är senaste budet att den dyker upp först under 2019, och sedan ryktas det om ett flertal andra sidohistorier med helt nya karaktärer. Om de utspelar sig under samma epok som denna serie vet vi inte, men fler kommer det garanterat att komma. Sett till hur mycket bakgrund författaren George R.R. Martin skickat ut om Westeros och dess historia, inte alltför olikt J.R.R. Tolkiens värld, ser jag ingen anledning till att HBO inte skulle göra det.

Efter den mäktiga säsongsavslutningen i föregående säsong börjar denna säsong, såklart, i ett betydligt lugnare tempo och visar oss var karaktärerna håller till och vad deras kommande agenda är. Platserna har kokats ner rejält och kretsar främst kring Winterfell, Dragonstone och Kings Landing. Att crescendot nalkas går nästan att ta på då tidigare säsonger varit ganska spretiga ur den synvinkeln att de kunde följa upp emot tio olika karaktärer som alla var på olika platser i Westeros. Under de senare säsongerna av serien har många av karaktärernas vägar korsats och de har slagit följe med varandra. Nu i seriens upplösning har i det närmaste alla karaktärerna samlats någonstans med de tre ovan nämnda platser som utgångspunkt.

Jon Snow har mycket att tänka på i säsong 7.

Utan att avslöja alldeles för mycket kretsar handlingen i säsong 7 främst kring tre karaktärer som håller till på de platserna ovan. I söder har Cersei Lannister tagit kontroll över järntronen och smider planer på att krossa alla hennes fiender, vilket är i det närmaste varenda familj som inte knäböjer. En av hennes fiender, den allra största, har äntligen tagit sig över Smala havet och landat på Dragonstone – sina förfäders tillhåll. Daenerys är fast besluten att med sina drakar och sin starka armé ta över järntronen från Cersei och Lannister-släktet. Hon vidhåller fortfarande att det är hennes födelserätt att sitta på tronen, något hon har helt rätt i även fast Targaryens själva inte har varit den såtaste familjen genom århundradena. I norr sitter Jon Snow, nyligen utropad till Kungen i Norden likt sin bror Rob, och bryr sig inte det minsta om kampen kring järntronen, utan har blickarna fixerade på muren och hotet som finns strax bakom den.

Hotet från norr dök som bekant upp i säsong ett redan. Rent av öppnar hela serien med att Ned Stark halshugger en man som påstår sig ha sett en White Walker. Att serien lyckats att hålla sig i sex säsonger och sex år utan att göra verklighet av det annalkande hotet mannen varnar Ned för är riktigt starkt. Säsongens premiss är att Jon Snow måste övertyga Daenerys och Cersei att de, i varje fall för tillfället, måste lägga ner kampen om järntronen och börja fokusera på hotet i norr. Det är hög tid för Jon att göra båda två varse om att White Walkers inte bara är en skröna och att hotet är på riktigt.

Som jag redan varit inne på är det många karaktärer vars vägar korsas – några återses igen för första gången på flera säsonger. Det är intressant att se hur HBO nu knyter ihop säcken – och de gör det väldigt bra. Som ett riktigt Game of Thrones-fan kan jag dock inte undgå att i varje fall nämna vad som gäckade mig under flera av seriens avsnitt och gjorde undertecknad sömnlös natten efter avsnittet pga. att jag låg och vände och vred på det jag precis bevittnat. Avstånden mellan vissa platser i världen är nedkortade till en sådan nivå att jag inte får ihop det. Detta kanske inte är något gemene man reagerar på, men undertecknad som går runt med ett dumt flin på truten hela måndagen innan det är dags att bänka sig framför HBO framåt kvällen kan inte riktigt släppa det. Vi har karaktärer som springer en sträcka på någon timma, en sträcka som det i avsnittet innan verkade ta flera dagar att gå. Vi har längre sträckor som bör ta dagar/veckor att färdas, beroende på färdmedel, som HAR tagit så lång tid i tidigare säsonger, som även de är nedkortade till några få timmars resetid. Så är känslan som meddelas i varje fall. Det känns som om de vill så mycket att många av händelserna som sker känns ologiska, då främst pga. avståndet från ena platsen till den andra. Detta hade de kunnat lösa på flera andra sätt än det de valde. Ett felsteg av större magnituden för undertecknad, dock förmodligen en bagatell för de flesta andra.

Daenerys sitter, äntligen, på tronen i Draksten.

Sammanfattningsvis är säsong 7 av Game of Thrones en riktigt stark säsong med många, och stora, händelser. Säsongen är nedkortad till sju avsnitt, men speltiden per avsnitt hamnar mellan 59-81 minuter. Något stressigt känns det stundtals, inte bara för att världen helt plötsligt kortades ner med många mil, men för att ibland sker det så många stora och viktiga händelser på så kort tid att man riktigt har tid att smälta det som precis skett. Ibland kan man helt enkelt få lite för mycket av det goda, vilket är fallet här stundtals. Säsongen hade mått bra av minst ett avsnitt till, men det är ju såklart en ekonomisk fråga som jag inte tänker snöa in på. Jag är i varje fall mer än nöjd med säsongen och tycker att 2019 känns alldeles för långt borta just nu.

Blu-ray-utgåvan levereras med Dolby Atmos och ett gäng dokumentärer om produktionen som sig bör. Bland annat dokumentären From Imagination to Reality som visar hur de olika platserna byggdes – bland annat Casterly Rock som vi äntligen får se efter att ha hört den nämnas flera gånger i varje säsong. Histories and Lore är sju stycken animerade filmer som bland annat ger historia och bakgrundsinfo om några av platserna i serien. En interaktiv meny under seriens gång som även den ger fakta och bakgrundsinfo kring karaktärer och platser finns att tillgå, för att nämna något extramaterial.

Serien släpps idag på både BD och DVD.  

I den sjunde säsongen av HBO:s ruskigt populära Game of Thrones har vintern till slut nått Westeros. ”The winter is coming” har, äntligen, blivit ”the winter is here”. Säsong 7 är början på upplösningen för karaktärerna som presenterades redan i säsong 1. En säsong till är på väg, i skrivande stund är senaste budet att den dyker upp först under 2019, och sedan ryktas det om ett flertal andra sidohistorier med helt nya karaktärer. Om de utspelar sig under samma epok som denna serie vet vi inte, men fler kommer det garanterat att komma. Sett till hur mycket bakgrund författaren…

Review Overview

Betyg

80

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.