Galenskaparna och After Shave-revyer i nyutgåvor

Under 2017 släpptes samtliga Galenskaparna och After Shaves filmer på Blu-ray med fantastiskt resultat. När det gäller nyutgåvor av något som producerats på film kan man använda ett negativ eller positiv av filmen och scanna om digitalt i 4K för att restaurera och resultatet blir som sagt fantastiskt. 

Vad kan man göra med tv-inspelningar från 80-90-talet? Upplösningen kan aldrig bli högre men problem som analoga videoinspelningar medförde kan korrigeras, detta är precis vad som gjorts. 

Jag rotade runt i mitt DVD-arkiv och hittade en box med fem fina föreställningar som gavs ut av PAN Vision, släpade med mig boxen samt de fem nyutgåvorna som släppts av Majeng Media (som även gett ut de restaurerade långfilmerna) och tog med dessa till svärföräldrarna. För husfridens skull kunde jag inte titta på och jämföra varenda skiva i detalj. Men mitt i påskfirandet passade jag på att se Grisen i säcken, den revy av GAS jag sett mest. Efter att jag tittat på nyutgåvan skiftade jag mellan gamla och nya skivan för att jämföra.Tydliga interlace artefakter i den gamla utgåvan

Varmare färgar men även starkare i nyutgåvan (underst)

Nya DVD-utgåvan är progressiv, den tidigare var interlaced. Utan att rabbla tekniska fakta som knappt jag förstår, så bestod PAL (det europeiska videosystemet) av 50 halvbilder som sammanflätades av våra tjock-tv-apparater. Nu har detta gjorts digitalt så vi får 25 helbilder per sekund. När jag stoppade in DVD-skivan i den externa läsaren till datorn fick jag använda VLCs deinterlace-funktion på den gamla discen, detta behövde jag inte göra då jag spelade den nya.

En skärmdump från nyutgåvan

Om vi zoomar in och jämför nyutgåvan (vänster) med den gamla utgåvan (höger)
så ser vi ett moiré-mönster i Neonskylten

Vid första anblicken så märker jag att nyutgåvan är varmare i färgerna. De artefakter som jag noterade att gamla utgåvan hade var så kallade moiré-mönster som oftast syns tydligast i röda färger, i detta fallet Kerstin Granlunds randiga klänning men även i många av de grälla kavajerna som används. I nyutgåvan är de som bortblåsta. 

När det gäller ljudet är det lite mer tryck i basen och diskanten låter mjukare, den gamla utgåvan har en tendens att låta lite vass. Däremot är ljudet på båda utgåvorna i mono, dansbandsoperan som inleder Grisen i säcken är playback och skulle kunna ha stereoljud. Lyssnar man på Grisen i säcken på Spotify så är ljudet i stereo, sen kan man väga in aspekten av purism – om produktionen var i mono när den sändes på SVT så kanske den ska förbli i mono. När jag lyssnar på övriga revyer är Resan som blev av, Lyckad nedfrysning av herr Moro, Stinsen Brinner, Alla ska bada och filmen Åke från Åstol i stereo. De tre äldsta revyerna Skruven är lös, Träsmak och Cyklar samt kortfilmen the Castle Tour är i mono. 

Roy och Roger avslutar Grisen i säcken och framför Gôtt å leva (skärmdumpen är från nyutgåvan)

Att restaurera något som är inspelat på video ger inte lika stora möjligheter att lyfta kvaliteten som något som är inspelat på film men med tanke på åldern på materialet så har det gjorts ett bra jobb med dessa nyutgåvor. För ett sant Galenskaparna och After Shave-fan rekommenderar jag en uppgradering, äger man inte skivorna alls är det bra läge att köpa, jag kan lätt påstå att de ser bättre ut och låter bättre än vad de gjorde på tv!

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.