G.I. Joe: The Rise of Cobra/G.I. Joe: Retaliation

Jag vill börja med att säga att här finns potential. Även om G.I. Joe aldrig blev något stort här i Sverige, eller Action Force som det fick heta från början för att den svenska distributören inte trodde på namnet G.I. Joe i Sverige, så kan se jag att man skulle kunna göra riktigt roliga och underhållande filmer baserat på dessa dockor. Tråkigt att så blev inte fallet.

G.I. Joe: The Rise of Cobra kom ut 2009 och i huvudrollerna ser vi Channing Tatum och Marlon Wayans som Duke och Ripcord. Redan här börjar väl problemen, det framstår snabbt att Duke är den mest tråkiga karaktären i hela G.I. Joe. Han har ingen specialitet och är mest bara en god soldat. Medan hans kollegor och motståndare är betydligt mer intressanta med sina specialförmågor och vapen får Duke en otroligt ful rustning som skall hjälpa honom i strid, gääääsp! G.I. Joe hade kunnat vara hur over the top som helst med coola soldater och fiender men istället skall vi ha lite amerikanskt helylle.

Missförstå mig inte. Jag är rätt så säker att filmen hade varit ganska usel även då men den hade varit underhållande dålig istället för pinsam dålig som nu. Det kanske säger en hel del om en film när Paramount valde att inte ge vanliga kritiker några förhandsvisningar för att istället fokusera på att låta Youtubers och internetkritiker se filmen, självklart i hopp att få en positiv buzz innan filmen gick upp på bio. Skall jag dock säga något positivt om filmen är att valet av Cobra Commander är rakt igenom ett genidrag och riktigt bra gjort. Men annars nej, nej, nej.

Trots detta gick filmen så pass bra att Paramount tyckte att det var en bra idé att göra en uppföljare. Först var det planerat att den skulle komma sommaren 2012 men Paramount fick kalla fötter och sköt upp premiären till mars 2013. Nästan ingen av skådespelarna från den första filmen kom tillbaka, förutom ninjorna Storm Shadow och Snake Eyes har man bytt ut i princip alla karaktärer. Känns lite oklart varför men att träbocken Channing Tatum försvinner gjorde mig mest glad. Tatum har gjort bra roller i andra filmer men här är han kriminellt usel. Då är Dwayne Johnson ett bättre val som Roadblock, han har karisman och attityden som får karaktären att fungera.

Eftersom man har etablerat allting i den första filmen fungerar allt lite bättre här. Det är mer pang på rödbetan action och inte så mycket saker att etablera. Jag kan inte säga att filmen är något vidare bra men den är i varje fall lite bättre än den första för att man fokuserar mer på action och handlingen är mer centrerad. Det är inte lika mycket sidosaker som händer utan det är enkelt och smart. Så det är mer underhållande än förra filmen fortfarande dåligt.

Jag vet inte riktigt vad jag skall skriva. Detta är inte något bra, det är inte ens dåligt underhållande, det är bara dyrt skräp från Hollywood i hopp om att de som minns dockorna från sin barndom skall bli nostalgiska och se filmerna.

Jag vill börja med att säga att här finns potential. Även om G.I. Joe aldrig blev något stort här i Sverige, eller Action Force som det fick heta från början för att den svenska distributören inte trodde på namnet G.I. Joe i Sverige, så kan se jag att man skulle kunna göra riktigt roliga och underhållande filmer baserat på dessa dockor. Tråkigt att så blev inte fallet. G.I. Joe: The Rise of Cobra kom ut 2009 och i huvudrollerna ser vi Channing Tatum och Marlon Wayans som Duke och Ripcord. Redan här börjar väl problemen, det framstår snabbt att Duke…

Review Overview

G.I. Joe: The Rise of Cobra
G.I. Joe: Retaliation

25

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.