Fyra DC-filmer har vunnit en Oscar – OCH Jokern är med i alla!

Fyra DC Comics-filmer har nu hittills vunnit Oscars tack vare Todd Phillips Joker-film (2019). Intressant nog medverkar Jokern i samtliga av dessa filmer.

Todd Phillips Joker film är numera en Oscar-vinnare och det är också nu den fjärde live-action DC-filmen som vunnit en Oscar OCH den fjärde som Jokern är med i.

Marvel Cinematic Universe må dominera vad det gäller att ha dragit in mest pengar för sina filmer, men det är DC som vinner priserna. Under söndagens Oscarsgala 2020 kammade Todd Phillips Joker hem två Oscars: Bästa originalmusik av Hildur Guðnadóttir (som också vann en Emmy och Grammy för sitt fantastiska arbete med Tjernobyl) och Bästa manliga huvudroll till Joaquin Phoenix. Phoenix är den andra skådespelaren som erkänns av akademin för att ha spelat ”The Clown Prince of Crime”.

De fyra DC-filmerna som har vunnit en Oscar : Batman (1989), med Jack Nicholson som Jokern (Bästa scenografi), The Dark Knight (2008), med Heath Ledger (Bästa manliga biroll och bästa ljudredigering), Suicide Squad (2016), med Jared Leto (Bästa smink), och så tillslut förra årets Joker. Nyckeln till att få en Oscar tycks vara att ha med Jokern på ett eller annat sätt. Annars har de övriga DC filmerna gått tomhänta när det gäller att kamma in Oscars. Men är karaktären Jokern nyckel till framgång för att vinna priser? Tja… Det återstår att se. Det lär dröja ett par år innan vi får se honom igen i någon film, även om det har börjat viskas om en uppföljare till Joker.

Trots att Jokern blev mött av varierad kritik, blev den en enorm publiksuccé och en större framgång än vad folk trodde att den skulle bli. Med en produktionsbudget på 55 miljoner dollar drog Jokern in över 1 miljard dollar världen över och blev därmed inte bara den högst rankade R-rankade filmen genom alla tider. Den blev också den första R-rankade filmen att nå miljard-dollar-sträcket. Joker nominerades för 11 Oscars, förutom att filmen nominerades (och vann) vid flera andra filmfestivaler.

Om du inte visste: Richard Donners Superman (1978), med Christopher Reeve i huvudrollen som Stålmannen, vann en Oscar, men det var en Special Achievement-pris för Visuella Effekter.

About Rasmus Tirzitis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.