Fury

fury-09Brad Pitt och Shia Lebeouf i en stridsvagn låter väl lite sexigt ändå? Lera, tung skottlossning och testosteron garanteras.

En stridsvagn med några tappra amerikanska soldater kämpar på i Tyskland under slutfasen av andra världskriget. Till besättningen ansluter en ung gröngöling som egentligen åkte till kriget som administratör, men nu tvingas ut i fält. Några städer ska belägras och de sista tyskarna måste tvingas att kapitulera, men det blir en segdragen historia.

F5Det känns lite märkligt att se Brad Pitt i en film om andra världskriget efter att ha sett honom i Inglourious Basterds. Eller egentligen känns det lite märkligt att 2014 se en väldigt rak krigsfilm om den epoken gjord för den breda biopubliken med en del större namn i rollistan. Den genren är ju egentligen död och det tar ett tag innan jag förlikar mig med att det faktiskt bara är ännu en krigsfilm, det är ingen speciell gimmick eller något annat som gör att den känns aktuell. Det här känns precis som något som hade kunnat produceras under perioden då den utspelar sig för att få med folket i krigshetsen mot tyskarna. Men jag har egentligen inga sådana krav, att varje film alltid ska känns relevant, utan att kan tycka det är rätt trevligt att se stabila tillägg till en viss genre. Att få sig en dos lera, posttraumatiska stressyndrom och explosioner enligt en väldigt beprövad mall behöver inte vara så dumt. Under ungefär tre fjärdedelar av Fury är det precis vad som levereras.

Karaktärerna slafsar på och är sådär vidriga och ärrade av kriget som man kan tänka sig. De hatar tyskarna och lever enbart i nuet eftersom något annat förmodligen är alldeles för jobbigt. Den nya rekryten är naiv och idealistisk, han vill inte döda någon. Han drabbas av panik som man kan känna igen sig i. Man vet även hela tiden att han kommer att socialiseras in i sina påtvingade kamraters jargong och så småningom förmodligen även njuta av att bränna iväg några kulsprutesalvor mot flyende fiender. I förutsägbarheten finns en slags loj trygghet och för det mesta är det genomfört med tillräcklig hantverksskicklighet för att passerad som tillräckligt kompetent för att duga. Sedan kommer finalen. Då förbyts den bistert realistiska känslan mot någon slags grabbig hjältefantasi och alla eventuella ambitioner om nyanser eller realism försvinner snabbt. I vad som känns som en evighet monterar Fury ner allt den byggt upp och lämnar mig ungefär lika mycket förvirrad som irriterad.

Brad PittDet är  när en film tappar bollen ordentligt som man börjar störa sig på andra detaljer, som exempelvis varför man bemödat sig med texter i inledningen som förklarar att de amerikanska stridsvagnarna var så mycket sämre än de tyska, när det egentligen inte spelar någon roll för resten av historien. Det är då man känner att de där papperstunna karaktärerna var irriterande klichéer istället för att fylla någon en funktion som stiliserad genrekonvention. Det är även då man börjar fundera vad det var som gjorde att Pitt valde att hoppa på den här rollen? Förmodligen läste han bara första halvan av manuset och drömde sig tillbaka till när han såg Döden på larvfötter som ung.

Å ena sidan är det intressant att en anspråkslös film om andra världskriget produceras 2014, något jag gärna skulle vilja se mer av då det om inte annat breddar bioutbudet. Å andra sidan är det frustrerande att se något gå så käpprätt åt helvete under den sista halvtimmen som Fury gör.

Fury en andra åsikt

Jag håller med Erik i mycket av det han säger i sin recension. Till en början är det en film som ändå visar hur grymt krig faktiskt är och hur för de stridande soldaterna finns det knappast några vinnare. De går igenom samma dagliga rutiner och hoppas att de överlever ännu en dag. Det är mycket lera, konservburkar och hat mot en fiende som man egentligen knappt känner.

David Ayer klarar inte riktigt av att hantera filmen utan måste slänga med ett sista hjältemodigt slag där våra hjältar offrar sig för ett högre syfte. Det är väldigt amerikansk och känns så hur karaktär med resten av filmen. Men det är lite Ayers karriär också. Det finns mörka inslag men han når aldrig fram att berätta historien på ett bra sätt.

Vad det gäller utgåvan finns det inte mycket att klaga på. Sony leverera en riktigt fin bild, de var bland de första att göra sina filmer i 4K i Hollywood och det märks. Samma sak med ljudet, det smäller på bra i mina högtalare och Fury är verkligen en film där att ha en hemmabio kommer till sin nytta. Extramaterialet är fylligt och ger oss flera nya dokumentärer. Du får även men den gamla blu-rayen som innehåller allt gammalt material. Totalt är det runt 90 minuter av extramaterial här.

Brad Pitt och Shia Lebeouf i en stridsvagn låter väl lite sexigt ändå? Lera, tung skottlossning och testosteron garanteras. En stridsvagn med några tappra amerikanska soldater kämpar på i Tyskland under slutfasen av andra världskriget. Till besättningen ansluter en ung gröngöling som egentligen åkte till kriget som administratör, men nu tvingas ut i fält. Några städer ska belägras och de sista tyskarna måste tvingas att kapitulera, men det blir en segdragen historia. Det känns lite märkligt att se Brad Pitt i en film om andra världskriget efter att ha sett honom i Inglourious Basterds. Eller egentligen känns det lite märkligt att…

Review Overview

Betyg
Pärs betyg

60

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

2 comments

  1. Denna film lyckas riktigt bra med två saker, dels så visar man på kamratskapen-brödraskapet som bildas under svåra och gemensamma stunder och dels så värjer denna film inte alls för visa hur överjävligt krig är och vad det gör med människorna mitt i det. Filmen är förvånansvärt mörk och jag gillar hur den leker med olika nivåer av intensivitet genom hela filmen. Mot senare delen bitar jag bokstavligen på fingrarna över hur intensivt berättandet är. Underhållande med fina skådespelarprestationer. 7/10

  2. Filmen lyckas riktigt bra med två saker, dels så visar man på kamratskapen-brödraskapet som bildas under svåra och gemensamma stunder och dels så värjer denna film inte alls för visa hur överjävligt krig är och vad det gör med människorna mitt i det. Filmen är förvånansvärt mörk och jag gillar hur den leker med olika nivåer av intensivitet genom hela filmen. Mot senare delen bitar jag bokstavligen på fingrarna över hur intensivt berättandet är. Underhållande med fina skådespelarprestationer. 7/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.