Out of the Furnace

video-out-anatomy-articleLargeDet som gjorde mig intresserad av att se Out of the Furnace var egentligen titeln. Snygg, inte på något sätt avslöjande och med ett vagt löfte om arbetarklass. Att det skulle dölja sig en medioker film bakom den var jag ganska förberedd på.

Allt känns lite för bekant. Christian Bale (The Machinist) spelar den godhjärtade och hårt arbetande Russell som är förälskad i sin flickvän, sörjer sin döende pappa och är orolig för sin strulige bror Rodney, naturligtvis spelad av Casey Affleck (Tower Heist). Rodney är soldat och stationerad i Irak. När han kommer hem mellan turerna verkar han allt mer plågad av sina upplevelser. Han snärjer in sig i vadslagning, drar på sig skulder och är snart en pjäs i uppgjorda boxningsmatcher. Russell gör sitt bästa för att hjälpa sin bror, men ställer till det för sig själv och helt plötsligt har allt gått åt helvete.

Casey-Affleck-in-Out-of-the-FurnaceJag tror tanken är att Out of the Furnace ska kännas som filmversionen av en våldsbenägen Bruce Springsteenlåt. Männen med tatueringar som de nog egentligen hunnit börja ångra som arbetar på stålverket och stoiskt dricker några öl på verandan. De har inte så mycket till framtid annat än att fortsätta arbeta och skaffa en familj som kommer att leva på samma sätt. Kanske tvingas de att slåss för sitt land för anledningar de inte riktigt begriper. Ingen tar någon egentlig notis om vad kvinnorna har att säga, de är något man blir förälskad i och hjälper en att glömma vardagen. Vi får se många gråa bilder på en liten stad, med röken från fabriken längs horisonten och melankolisk gubbrock som ljudmatta. På ett sätt är det lite tilltalande, på ett sätt är jag bara så less på den här premissen.

Hur många gånger har man inte sett Affleck göra den här typen av roll? Visst gör han det någorlunda bra, men det känns väldigt mycket som skåpmat. Att sedan Bale ska spela mer rekorderlig och ständigt oroad bror kan jag heller inte låta bli att tycka är rätt uttjatat. Willem Defoe (Antichrist) dyker upp som en relativt vänlig smågangster som vi sett väldigt många gånger tidigare och Woody Harrelson (Rampart) plockar fram sitt allra värsta överspel som standardiserad psykopat. Kanske är det för att regissören Scott Cooper inte har rätta känslan för att få berättelsen att kännas unik eller så är det helt enkelt för att det här är ett manus fullt av schabloner. Förmodligen är det meningen att man ska svepas med i den sorgsna stämningen om människor som har svårt att få fatt i den amerikanska drömmen och har väldigt nära till våld, men här känns vemodet lite för indränkt i sådana stora mängder billig öl att det blir rätt sömndrucket.

christian-bale-out-of-the-furnace-2013För mig är det heller ingen kick att se Christian Bale i skådespelarfrisyr och tatueringar åka på en massa snytingar av livet. Man vet precis vad man ska få av honom och även om han levererar börjar han nästan närma sig självparodi i sättet han tacklar den typ av roll han alltid verkar dras till. Jag tror han skulle behöva göra lite tramsiga komedier eller barnfilmer ett tag istället för att bara försöka nosa rätt på ”viktiga” filmer. Han blir lite livlös i sitt uttryck och når ändå inte samma nivåer som Robert De Niro gjorde när han var som bäst. Out of the Furnace drunknar i sina ambitioner när den mynnar ut i att vara en enda lång kliché utan egen identitet.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

3 comments

  1. Jag såg en trailer på den där filmen och tänkte att det skulle vara en sämre och grabbigare version av Winter’s Bone fast med Christian Bale i huvudrollen i stället för Jennifer Lawrence. Har inte sett den själv så jag undrar: Tänkte du på Winter’s Bone en ända gång när du såg filmen?

  2. Jomen det gjorde jag faktiskt. Beskrivningen är inte helt tokig. Mer förutsägbar, mindre på riktigt och våldsammare.

    Det här är inget man ska lägga tid på.

  3. Tycker att den är helt okej i alla fall. Men ingen höjdare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.