Fringe – Säsong 5

fringe 07

Det har blivit dags att avsluta TV-serien Fringe med denna sista säsong. Ska Fringe-teamet lyckas rädda världen från observatörerna?

Walter, Olivia och Peter har varit bevarade i bärnsten och när de väcks ur sin dvala efter 21 år är det 2036. Olivia och Peters dotter Henrietta är aktiv i motståndsrörelsen som kämpar mot observatörerna. Dessa framtidsmänniskor med väl utvecklat logiskt tänkande, men som helt saknar känslor, från en parallell dimension, anpassar luften för deras egen överlevnad genom att öka koldioxiden och minska syret. Innan Walter förstenade sig själv gjorde han upp planer tillsammans med med den människovänlige observatören September. Planen var att rädda mänskligheten och nu måste gruppen hitta de gömda planerna. När Walter stod emot en observatörs tankeläsande tappade han minnet vilket försvårar sökandet.

fringe 01

Det började som en TV-serie kraftigt inspirerad av X-Files. Fringe-teamet var de som skulle lösa de oförklarliga och övernaturliga fallen som FBI inte klarade av. Serien fick en egen mytologi och allt fler avsnitt tillägnades den övergripande berättelsen om parallella dimensioner och konflikterna däremellan. De två första säsongerna såg jag på DVD och från den tredje säsongen försökte jag följa Fringe på Kanal 5 som valde att sända den fredagsnätter. Jag fick svårare att följa med i seriens svängningar när jag bara kunde se ett avsnitt i veckan och gav upp. Det är ändå ganska enkelt att hänga med i femte säsongen. Det finns tillfällen då de refererar till tidigare händelser som jag känner igen och andra gånger som jag inte har någon aning om vad de talar om. Min beskrivning av handlingen här ovan är i några fall mina slutsatser av vad som lett fram till femte säsongen och stämmer inte nödvändigtvis överens med det som hänt i föregående säsonger. Vad konflikten mellan de parallella universumen handlade om från början har jag glömt bort till exempel. Men eftersom det här är det sista vi får se av Fringe är alla avsnitt fokuserade på att rädda mänskligheten och inte nödvändigtvis observatörernas motiv. Detta skapar ett bra driv och en fin spänning oavsett om man känner till alla motiv eller inte.

fringe 06

Genom hela den sista säsongen försöker Fringe-teamet leta upp planerna som Walter placerat ut på olika platser. I det förgångna har han filmat sig själv och på videobanden (som finns i ett stort bärnstensblock) berättar han vad de måste göra för att rädda mänskligheten från observatörerna. Om inte detta tidskrävande arbete har antytts och visats i fjärde säsongen hade jag troligen känt mig lite lurad som trogen tittare. Men om Walters arbete faktiskt har visats tidigare måste man som tittare ligga några steg före karaktärerna hela tiden vilket måste förstöra spänningen för den trogna tittaren. Men om detta vet jag ingenting. Jag tyckte det var spännande för det mesta. Walter är en karaktär med högt underhållningsvärde. Han ber till exempel Criterion Collection om ursäkt när han måste förstöra en laserdiskspelare och under ett inbrott blir han förbannad när han upptäcker att hans gamla vän stulit en skiva med David Bowie från honom. John Noble som spelar Walter är den klarast lysande stjärnan i Fringe. Avsnittet Through The Looking Glass and What Walter Found There där Walter ger sig ut på ett eget äventyr i ett fickuniversum är ett av mina favoriter.

fringe 04

Trots att Fringe handlar om en grupp är avsnitten mest spännande när de är ute på individuella uppdrag. Kanske för att de inte behöver förklara för varandra (läs: tittarna) vad de sysslar med då. Det är bilderna som får berätta. I An Origin Story inträffar händelser som ska påverka Joshua Jacksons karaktär Peter. Jackson visar Peters förändringar med små nyanser och gör de efterföljande avsnitten till riktiga höjdpunkter. Sidospåret är tråkigt nog kortvarigt och Jackson blir den gamla trygga Peter igen. Det är svårare att tycka om de kvinnliga karaktärerna. Anna Torv som Olivia har lika många ansiktsuttryck som en spindel. Henrietta spelas av Georgina Haig och är fullständigt anonym. När jag började se ett nytt avsnitt kände jag inte igen henne från det förra och glömde henne i samma stund som hon dog. (Det hände tidigt i säsongen och kan knappast räknas som en spoiler.)

fringe 02

Det finns tre riktigt spännande förhör i femte säsongen. I In Absentia är det Olivia som förhör en lojalist och spelet mellan de två är intressant. När en observatör hamnar i Peters händer i det redan nämnda An Origin Story blir det ett spännande spel där Peter försöker locka fram mänskliga reaktioner hos sitt offer. Genom att läsa av dessa vill han bevisa att gamla hederliga observationer kan vara lika effektiva som observatörernas cyniska tankeläsande. Ett förhör i slutet av säsongen påminde mig faktiskt om scenen med Christopher Walken och Dennis Hopper i True Romance. Den fängslade vet att det är för sent och vill passa på att ge en sista förolämpning. Snyggt.

fringe 03

Som otrogen tittare känner jag mig nöjd med hur Fringe knyts ihop. Det blir något stressat på slutet. Den exekutive producenten och tillika sista avsnittets regissör J.H. Wyman vill suga på upplösningen in i det sista. Fanns det en oro för att tittarna skulle stänga av innan det sista reklamavbrottet? Detta gör att de annars så rationella och logiska karaktärerna tar sig tid att prata allvar och ta farväl trots tidspressen som de står inför. Detta borde ha inträffat tidigare i säsongen eller efter det att allting får sin upplösning. Men den sista säsongen var en rolig resa framför teven som även vi som gav upp serien kan ha behållning av.

Det har blivit dags att avsluta TV-serien Fringe med denna sista säsong. Ska Fringe-teamet lyckas rädda världen från observatörerna? Walter, Olivia och Peter har varit bevarade i bärnsten och när de väcks ur sin dvala efter 21 år är det 2036. Olivia och Peters dotter Henrietta är aktiv i motståndsrörelsen som kämpar mot observatörerna. Dessa framtidsmänniskor med väl utvecklat logiskt tänkande, men som helt saknar känslor, från en parallell dimension, anpassar luften för deras egen överlevnad genom att öka koldioxiden och minska syret. Innan Walter förstenade sig själv gjorde han upp planer tillsammans med med den människovänlige observatören September. Planen var att rädda mänskligheten och nu…

Review Overview

Betyg

60

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.