Friends with Kids

Genren romantiska komedier verkar vara outtömlig. Förmodligen har filmmakarna insett att de har en bra målgrupp i par som ska se på film, antingen på bio eller hemma. Någon annan anledning kan jag egentligen inte se för de flesta ämnena är redan behandlade och sluten oftast väldigt förutsägbara.

Megan Fox är med.

I Friends with Kids är den ”nya” vinkliningen att man låter ett par som inte är ihop skaffa ett gemensamt barn för att liksom både kunna äta kakan och ha den kvar. Alltså få ett barn, men inte vara låsta av äktenskapets bojor och ändå inte ta skiljsmässovägen ut. Filmens huvudpersoner är Jason (Adam Scott) och Julie (Jennifer Westfeldt). De är vänner, verkligt nära vänner. Däremot är de absolut inte kära i varandra. Efter att ha sett hur deras andra vänner trasslat in sig i fasta förhållanden där gnisten mellan personerna drunknat i måsten och barn, och rumlandet i sänghalmen begränsas till att ske någon gång i kvartalet beslutar sig Jason och Julia för att skaffa barn tillsammans, men inte bli ett par. En idé som förefaller alldeles lysande för dem även om omgivningen är lite mer skeptisk till det hela.

Vänner med barn.

För att en romantisk komedi riktigt ska gå hem måste den vara både romantisk och rolig, dessutom bör karaktärerna kännas intressanta. Gärna bör man själv kunna känna igen sig eller åtminstone ha haft själva handlingen som någon form av tanke, fantasi eller mardröm. I Friends with Kids är situationen en som många som passerat 25-30 kan relatera till. Par som får barn och plötsligt blir livet annorlunda. All den där tiden man hade går åt att försöka få barnen vuxna. Alla gnistor som slog kring kärlekslivet är som bortblåsta. Här lyckas filmen. Däremot misslyckas filmen lite med att få mig att känna för och med huvudrollsinnehavarna. Kemin finns inte där, varken mellan mig och dem eller mellan dem, och det blir en lång resa fram till det förutsägbara och oundvikliga slutet. Resan är inte oangenäm hela tiden, men inte heller en glidartur i första klass.

Megan Fox är med i filmen gestaltandes en storbröstad tjej med smal midja som har högljudd och vild sex. Detta låter mer vågat än vad det är i filmen. Däremot slår man till med ordet knulla ett par gånger. Ovanligt vågat för att vara en ”romcom”.

Blu-ray-utgåvan presenteras i 1.78:1,1080p med en stabil och fin bild med en verklighetstrogen känsla i färger och en bra svärta och ljudspåret förmedlar dialogen bra även om anläggningen knappast sätts på större prov.

Ska du ha en hemmakväll med din fru, make, flick/pojkvän eller partner kan filmen vara ett bra val. Det är en gedigen romantisk komedi med allt vad det innebär.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.