Free State of Jones

När vi i skolan får läsa om det amerikanska inbördeskriget handlar det främst om konflikten mellan nordstaterna och sydstaterna. I den verklighetsbaserade Free State of Jones får vi se en historia om en grupp människor som inte vill slåss för vare sig nord- eller sydstater. Ledare för gruppen är soldaten och bonden Newton Knight, spelad av Oscarsvinnaren Matthew McConaughey.

Newton Knight får nog när brorsonen dör i hans armar, vid sin sida har han andra fattiga soldater som slåss för att de rika plantageägarna skall få behålla sina slavar. Knight deserterar och beger sig hemåt. Under sin flykt samlar han stöd från andra desertörer, slavar och unga män som vill slåss mot de orättvisor de utsatts för. Trots den mörka tiden de befinner sig i lyckas Knight hitta kärleken i form av en nybliven fri kvinna som heter Rachel (Gugu Mbatha-Raw). Vid sin sida har han också den före detta slaven Moses (Mahershala Ali) som tog hand om honom när han först flydde. Free State of Jones är i kärnan en gripande historia om vad som händer när en grupp människor hamnar i kläm mellan två krigande makter som bara ser dem som en resurs. Mörkhyade och vita människor slåss sida vid sida, trots fördomar, mot en gemensam fiende. Skådespelarna gör bra insatser i en film som lutar sig tillbaka och litar på att Matthew McConaughey skall leverera en minnesvärd prestation. Filmens problem är inte McConaugheys insats, utan snarare bristen på utrymme och utveckling för alla andra karaktärer. Det spelar ingen roll hur bra McConaughey är om jag inte blir lika engagerad i hans motspelares livsöden.

I vad som hade kunnat vara en effektiv film om att bekämpa orättvisor och rasism, verkar regissören Gary Ross ha tappat fokus på vad han egentligen vill göra med filmen. Berättelsen varar i nästan två och en halvtimme, under den tiden hinner filmen snudda vid så pass många olika genrer och tempoväxlingar att jag som tittare inte riktigt vet vad filmens syfte är. Ross ambitioner strålar dock igenom filmens mörker, produktionskvalitén likaså. Kostymer, kulisser och miljöer transporterar verkligen tittaren till tiden för det amerikanska inbördeskriget. Den i övrigt högkvalitativa produktionen gör att det känns extra synd att alla pusselbitar inte verkar ha fallit på plats i redigeringen av filmen.

McConaughey och Ross har tillsammans skapat ett historiskt drama som berör och engagerar, bara för att någonstans längs vägen gå vilse och tappa mitt intresse. Emellanåt tappar filmen tempo och känns som en dokumentär i sin detaljrikedom, i nästa stund hoppar filmen decennier in i framtiden för att undersöka kommande generationers livsöden. Ett artistisk felsteg kan tyckas, särskilt när styrkan i filmen främst ligger i de händelser som berör Newton Knight och desertörerna han leder. Free State of Jones är en oerhört sevärd film men den lämnar en bitter eftersmak eftersom den hade kunnat vara otroligt mycket bättre.

Fotnot: Filmen har premiär imorgon 12/8.

När vi i skolan får läsa om det amerikanska inbördeskriget handlar det främst om konflikten mellan nordstaterna och sydstaterna. I den verklighetsbaserade Free State of Jones får vi se en historia om en grupp människor som inte vill slåss för vare sig nord- eller sydstater. Ledare för gruppen är soldaten och bonden Newton Knight, spelad av Oscarsvinnaren Matthew McConaughey. Newton Knight får nog när brorsonen dör i hans armar, vid sin sida har han andra fattiga soldater som slåss för att de rika plantageägarna skall få behålla sina slavar. Knight deserterar och beger sig hemåt. Under sin flykt samlar han stöd från andra desertörer, slavar och…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.