Free Fire

Alla filmintresserade som jag känner har sina favoritregissörer som egentligen oavsett vad de gjort innan automatiskt gör att man vill se deras filmer. En sådan för mig är Oliver Stone, oavsett hur dåliga hans filmer varit de sista femton åren så intresserar jag mig alltid när han kommer med något nytt. 2011 fick jag en ny sådan regissör, Ben Wheatley.

Hans Kill List blev snabb en buzzfilm och när såg den drogs jag omedelbart in i hans surrealistiska och obehagliga miljö samt hur han lyckades ta en film och göra den lite något helt annat under loppet av 90 minuter. Så när Free Fire kom visade jag att jag ville se den.

Chris och Frank är två medlemmar av IRA som är i Boston under sent 70-tal för att köpa automatvapen av Veron, en känd vapensmugglare. Mötet leds av Justine som fungerar som medlare mellan gruppen. Men Veron har tagit med sig fel typ av automatvapen och när en i Verons grupp känner igen en i Franks grupp då han misshandlade dennes kusin kvällen innan eskalerar det hela fort. Snart befinner sig de två grupperna i fullt krig i den trånga lagerlokalen och skotten flyger genom luften. Men det finns en tredje grupp som också vill åt pengarna och vapnen. Vem bedrar vem egentligen?

Free Fire är en betydligt mer lättillgänglig film än Ben Wheatleys tidigare filmer vilket både är dess styrka och svaghet. Här finns inga undertoner eller gömda budskap att hålla reda på det är mer rak actionfilm med komiska inslag. Styrkan i filmen är dess dialog som verkligen fungerar bra rakt igenom hela filmen. Det är gott om tjafs dessa två grupper emellan under filmens gång och den lockar till skratt flera gånger Det är också en film där allt våld känns genomgående realistiskt och att alla personers skador faktiskt fungera så i verkliga livet. Detta skapar också en väldigt nihilistisk känsla genom hela filmen, något som helt klart är ett kännetecken för en Ben Wheatley film.

Wheatly har också velat tonat ner våldet i filmen till skillnad från många av dagens actionfilmer som vräker på och alla tål saker som hade dödat vem som helst. Här är allt nedskalat till en mer realistisk skala vilket fungerar väldigt bra för filmen. Problemen då? Med sin tid på mindre än nittio minuter och 13 karaktärer så lär vi aldrig känna någon eller hitta några band till dem. Snarare tvärtom, Wheately visar alla dem i ganska dåligt dager och ingen framstår som en särskilt sympatisk person. Det har fungerat bra i hans tidigare filmer men här känns alla lite platta som karaktärer. Det är också en ganska blek historia som berättas och den utvecklas inte så mycket. Det är ett antal personer som skjuter och bråkar med varandra punkt.

Free Fire är inte Ben Wheatleys starkaste film men den kan fungera som en bra introduktion till honom om du skall se något med en person som kanske inte är så filmintresserad. Det är underhållande men kanske inte lika bra som hans tidigare filmer.

Alla filmintresserade som jag känner har sina favoritregissörer som egentligen oavsett vad de gjort innan automatiskt gör att man vill se deras filmer. En sådan för mig är Oliver Stone, oavsett hur dåliga hans filmer varit de sista femton åren så intresserar jag mig alltid när han kommer med något nytt. 2011 fick jag en ny sådan regissör, Ben Wheatley. Hans Kill List blev snabb en buzzfilm och när såg den drogs jag omedelbart in i hans surrealistiska och obehagliga miljö samt hur han lyckades ta en film och göra den lite något helt annat under loppet av 90 minuter.…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.