Fredriks Favoriter

Fredriks Favoriter

Filmfenix Fredrik Nyström väljer ut 10 filmer som hans hjärta klappar lite extra för.

Film har alltid varit ett av mina stora intressen. Jag fick min första DVD för 10 år sedan. Rowan Atkinson spelade huvudrollen som den James Bond-inspirerade agenten Johnny English i filmen med samma namn. Alla har vi någon film vi tycker bättre om än någon annan. Ovan nämnda film tillhör inte en av mina favoriter, men här nedan har jag listat mina 10 favoritfilmer just nu, utan inbördes ordning.

Pulp Fiction

Tarantinos mästerverk som har så många klassiska citat att hälften vore nog! Ett av mina favoritcitat är när Jules och Vince besöker Jimmie för att få undan liket i bilen och Jimmie bjuder på kaffe. ”– I don’t need you to tell me how fucking good my coffee is, okay? I’m the one who buys it. I know how good it is. When Bonnie goes shopping she buys SHIT. I buy the gourmet expensive stuff because when I drink it I want to taste it. But you know what’s on my mind right now? It AIN’T the coffee in my kitchen, it’s the dead nigger in my garage.

Onödigt vetande: Dansen mellan Travolta och Thurman är en kopia, steg för steg. Dansen var ursprungligen med i filmen  från 1963.

 

Död snö

Småfjantig norsk skräckfilm med tyska nazistzombies. En film som fångade mitt hjärta första gången jag såg den. Verkligen en bra film som snart får en uppföljare á la Hollywood. Ses naturligtvis bäst i en stuga i fjällen. Har både humor, blod och avkapade lemmar.

Onödigt vetande: Skulle egentligen heta ”Röd Snö”, som en homage till den Svensk/Norska tv-serien med samma namn.

 

Sin City

Denna serietidningbaserade film är ett riktigt mästerverk som är skapad på ett sätt som ingen annan film är skapad. Första gången jag såg den så tyckte jag inte den var speciellt bra, men efter andra gången fastnade den och Sin City är nu en av mina favoritfilmer.

Onödigt vetande: Då i princip hela filmen är inspelad framför green-screen så är det många skådespelare som agerar mot varandra trots att de inte träffades under inspelningen.

 

Kill Bill 1+2

Räknar dessa två som en. The Bride är på krigsstigen! Inspirerad av spaghetti-westerns, med en touch av asien, tar Tarantino med oss på en hämndaktion utan dess like.

Onödigt vetande: Uma Thurman fick manuset och rollen som The Bride i 30-års present av Quentin Tarantino.

 

Shaun of the Dead

Skön zombie-komedi som visar att zombies även passar in i andra genrer än skräck. Kombon Wright-Pegg-Frost’s första film i den så kallade ”Cornetto-trilogin”. Efter kom Hot Fuzz som inte heller går av för hackor.

Onödigt vetande: När gänget lämnar Liz´s lägenhet så har alla vapen, men det är bara Shaun som slår ner zombies. Anledningen är att det var bara han som hade låtsasvapen. De andra hade riktiga vapen som kunde skada skådespelarna.

 

Jurassic Park

Bara att det är dinosaurier med i filmen gör ju att den platsar här. Väldigt välgjord är den också med tanke på att den gjordes i början av 90-talet. Håller fortfarande hyffsat starkt trots sina 20 år på nacken. Har nyligen släppts i en 3D-version.

Onödigt vetande: Det byggdes två varianter av animatroniska t-rex till filmen som vägde närmare sju ton vardera.

 

Lejonkungen

Favoritfilmen från Disney. En charmig film med fantastisk musik. Den mest sorgsna scenen i tecknad film finns i den här filmen (ingen spoiler). Hakuna Matata – inga bekymmer. Ett motto alla bör leva efter.

Onödigt vetande: Pumbaa är den första disneyfigur som ”släpper väder” i en film.

 

Dumpad

Jason Segels manusdebut där han även spelar huvudrollen. Filmen är fylld av små, men roliga biroller. Klyftig film som märkbart är besläktad med andra klockrena komedifilmer som Knocked Up och The 40-Year-Old Virgin.

Onödigt vetande: Dockmusikalen som Segels karaktär skapar i filmen är faktiskt ett riktigt projekt som Segel skapade innan han blev skådespelare.

 

Love Actualy

Mysig romantisk komedi med många ur Englands skådespelarelit. Ger god julstämning, även om det inte direkt är en julfilm. Känner att jag längtar till snön börjar falla och lite tända ljus tillsammans med denna film och min fantastiska sambo.

Onödigt vetande: Ordet ”actually” sägs 22 gånger av olika karaktärer i filmen.

 

Himlen är oskyldigt blå

Enda svenska filmen på listan. Utspelar sig i stockholms skärgård på 70-talet. Bill Skarsgård gör en grym roll som Martin som dras in i skumma affärer tillsammans med Peter Dalles karaktär Gösta. Björn Kjellman gestaltar den grovt alkoholiserade fadern till Martin på ett sätt man inte är van att se Kjellman.

Onödigt vetande: I slutscenen syns en Nissan Almera 2003 års modell, men filmen utspelar sig på 70-talet.

Delar du Fredriks åsikter eller har du kanske helt egna favoriter? Hur skulle din egen lista se ut? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.