Fredagens Film Noir återvänder!

November är här. Mörkret utomhus vet inte längre några gränser. Det är blött, kallt och de få timmar som solen faktiskt är uppe är det i regel mulet. En blytung månad fram tills dess att det eventuellt kommer lite snö som i bästa fall fångar upp och reflekterar åtminstone lite ljus. Det är naturligtvis då det passar bäst att bänka sig framför tv:n och avnjuta lite filmer som är bistrare än mörkret utanför fönstret.

När nu recensionsserien Fredagens Film Noir återvänder har jag fått förstärkning i arbetet av Pär Wirdfors som kommer att sparka igång det hela genom att detaljstudera en av de riktiga klassikerna och grundpelarna i genren, nämligen The Maltese Falcon. Det blir inte bara den mest kända versionen med Humphrey Bogart från 1941 som hamnar under lupp, utan även föregångaren med samma namn från 1931 och den mindre kända tappningen från 1936 som gick under namnet Satan Met a Lady. Så under de nästkommande tre veckorna blir det Dashiell Hammett, privatdetektiver och en ovärderlig statyett för hela slanten.

Under fortsättningen kommer det sedan att presenteras en recension varje fredag, där förhoppningen är att klassiker ska varvas med några mer obskyra titlar samtidigt som vi töjer lite på gränserna för genren.

Mycket nöje i höstmörkret!

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.