Främling vid vatten

l-inconnu-du-lac_469911_46014Var försiktig med vem du egentligen raggar upp på stranden och inleder den där sorglösa sommarförälskelsen med. Begäret har en förmåga att bedöva förnuftet.

På en strand någonstans i Frankrike under vad jag antar är 80-talet träffas män för att solbada, ragga och smyga upp i skogen för lite slappt sommarsex. Dit söker sig även Franck (Pierre Deladonchamps). Han lär känna Henri (Patrick d’Assumçao) som mest verkar vilja gå dit för att få prata med någon och blicka ut över vattnet. Han träffar även Michel (Christophe Paou), en nästan löjligt stilig man som verkar dölja en mycket mörk hemlighet. Mot bättre vetande dras Franck till Michel, deras möten i skogen blir som en drog och han vill bara ha mer. Samtidigt hittas en ung man drunknad och polisen börjar ställa obekväma frågor till besökarna på stranden.

725716Man vaggas in i den där slöa varma känslan som lediga sommardagar brukar kunna göra. Solen glittrar på vattnet, vinden susar i träden och tiden får en helt egen rytm. Ett dopp ner i vattnet för svalka sig lite och sträcka ut musklerna. Det händer inte speciellt mycket. Främling vid vatten fångar den känslan och låter stillheten marinera en. Allting utspelas under några dagar, kanske inte mer än en vecka, och vi lämnar aldrig området kring vattnet eller den kringliggande skogen. Mitt i det dåsiga glider begäret in. Till att börja med någon form av snabb tillfredsställelse med vem som helst i skydd av träden. Sedan en starkare dragning till den karismatiske främlingen som är omöjlig att inte bli lite besatt av. Någonstans vet både Franck och vi att det skulle vara mycket bättre att hålla sig borta från Michel, men lusten är alldeles för stark för att kunna kontrolleras av förnuftet som blivit lite avdomnat under den stekande solen. Det är en väldigt allmängiltig känsla som är lätt att identifiera sig med. Varför kan han inte bara nöja sig med att prata om livet med Henri? Allt skulle vara så mycket mer harmoniskt då.

Vänskapsrelationen mellan Franck och Henri är fint skildrad. De sitter och pratar med varandra och verkar klicka på ett sätt som vi aldrig riktigt tillåts begripa vidden av, men deras relation handlar om något helt annat än sex. Deras korta samtal, som hela tiden avbryts av att Franck dras till Michel, glider in i samma lunk som resten av filmen. Bilder och mönster återkommer hela tiden, så man märker nästan inte att det stillsamma dramat fått en mörk underton av thriller. Spänningen som sakta stegras utgår inte så mycket från händelseförlopp som från karaktärerna. Det blir aldrig nagelbitande intensivt, men skapar istället en väldigt egen känsla i den lilla isolerade världen med mer eller mindre nakna män vid stranden.

07Främling vid vatten har skördat stora framgångar världen över och håvat in priser. Vissa recensenter har inte tvekat för att kalla den för mästerverk. Riktigt så långt är jag inte beredd att sträcka mig. Kan tänka mig att den fått en hel del extra uppmärksamhet tack vare de oblyga sexscenerna, men den står verkligen inte och faller med dom. Den hittar ett eget uttryck och plockar fram det potentiellt destruktiva i våra begär samtidigt som jag gillade vad den hade att säga om vänskap.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.